25.05.2024 ob 22:51
Deli članek
Na zaključni prireditvi EYE Brežice pozivi k politični participaciji mladih

Brežice (MOREL)- Evropski mladinski dogodek (European Youth Event), ki med 23. in 26. majem v Brežicah združuje 200 mladih iz Slovenije in drugih držav EU, prehaja v sklepno fazo. Na zaključni slovesnosti EYE Brežice, ki je potekala v prostorih ZPTM Brežice, so se mladim pridružili tudi politiki, ki so prisluhnili njihovi viziji družbe, v kateri želijo živeti.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in kandidat za bodočega evropskega komisarja Tomaž Vesel sta prisluhnila predlogom mladih, ki sta jih predstavila predsednica Mladinskega sveta Slovenije Eva Kotnik in ambasador mladinskega dialoga Val Stankovič Pangerc.

Da bi mladi lahko dosegli več pravic in ugodnosti morajo mladi, kot je ocenil Vesel, v Evropski parlament izvoliti čim več mladih predstavnikov. »Ne morete samo računati, da bodo drugi participirali za vas,« je poudaril. Mesec pa je mladim odgovarjal na njihova vprašanja glede težav, ki jih najbolj pestijo. Pri tem so izpostavili predvsem stanovanjsko politiko. »Pomembno je, da ste glasni in izpostavljate svoje težave. Če bodo samo trije glasni, vas politika ne bo slišala,« je dodal.

Na zaključni prireditvi pa je mlade k udeležbi na evropskih volitvah pozval tudi direktor Državne volilne komisije Igor Zorčič.

Predstavitev produkcij kulturno-umetniških kolonij

Dogajanje na EYE Brežice je danes doseglo vrhunec s predstavitvijo kulturno-umetniških kolonij. Okrog 60 mladih se je od četrtka družilo na šestih kulturno-umetniških kolonijah: likovni, foto, grafiti, filmska kolonija in kolonija improvizacijskega gledališča ter gledališča zatiranih. V sklopu vseh teh so razmišljali o izzivih, s katerimi se soočajo, ali pa predstavili svojo vizijo Evrope, kot si jo želijo v prihodnosti.

Danes so drugim udeležencem in udeleženkam predstavili, kaj so ustvarili v tem času. Kot so povedali mladi in njihovi mentorji, je bila to zelo intenzivna izkušnja za udeležence, ki se med seboj pred tem večinoma niso poznali, prihajajo iz različnih okolij in držav, vendar pa so v treh dneh kolonij ustvarili nova prijateljstva in produkcije, ki jim bodo ostale še dolgo v spominu.

Mladi so bili enotni, da je bila izkušnja izjemna, saj jih je v kratkem času zelo povezala, z izmenjavo idej pa so dosegli precej več, kot so si sprva zastavili. Prav zato si v prihodnje želijo še več takšnih izkušenj.

Pester program, oblikovan po željah mladih

Prostori ZPTM Brežice in okoliške lokacije že od 23. maja gostijo več kot 200 mladih, ki se udeležujejo različnih aktivnosti, namenjenih prav njim. V svetovni kavarni sta danes izkušnje iz Evropskega parlamenta delila dva evropska poslanca: Klemen Grošelj in Franc Bogovič, ki sta odgovarjala na konkretna vprašanja mladih o njunem delu. Z mladimi je na svetovni kavarni govorila tudi Urška Kovač Zlobko iz sektorja za zaposlovanje na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dobra obiskanost svetovne kavarne kaže na to, da mlade politika zanima, a jim je treba dati priložnost, da govorijo o temah, ki se zdijo njim pomembne, kot so varnost in mir, trajnost in varovanje okolja ter skrb za duševno zdravje mladih.

Veliko zanimivega so mladi izvedeli tudi v »TED« govorih. Danes so svoje izkušnje in ideje mladim Sara Isaković, David Zupančič, Sara Štiglic, Klara Kralj.

Evropski mladinski dogodek pa mladim prinaša tudi priložnost za sprostitev in zabavo, danes zvečer bodo vzdušje na koncertu ogreli Leopold I. in Koala Voice. V petek pa so se mladi zabavali na koncertu Drilla in VAZZ.

Sejem priložnosti za mlade

Mladi so si med različnimi aktivnostmi čas krajšali v parku poleg Mladinskega centra Brežice, v katerem so lahko obiskali sejem priložnosti. Na njem so spoznali program Jamstvo za mlade in priložnosti, ki jih prinašata Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota. Pod sloganom #UseYoutVote (#Uporabi svoj glas) pa so mlade k udeležbi na prihajajočih volitvah pozivali predstavniki in predstavnice Evropskega parlamenta.

EYE Brežice je lokalna izvedba evropskega mladinskega dogodka, imenovanega "European Youth Event", ki mlade iz celotne Evropske unije povezuje v razprave o ključnih družbenih vprašanjih ter spodbuja oblikovanje in izmenjavo idej o prihodnosti Evrope. Dogodek, ki bo vključeval tudi čezmejno sodelovanje z mladimi in organizacijami iz sosednjih držav, podpira in sofinancira Evropski parlament.

To je sporočila Saša B. Golob.(konec)