15.03.2024 ob 12:40
Deli članek
Kristjan Verbič pred sodiščem oproščen vseh obtožb

Agnesa je Verbiča hotela spraviti za rešetke

Ptuj (MOREL)- Na Okrajnem sodišču na Ptuju se je z razglasitvijo oprostilne sodbe včeraj zaključila glavna obravnava v kazenski zadevi zoper obdolženega Kristjana Verbiča, ki ga je kot zasebna tožilka preganjala Agnesa Kudić Stemberger, direktorica družbe AGIS TECHNOLOGIES, d.d., in direktorica večinskega lastnika AKAI, d.o.o., sicer v lasti ciprske družbe - poštnega nabiralnika - WIRKEON TRADING LTD. Okrajna sodnica Marija Krajnc je po treh letih sodnega postopka in številnih narokih mag. Verbiča v imenu ljudstva oprostila vseh obtožb, med drugim, da naj bi zasebno tožilko razžalil ter ji v obraz kričal »Malim delničarjem ste ukradli na  milijone evrov!«

Zaradi očitane razžalitve na skupščini leta 2019 - sicer naknadno preklicani, kjer je bil prisoten kot predsednik VZMD in zastopnik malih delničarjev (teh je bilo takrat v družbi 559), vključenih v Delničarski sporazum in Delniško Oporo pri VZMD, je Verbiču grozilo tri mesece zapora. Zasebna tožilka Kudić Stemberger je v procesu poizkušala dokazati, da jo je Verbič osebno razžalil ter ji povzročil velike duševne bolečine. Tekom postopka pa so se izkazale številne nepravilnosti s samo ne-izvedbo skupščine, ker je bil VZMD edini legitimno prijavljen na skupščino, in številne kontradiktornosti v izjavah njenih prič - njenega moža, sicer poslovnega svetovalca družbe in preštevalca glasov na skupščini Marka Stembergerja, takrat angažiranega notarja Andreja Šoemena ter Karoline Vereš Brumec, odvetnice družbe, ki je oz. ni vodila takratne skupščine,.

O skrajni absurdnosti obtožb in sodnega postopka priča tudi dejstvo, da je sama Agnesa Kudić Stemberger nasprotovala naknadno predloženemu dokazu v obliki tonskega posnetka dogajanja s »skupščine«, ki je seveda dokončno ovrgel njene trditve. Tudi zato sta  Verbič in njegova odvetnica Eva Rop, iz Odvetniške pisarne Senica & partnerji, pričakovala oprostilno sodbo. 

Kljub temu, da je kazenski pregon sprožila direktorica družb osebno proti  Verbiču, kot fizični osebi, so v VZMD postopek razumeli kot še enega od mnogih poizkusov diskreditacije in pritiskov na Združenje. Iz VZMD ob tem sporočajo, da bodo - kljub številnim tovrstnim pritiskom in grožnjam (celo z zaporom), ki so jih bili deležni v 20 letih obstoja - še naprej z enako vnemo skrbeli za zaščito interesov in pravic manjšinskih delničarjev.

VZMD nezaslišana dogajanja v družbi AGIS TECHNOLOGIES spremlja že dlje časa in za male delničarje – večinoma (bivše) zaposlene - poizkuša doseči vsaj ustrezno možnost izstopa iz družbe oz. prodaje delnic po primerni ceni. V okviru civilne družbe »Delniška OPORA« in Delničarskega sporazuma se je doslej prizadevanjem VZMD pridružilo blizu 2 odstotka vseh delnic družbe. Žal pa včerajšnji iztek bolj malo pomaga preostalim malim delničarjem, ki imajo vsa ta leta iz naslova svojih delnic zgolj stroške, preko 500 pa jih je delnice zaradi tega celo opustilo oz. brezplačno prepustilo državni Kapitalski družbi, d.d. (KAD). Leta 2020 jim je družba AKAI v prevzemni ponudbi namenila žaljivih 0,03 € za posamezno delnico, čeprav bi jim po utemeljenem prepričanju VZMD pripadalo vsaj 1,00 € za posamezno delnico. Po taki ceni je namreč AKAI leta 2017 povečal svoj delež v družbi z 31,26 % na 80,99 %, posledično pa bi moral takrat objaviti prevzemno ponudbo - po enaki ceni! Žal je AKAI takrat pri Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) uspel doseči 5-letni odlog obveznosti iz razloga prestrukturiranja družbe. S tem v zvezi je VZMD sprožil tudi postopke zoper ATVP, ki pa še niso zaključeni. To so sporočili iz VZMD.(konec)