13.08.2021 ob 07:55
Deli članek
Velki brat bo sledil vsem, ki vstopajo v državo

Ljubljana (MOREL)- Slovenija uvaja elektronski obrazec za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem prometu (križarke). Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo morali od 16. avgusta 2021 pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF).

Vsak posameznik bo moral izpolniti ločen obrazec, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, obrazca ne bo treba izpolniti (razen če bo potnik iz kateregakoli razloga zapustil letališče). Tudi posadki letala ali ladje ne bo treba izpolniti obrazca.

Obrazec dPLF omogoča lažje sledenje stikom v primerih, kadar so potniki med potovanjem izpostavljeni nalezljivi bolezni covid-19. Podatke, ki jih potniki posredujejo, lahko epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje uporabi za hiter stik s potniki in njihovimi kontakti, da prepreči nadaljnje širjenje bolezni in zaščiti zdravje potnikov.

Potniki v letalskem in ladijskem prometu izpolnijo obrazec dPLFF.

Potnikom v kopenskem prometu (avtobus, vlak, avto) obrazca ni treba izpolniti.(konec)