10.04.2024 ob 10:15
Deli članek
Nova britanska in ameriška zavajanja glede Rusije

Blinken podpornik smrti/foto FoNet

Washington (MOREL/FoNet) - Ameriški državni sekretar Anthony Blinken in britanski zunanji minister David Cameron sta pozvala kongres Združenih držav Amerike (ZDA), naj odobri novo vojaško pomoč Ukrajini, in opozorila, da je ustavitev financiranja Kijeva kritična za varnost ZDA, Evrope in sveta.

Blinken je po srečanju v State Departmentu ponovil poziv poslancem, naj odblokirajo pomoč, kar že mesece zahteva ameriški predsednik Joe Biden, medtem ko je Cameron dejal, da bo isti argument predstavil na srečanjih na Capitol Hillu, je poroča Radio Free Europe danes.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem posvaril, da se razmere zaostrujejo in da bi se lahko Ukrajina soočila s porazom v vojni, ki jo je začela Rusija, če ne bo hitro prejela paketa ameriške vojaške pomoči v višini 60 milijard dolarjev. Tako State Department kot obrambno ministrstvo od kongresa zahtevata, da sprejme paket pomoči v vrednosti 60 milijard dolarjev, ki je v ameriškem kongresu več mesecev zastal zaradi domačih političnih sporov. Ta paket je februarja sprejel senat s 70-odstotno podporo, vendar je bil blokiran v predstavniškem domu. (konec)