09.05.2024 ob 21:41
Deli članek
Evropska unija je veliko prinesla Sloveniji

Pogovor ministrice Tanje Fajon z nekdanjimi evroposlanci in komisarjem/foto Ministrstvo za zunanje zadeve

Nova Gorica (MOREL)- Ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU in ob Dnevu Evrope je ministrica za zunanje in evropske zadeve gostila pogovor s Slovenci z izkušnjami pri vstopu v EU in delovanja v institucijah EU. Ministrica je z gosti v sproščeni razpravi izmenjala mnenja o Sloveniji in EU. Sogovorniki so se tudi strinjali, kako pomembno je, da gremo državljanke in državljani na prihajajoče evropske volitve.

Ministrica Fajon je ob Dnevu Evrope, 9. maju, poudarila: "Slovenija je z vstopom v EU 1. maja 2004 izpolnila enega svojih ključnih strateških zunanjepolitičnih ciljev. Tako imenovana 'velika širitev' je pomagala utrditi nove demokracije držav srednje in vzhodne Evrope, EU pa je postala največji integrirani trg na svetu. Iz uspešne države kandidatke je Slovenija postala prepoznavna in enakopravna članica evropske skupnosti. Resnično smo lahko ponosni, da je v dvajsetih letih članstva EU postala del našega vsakdana." S sogovorniki, nekdanjimi slovenskimi evroposlanci Borutom Pahorjem, Jelkom Kacinom in Romano Jordan ter nekdanjim evropskim komisarjem Janezom Potočnikom je v Novi Gorici na razpravi, v organizaciji ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, spregovorila o osebnih spominih udeležencev ob pristopnih pogajanjih in vstopu v EU. Sogovorniki so se ozrli v prihodnost in tudi na prihajajoče evropske volitve.

Govorci so si bili enotni, kako velik in pomemben korak je Slovenija naredila leta 2004 z vstopom v EU. Ob tem so spomnili, da pot preko pogajanj in izpolnjevanj zahtev EU ni bila lahka. Janez Potočnik je o naporni poti Slovenije na poti v EU spomnil: "Večkrat je bilo rečeno, da smo dobra učenka - kar je bilo mogoče razumeti s slabšalnim prizvokom – a mi smo bili zelo dobro organizirani, delovali smo skupaj, verjeli smo v to, kar počnemo. Politika je bila bolj ali manj enotna, zato je bilo nam, ki smo strokovno pristopali k temu, veliko lažje."

Prav tako so govorili o razvoju EU v preteklih dvajsetih letih ter o koristih, ki jih članstvo v EU prinaša Sloveniji. Nekdanji evropski poslanec Borut Pahor, tudi predsednik vlade, državnega zbora in Republike Slovenije je spomnil, da moramo sami ves čas delati: "Ta samoumevnost, da se zaradi majhnosti ne da nič spremeniti, ni točna. Je pa treba imeti ideje in jih uveljaviti. Mislim, da smo na 20 let lahko ponosni. Tudi Evropa ni nič kriva, če kakšnih stvari doma nismo upravičili in uresničili. Živimo v varnem in mirnem okolju, kar je zelo pomembno. In to ni vse samo po sebi umevno, vse to je treba negovati."

Sogovorniki so tudi spregovorili o izzivih, s katerimi se sooča evropska družba, ter o njeni vlogi v prihodnosti in odnosu Slovencev in Slovenk do Evropske unije: "Šli smo čez dve transformaciji – prvo, ko smo se prilagajali EU zakonodaji  in drugo – ko smo postali del Unije. Ko smo enkrat postali člani EU, smo mi tisti, ki soodločamo v EU. Ljudje so tu videli delovanje politike, kjer pa politika ni več pokazala enotnosti. Ta neenotnost nas je potem delno začela razjedati. Prvi uspehi - Euro, Schengen, prvo predsedovanje smo še delovali enotno, potem pa ne več. In to nam manjka, če želimo biti tako uspešna država v EU, kakor si sami želimo," je poudarila nekdanja poslanka v Evropskem parlamentu Romana Jordan. 

Kako zelo pomembno je, da smo v Sloveniji enotni in skupno nastopamo v EU, je prav tako poudaril nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin: “Sloveniji je šlo vedno dobro, kadar smo znali in zmogli videti čez. Sploh, ko smo bili na obiskih v tujini, smo bili enotni, ne glede na to ali je šlo za stranke koalicije ali opozicije. Ti obiski so krepili medsebojno zaupanje, to, kar najbolj primanjkuje danes v našem parlamentu. Medsebojno zaupanje se gradi doma, v Evropi pa potrebujemo prijatelje in zaveznike. Skupaj lahko dosežemo veliko več.”

Sogovorniki so se strinjali, da je Evropska unija veliko prinesla Sloveniji, državljanom in državljankam ter kako pomembno je, da se udeležimo prihajajočih evropskih volitev in damo glas ljudem, ki jim zaupamo. "Članstvo v EU je izboljšalo naša življenja. Zato moramo mladim bolj približati EU, da bodo razumeli, da življenje v družbi miru in vrednot, kot so demokracija, svoboda in človekove pravice ni samoumevno ter da je bilo za to treba trdo delati," je v zaključku razprave opozorila ministrica Fajon.

Pred začetkom praznovanja Dneva Evrope se je ministrica Fajon srečala z nekdanjim predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem, s katerim sta si ogledala posebno razstavo mednarodnega festivala vizualnih umetnosti Art Circle, ki povezuje kulturo, turizem, vinarstvo in mednarodno diplomacijo. Gre za zbirko, ki nastaja od leta 1997. Doslej je že 20 držav odprlo Kulturne ambasade - posebno obliko umetniških rezidenc v sklopu festivala v Sloveniji in čez mejo v Italiji, na katerih ustvarjajo umetniki vsako leto spomladi in jeseni. Art Circle festival dokazuje, da umetnost navdihuje, kultura povezuje in tvori temelje Evrope. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)