26.11.2021 ob 13:59
Deli članek
Zorčič sprejel šolske sindikaliste

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je sprejel predstavnike Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije - SVIZ.

Ljubljana (MOREL)- Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes sprejel predstavnike Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije - SVIZ. 
Predstavniki SVIZ so se predsedniku Zorčiču zahvalili za priložnost za predstavitev svojih stališč glede predlaganih sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).

Kritični so bili predvsem do predloga spreminjanja sestave svetov zavodov v vzgoji in izobraževanju, ki strokovnemu kadru odvzema dva glasova in jih prenaša na ustanovitelja, saj po njihovem mnenju to predstavlja nezaupanje do šolnikov in poskus politizacije učiteljstva. Glavni tajnik SVIZ Slovenije Branimir Štrukelj je med pogovorom in kasneje v izjavi za javnost dejal, da bi takšna sprememba pomenila tveganje za kakovost slovenskega izobraževanja, saj bi postali etika in znanje drugotnega pomena pri izbiri ravnateljev in drugih zahtevnih pedagoških temah. V zadnjih 30 letih je po njegovih besedah kakovost slovenskega izobraževanja rasla po zaslugi stabilnega sistema, ki je v primerjavi z drugimi državami sicer specifičen, a deluje. V SVIZ so tako v podporo svojim argumentom zbrali kar 24.224 podpisov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Predsednik Zorčič se je s predstavniki SVIZ strinjal o visoki kakovosti slovenskega izobraževalnega sistema v mednarodnem merilu in izrazil svojo podporo argumentom predstavnikov SVIZ. Strinjal se je, da predstavljena stališča in visoko število zbranih podpisov vsekakor terjajo dodaten premislek in je zato treba nanje opozoriti tudi poslanke in poslance. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)