12.06.2024 ob 20:43
Deli članek
Predsednica republike obiskala Baško grapo, kamor predsedniki držav redko zaidejo

Musarjev v šoli Posočje/Foto: Nebojša Tejić/STA.

Tolmin (MOREL) - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes začela dvodnevni delovni obisk v Baški grapi in Zgornjem Posočju. Gre za prvi tovrstni regijski obisk, v okviru katerih se bo v prihodnje v pogovorih s predstavniki lokalnih skupnostih in druženju s krajani seznanjala s pogoji življenja in ustvarjanja v različnih delih Slovenije.
V Podbrdu v Baški grapi so dopoldne predsednico republike sprejeli župan Občine Tolmin Alen Červ in drugi predstavniki občine. Predstavili so ji ključne teme, ki vplivajo na kvaliteto življenja ljudi v Baški grapi. Kot so izpostavili, se že tako redke institucije v teh krajih (osnovna šola, dom starejših občanov, ambulanta družinske medicine ...) soočajo z veliko težavo pomanjkanja delovne sile, kar je posledica tako izseljevanja mladih iz Baške grape kot tudi slabih cestnih povezav oziroma pomanjkanja povezav javnega prometa. Zaradi pomanjkanja zdravnikov tako pogosto sameva tudi ambulanta v Podbrdu, edina v tej ozki dolini Bače.  
V Podbrdu se sicer pravkar zaključuje obnova ceste skozi naselje, a slednja bi bila potrebna tudi na številnih drugih odsekih ceste skozi Baško grapo, saj je ta ozka, nevarna in nepregledna, so izpostavili. Pomembno vlogo v teh krajih ima sicer železnica oziroma tako imenovana Bohinjska proga, ki je bila zgrajena že davnega leta 1906. Ta omogoča vožnjo skozi Baško grapo tudi z avtovlakom, kar je svojevrstna posebnost in prispevek k trajnostni mobilnosti. Skozi Bohinjski predor prav v teh dneh poteka tudi gradnja novega kablovoda, saj kraji na tem območju v primeru neviht pogosto za dan ali dva ostanejo brez elektrike. Na območju Baške grape je prav tako še vedno nekaj področij brez mobilnega signala in širokopasovne povezave.
Po uvodnem pogovoru je predsednica republike skupaj z županom in sodelavci obiskala zaposlene in otroke v Osnovni šoli Simona Kosa Podbrdo. Zaradi že omenjenega izseljevanja mladih je otrok iz leta v leto manj, trenutno jih to šolo obiskuje le še 32, zaradi česar se krajani bojijo za obstoj šole v prihodnje. Predsednica je pred odhodom iz Podbrda pozdravila tudi oskrbovance in zaposlene v Domu upokojencev Podbrdo. V prostorih doma deluje tudi edina pošta v tej dolini, za katero je dom pridobil koncesijo, potem ko jo je Pošta Slovenije tam ukinila. Kot so izpostavili predstavniki občine, se bojijo, da bi se to zgodilo tudi z edino manjšo trgovino, ki še tam deluje.Na Grahovem ob Bači sta predsednica tamkajšnje krajevne skupnosti Martina Levpušček in poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Miha Vencelj predsednici predstavila škodo, ki jo je povzročil še vedno aktiven plaz v naselju, ki z drsenjem ogroža kar nekaj hiš. Predstavila sta ji načrte za njegovo sanacijo, kot tudi potek obnove ceste, ki je na več delih poškodovana. Na cesti od Podbrda do Tolmina so trenutno kar tri cestne zapore, zaradi česar večji avtobusi ne morejo voziti skozi dolino.
