15.12.2021 ob 16:49
Deli članek
Zmagovalci naj bi bili vsi?!

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil sprejem za predstavnice in predstavnike humanitarnih organizacij. Pred sprejemom je predsednik Pahor na pogovor sprejel predstavnice in predstavnike Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije.

Pogovora so se udeležili Nataša Sorko, predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije, in člani upravnega odbora foruma Breda Krašna, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Amalija Klopčič, Društvo Altra, in Milan Čuček, Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije. Sogovorniki so predsednika republike seznanili s ključnimi problemi, s katerimi se soočajo. Humanitarne, invalidske in športne organizacije so zaskrbljene nad predlaganimi spremembami sistema financiranja organizacij, ki je predviden v predlogu novele Zakona o igrah na srečo in je v fazi sprejemanja. V nadaljevanju so posebno pozornost namenili duševnim stiskam otrok in energetski revščini, ki ni prisotna le med starejšimi in invalidnimi osebami temveč tudi med družinami z majhnimi otroki in enostarševskimi družinami. Predsednik republike se je strinjal, da je potrebno tistim, ki potrebujejo pomoč, pomagati takoj. V okviru svojih pristojnosti in zmožnosti se bo predsednik Pahor potrudil skupaj z njimi poiskati rešitve za najbolj pereče probleme.

Na sprejemu se je predsednik republike zahvalil vsem prostovoljcem in humanitarnim organizacijam za njihov nenadomestljiv prispevek k temu, da mnogim ljudem omogočajo bolj vključujoče življenje, kot bi ga imeli sicer. »Ljudje smo hvaležni za vaše delo,« se je zahvalil predsednik republike in dodal, da so humanitarne organizacije tiste, ki vračajo upanje v solidarno družbo. Dejal je, da bo zelo pomembno kako bomo zaključili to epidemijo: »Občutek solidarnosti mora ostati. To je najpomembnejše elementarno vezivno tkivo vključujoče družbe,« je sklenil predsednik Pahor in dodal, da moramo to krizo zaključiti z občutkom, da smo jo premagali skupaj.

Nataša Sorko, predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije, se je zahvalila predsedniku republike, da jih je tudi letos tradicionalno sprejel in se na pogovoru seznanil s problemi, s katerimi se organizacije soočajo. V govoru se je ozrla na čas zadnjih dveh let, ki je od humanitarnih organizacij terjal bistveno spremembo delovanja. Ocenila je, da so se uspeli prilagoditi novi dinamiki dela in ustrezno nasloviti drugačne, poglobljene potrebe uporabnikov, ki zahtevajo večjo strokovno usposobljenost strokovnih delavcev.  V takih spremenjenih okoliščinah se je še bolj pokazalo, kako dragoceno in potrebno je delo humanitarnih  organizacij. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)