04.10.2022 ob 16:36
Deli članek
Predlog ni dobil vladne zelene luči


Ljubljana (MOREL)- Vlada je na današnji seji odbora za gospodarstvo sprejela mnenje o predlogu novele zakona o dohodnini, ki ga je državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev. Vlada je v mnenju izpostavila, da je za blaženje posledic dviga splošne ravni cen in zagotavljanje socialne varnosti najranljivejših skupin prebivalcev že predlagala sveženj ukrepov, pri čemer se osredotoča tako na ciljno naravnane ukrepe (draginjski dodatek za prejemnike otroškega dodatka, energetski dodatek za najranljivejše prebivalce) kot tudi na splošne ukrepe (znižanje stopnje DDV, znižanje trošarin na energente). Z vsemi temi ukrepi želi vlada zvišati neto razpoložljivi dohodek družin.
Cilj predloga novele zakona, ki sicer zasleduje povečanje razpoložljivega dohodka slovenskih družin, pa preko znižanja davčnih obremenitev po mnenju vlade ne bi bil dosežen. Sprememba v višini olajšave za vzdrževane družinske člane bi razbremenila v večji meri družine v višjih dohodkovnih razredih. Zavezancem, ki prejemajo minimalno plačo in uveljavljajo olajšavo za dva otroka, dodatno zviševanje olajšave ne bi prineslo višjega razpoložljivega dohodka.
Za vlado je v teh časih pomembno, da se javna sredstva, ki se jim odpove, čimbolj ciljno usmeri in uporabi učinkovito glede na njihovo razpoložljivost in cilje. Vlada predloga novele ne podpira in meni, da ni primerna za nadaljnjo obravnavo. To so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. (konec)