22.07.2022 ob 21:23
Deli članek
Predsednica državnega zbora  sprejela direktorja ITF

Urška Klakočar Zupančič je danes sprejela veleposlanika Tomaža Lovrenčiča/Foto: Matija Sušnik

Ljubljana (MOREL)- Predsednica državnega zbora  Urška Klakočar Zupančič je danes sprejela veleposlanika Tomaža Lovrenčiča, direktorja ITF, Ustanove za krepitev človekove varnosti, ki deluje na mednarodnem področju in jo je ustanovila vlada skupaj z ZDA marca 1998.

Veleposlanik Lovrenčič je ob začetku pogovora povedal, da je bil prvotni namen ustanovitve ITF pomoč Bosni in Hercegovini pri de-miniranju in pomoč žrtvam min, pri izvajanju mirovnega sporazuma ter zagotavljanju pomoči in podpore pri po-konfliktni rehabilitaciji. Od takrat je ITF počasi širil področje svojega delovanja in danes z različnimi programi pomaga krepiti človekovo varnost na številnih območjih sveta od Evrope, Južnega Kavkaza, Afrike, Bližnjega vzhoda in Srednje Azije, je še dodal. Predsednica Klakočar Zupančič se je strinjala z veleposlanikom Lovrenčičem, da ima ITF neprecenljiv pomen na vseh treh glavnih področjih delovanja; čiščenju minskih polj, pomoč žrtvam vojn in ter programih človekove varnosti.

V nadaljevanju pogovora sta sogovornika pregledala nekatere pomembne projekte, ki jih bo med drugim pri delu ITF podprla tudi Slovenija in sicer krepitev psihosocialne dobrobiti otrok iz Ukrajine, nadaljnjo zdravstveno rehabilitacijo žrtev konflikta v Ukrajini, zdravstveno rehabilitacijo otrok iz Belorusije ter Ukrajine ter psihosocialno pomoč žrtvam konfliktov na območju Gaze in Zahodnem bregu. Predsednica je pohvalila izjemno delo ITF, še posebej na področju pomoči otrokom, ki so v kriznih razmerah vojn posredne in neposredne žrtve nasilja ter izrazila upanje, da bodo donatorji še naprej podpirali njihovo požrtvovalno delo s svojimi nepogrešljivimi donacijami. To je sporočila Jasna Julija Žontar svetovalka predsednice. (konec)