21.05.2024 ob 22:40
Deli članek
Prvi obisk katerega od predsednikov parlamentov iz držav Podsaharske Afrike

Predsednico Poslanske zbornice Republike Ruande Donatille Mukabalisa je sprejela predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič/Foto: Matija Sušnik

Ljubljana (MOREL)- Na povabilo predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič se danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednica poslanske zbornice Republike Ruande Donatille Mukabalisa z delegacijo. Gre za prvi obisk katerega od predsednikov parlamentov iz držav Podsaharske Afrike v Republiki Sloveniji. Predsednica Poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa se je prvi dan obiska na pogovoru sestala s predsednico državnega zbora  Urško Klakočar Zupančič in delegacijo državnega zbora, v kateri je bila tudi poslanka in predsednica Skupine prijateljstva z državami podsaharske Afrike Tereza Novak in generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar.
V uvodu pogovora je predsednica Državnega zbora izrazila zahvalo in zadovoljstvo, da se je  predsednica poslanske zbornice Republike Ruande odzvala vabilu na obisk v Slovenijo. Kot je povedala, sta Slovenija in Ruanda prijateljski državi s podobnimi stališči na multilateralni ravni. Prav tako delita podobna stališča o pomenu skupnih prizadevanj za krepitev stabilnosti in sodelovanja v naših regijah in v mednarodni skupnosti, je dodala predsednica Državnega zbora.
Predsednica državnega zbora je gostji predstavila parlamentarno  Skupino prijateljstva s skupino držav podsaharske Afrike, ki šteje 19 članov, njena predsednica pa je poslanka Tereza Novak.
Obe predsednici sta delili mnenje, da bosta njuna vzajemna obiska prispevala k pogostejšim dvostranskim srečanjem na visoki ravni z namenom krepitve dvostranskih odnosov med državama. Zavzeli sta se za nadaljnjo krepitev sodelovanja na različnih področjih, pri katerih sta izpostavili izobraževanje in prenos znanja ter dobrih praks, lesno industrijo, farmacijo, kemično industrijo, kmetijstvo in ravnanje z odpadki. Eno od prednostnih področij ruandske vlade je varstvo okolja, pri čemer se osredotoča na varstvo gozdov, obnovljive vire energije in oskrbo s pitno vodo. V tej zvezi so številna slovenska podjetja z vrhunskimi tehnologijami že prepoznala potencial ruandskega trga.
Predsednica državnega zbora se je predsednici poslanske zbornice Republike Ruande ob tej priložnosti ponovno zahvalila za odločno podporo Sloveniji pri njeni kandidaturi za članico Varnostnega sveta Združenih narodov.
V nadaljevanju programa se je predsednica poslanske zbornice Republike Ruande Donatille Mukabalisa z delegacijo sestala s predsednikom državnega sveta Markom Lotričem, popoldan pa jo je sprejela predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar ter podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.
Jutri bosta predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednica poslanske zbornice Republike Ruande Donatille Mukabalisa gostji na panelu voditeljev, ki bo potekal v okviru  mednarodne konference ob dnevu Afrike, ki jo v Centru Rog organizira ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v sodelovanju z Evropsko komisijo in Chatham House  iz Londona. Osrednja tema letošnje konference je zeleni prehod.To so sporočili iz državnega zbora. (konec)