28.09.2022 ob 22:20
Deli članek
Kuštrin trdi, da rešuje slovensko javno zdravstvo

Ljubljana (MOREL)- Iz FIDES - Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so poslali sporočilo za javnost, v katerem so zapisali:  Kljub včerajšnji soglasni ugotovitvi ministra za zdravje in ministrice za javno upravo in predstavniki FIDES-a, da je zdravstveni sistem v velikih težavah, se današnji predlog  ministra o skupnih pogajanjih vseh zdravstvenih sindikatov hkrati oddaljuje od hitrih in učinkovitih rešitev.

S tem vladna stran dela vse v smeri, da ohranja sistem, ki je prinesel veliko pomanjkanje zdravnikov predvsem v javnem zdravstvu ter na široko odpira pot privatizaciji in odhajanju zdravnikov v zasebni sektor ter v druge oblike dela.

FIDES poudarja, da so neposredna pogajanja o stavkovnih zahtevah najhitrejša in najučinkovitejša možnost za iskanje rešitev za izboljšanje sistema. Zato pričakujemo, da bo minister izpolnil obljube iz včerajšnjega sestanka in nam posredoval konkreten predlog z vsebino in časovnico reševanja stavkovnih zahtev, da ga lahko že v četrtek obravnava Glavni stavkovni odbor FIDES, kar bo osnova za nadaljevanje pogajanj.

Predlog ministrstva o sočasnih skupnih pogajanjih za vse tri kolektivne pogodbe z vsemi sindikati za področje zdravstva, s katerim smo bili danes prvič seznanjeni, je odmik od dogovorjenega in kot tak onemogoča plodno iskanje nujno potrebnih rešitev.

Primerljivo usklajevanje enotnega plačnega sistema je trajalo šest let – to je časovno udobje, ki si ga v tem trenutku za reševanje najbolj kritičnih težav ne smemo in ne moremo privoščiti, če želimo za vse prebivalce ohraniti dostopen in varen javni zdravstveni sistem. Zato sta sindikalna predstavnika zdravnikov in zobozdravnikov ministra danes seznanila, da vidi Fides rešitev v pogajanjih o reševanju stavkovnih zahtev v okviru katerih se lahko naslovi tudi vprašanje plačnih nesorazmerij za delovna mesta zdravnikov in zobozdravnikov.

Odmik od včeraj dogovorjenega reševanja FIDES-ovih stavkovnih zahtev med ministroma in FIDES-ovo pogajalsko skupino je tako v nasprotju z interesi pacientov, dogovorom in slaba popotnica za sklenitev sporazuma pred 19. oktobrom, dnevom napovedanega začetka stavke. (konec)