24.04.2024 ob 14:07
Deli članek
Novo tarnanje priviligiranih zdravniških združenj

Ljubljana (MOREL)- Zdravstvo bo naša prioriteta. Obljube, ki jih ob vsakih volitvah in vsakem novem mandatu poslancev in vlade poslušamo že leta. Nikoli se nič ne zgodi, nič se ne spremeni. Razmere v javnem zdravstvu so danes nevzdržne. Zdravnice in zdravniki imamo dovolj, mnogi odhajajo in bojimo se, da bodo odhodi kmalu bistveno bolj množični.

Aktualna vlada ni pozabila le na svoje predvolilne obljube, ampak celo na pisne zaveze, ki jih je dala zdravništvu. Z neverjetno lahkotnostjo je razvrednotila in ponižala poklic zdravnika in sprejela mnoge nesmiselne ukrepe. S takšnim ravnanjem zdravništvo stiska v kot in javno zdravstvo čez rob!

Predvsem mlajše generacije zdravnic in zdravnikov bistveno bolj cenijo svoj prosti čas in preživljanje tega z družino. Bistveno bolj se zavedajo vpliva prekomernega nadurnega dela na lastno zdravje. V trenutnih razmerah razmišljajo celo o masovnih odpovedih delovnih razmerij. To bi za naše javno zdravstvo in prebivalce Slovenije že danes pomenilo katastrofo, ob zmanjšanem zanimanju za razpisane specializacije pa javnega zdravstva čez deset let v Sloveniji ne bomo več poznali. 

Zdravniki se bodo torej znašli, njim je pot odprta, saj se s pomanjkanjem zdravstvenega kadra soočajo vse evropske države. Tam so zdravniki spoštovani in dobro plačani. Žal se očitno nihče na vladni strani ne zaveda, da z dosedanjim ravnanjem škode ne povzroča zdravnikom, ampak se nepopravljiva škoda povzroča slovenskemu javnemu zdravstvu in pacientom že danes, predvsem pa prihodnjim generacijam.

Izgovori, da v enem mandatu ni mogoče izpeljati resnih reform, so neresni. V štirih letih je mogoče narediti veliko, če za to obstaja iskren interes. Korakati naprej in ne korakati na mestu in nazaj.

To so podpisali Mladi zdravniki Slovenije, sindikat Praktik.um, Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Strokovno združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije in sindikat Fides. (konec)