23.05.2023 ob 10:12
Deli članek
Dacarji opozarjajo davčne  zavezance

Ljubljana (MOREL)- Davčne zavezance, ki so prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 31. marca 2023 in imajo doplačilo dohodnine, finančna uprava opozarja, da se rok za plačilo izteče 2. junija 2023.

Sicer pa je rok doplačila natisnjen na plačilnem nalogu, ki je sestavni del informativnega izračuna dohodnine. Zavezanci, ki so prejeli elektronsko vročen informativni izračun dohodnine, si lahko v plačilni nalog pripravijo v eDavkih. Napotki so prikazani v posebnem videu. Zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, rok se je iztekel 3. maja 2023, jim zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev.

Ob tem so spomnili na pravico, da se odmerjeni davek lahko poravna v več obrokih. Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke. V primeru vložitve  obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Roka za vložitev obrazca ni. Priporočamo pa, da ga zavezanec vloži čim hitreje. Najbolje bi bilo, da bi ga zavezanec vložil takoj, ko prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku. to so sporočili iz finančne uprave. (konec)