V nadaljevanju si je predsednica republike ogledala tudi prizorišče, kjer je bil med letoma 1947 in 1948 posnet prvi celovečerni slovenski zvočni film Na svoji zemlji v režiji Franceta Štiglica. Leta 2012 je Občina Tolmin s partnerji s pomočjo evropskih sredstev vzpostavila Tematsko pot Na svoji zemlji in tako je nastal eden večjih turističnih produktov v Baški grapi. Tematska pot Na svoji zemlji povezuje dediščino filma Na svoji zemlji s prostorom Baške grape, kjer je bila posneta večina prizorov.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v pogovoru s predstavniki občine poudarila zadovoljstvo, da navkljub vsem preprekam, resnično zahtevnim pogojem, v katerih živijo in delujejo, krajani Baške grape še vedno ustvarjajo uspešne projekte. Čez nekaj dni bo tako v Podbrdu 22. leto potekal edinstven Gorski maraton štirih občin, ki se ga vsako leto udeleži na stotine tekačev, tudi iz tujine. Krajani v okviru projekta Kulturna dediščina skrbno negujejo spomin na stare običaje in navade teh krajev. Tudi Tematska pot Na svoji zemlji ohranja skupen spomin ustvarjalcev in domačinov na čas snemanja filma, ki je pomenil začetek slovenske profesionalne kinematografije, ki so jo nadgradili z lokalnimi zgodbami in kulturno dediščino tega območja. "Vse to govori o tem, da tu živijo delovni, vztrajni in iznajdljivi ljudje, ki pa si brez dvoma zaslužijo tudi posluh države, da jim pomaga odpraviti vsaj katero od predstavljenih preprek," je izpostavila predsednica republike.
Delovni obisk se je nadaljeval v Tolminu, kjer se je predsednica na Gimnaziji Tolmin pogovarjala s tamkajšnjimi dijaki o vlogi Slovenije v Evropski uniji in svetu pa tudi o domačih temah, kot so npr. ocene slovenskega šolskega sistema, vizija vračanja izobražencev domov v Zgornje Posočje in plačljivost dostopa do naravnih znamenitosti.
Popoldne je predsednica obiskala bo tudi Varstveno delovni center Tolmin in nagovorila tamkajšnje zaposlene in varovance. Ta center bo v kratkem praznoval 40-letnico delovanja, zato jim bo zaželela uspešno delo tudi naprej. V nadaljevanju obiska se bo predsednica seznanila z delovanjem enega od uspešnejših podjetij v tolminskem okolju, podjetjem Smartech d.o.o. Gre za podjetje inovatorjev, razvijalcev procesnih rešitev, ki med drugim letno proizvedejo tisoče krmilnikov za velike ladje, križarke, naftne ploščadi in luksuzne hotele po vsem svetu.
Predsednica republike je regijski obisk nadaljevala v Kobaridu, kjer si bo skupaj z ekipo župana Občine Kobarid Marka Matajurca najprej ogledala potek gradnje centra za zaščito in reševanje, nato pa se na delovnem kosilu srečala z župani občin Tolmin, Kobarid in Bovec ter najvišjimi predstavniki nekaterih skupnih zavodov. Predvideno je, da bodo spregovorili o kadrovski problematiki v Zdravstvenem domu Tolmin, turizmu v Zgornjem Posočju ter aktualnih izzivih, povezanih z izvajanjem aktivnostmi na Soči.
Večer je bil namenjen druženju predsednice republike z občani treh posoških občin. Na prireditvenem prostoru v Kobaridu se je s predsednico Natašo Pirc Musar pogovarjal novinar Blaž Močnik, predsednica pa je odgovorila tudi nekaj vprašanj publike. Nastopili so tudi učenci Glasbene šole Tolmin, in sicer iz matične šole v Tolminu ter oddelkov v Bovcu, Kobaridu in na Mostu na Soči.
Jutri, v četrtek, 13. junija, bo predsednica nadaljevala obisk na Bovškem, kjer se bo zjutraj najprej srečala s prostovoljci, si v spremstvu ekipe župana Valterja Mlekuža ogledala gradnjo nove športne dvorane in obiskala podjetje Mahle Electric Drives Bovec, obisk Posočja pa bo zaključila v Mlekarni Planika Kobarid. To so sporočili iz kabineta predsednice države. (konec)