22.05.2024 ob 16:28
Deli članek
Ministrica Čalušić s slovenskimi ribiči

Izola (MOREL) – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je danes v Izoli srečala z morskimi gospodarskimi ribiči, pogovoru pa se je pridružil tudi premier Robert Golob. Srečanje je bilo namenjeno iskanju rešitev za zaščito slovenskih ribičev. Na srečanju sta ministrica in premier prisluhnila ribičem in se seznanila s trenutnimi razmerami. 

Ministrica je poudarila, da ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že zagotavlja pravno pomoč slovenskim ribičem, ki so jim bile naložene globe s strani organov Republike Hrvaške, kljub opravljanju svoje dejavnosti v skladu z razsodbo arbitražnega sodišča. Pravna pomoč se izvaja skladno z uredbo o pravni pomoči ribičem.

Ministrica je predstavila še nekaj dodatnih ukrepov za zaščito slovenskih ribičev, ki jih bo vsebovala sprememba oziroma dopolnitev Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med vladama Slovenije in Hrvaške (ZUVRAS). Predlog zakona bo šel v naslednjih dneh v nadaljnje vladno usklajevanje. To so sporočili iz ministrstva za kmetsijstvo, gozdarstvo in prehrano. (konec)