22.05.2024 ob 13:55
Deli članek
Slovenska zunanja politika ni v ponos državljanom, čeprav Fajonova meni drugače

Tanja Fajon ob dnevu slovenske diplomacije/foto MZEZ

Ljubljana (MOREL)- Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je ob dnevu slovenske diplomacije zahvalila uslužbencem za njihov doprinos h krepitvi prepoznavnosti, ugleda in moči Slovenije v svetu. Ob tej priložnosti so se na ministrstvu s posebnim dogodkom spomnili tudi na veleposlanico v tedanji Republiki Makedoniji Jožefo Puhar, ki je kot prva veleposlanica v državi uživala prav posebno spoštovanje.

"Ob dnevu slovenske diplomacije čestitam diplomatkam in diplomatom ter uslužbenkam in uslužbencem ministrstva ter se vam zahvaljujem za vaše profesionalno, strokovno in prizadevno delo. Rezultati tega dela se kažejo na različne načine, ob različnih priložnostih in na različnih področjih. Na to smo lahko resnično ponosni," je v nagovoru poudarila ministrica Fajon in dodala: "Zelo lepo priznanje naši diplomaciji je zlati red za zasluge, ki ga je ministrstvo nedavno prejelo od predsednice države za svojo osrednjo vlogo pri vstopu Slovenije v NATO (angleško The North Atlantic Treaty Organization - NATO) in EU. V obeh skupnostih sodelujemo odgovorno in z zavedanjem, da so promocija miru in varnosti, mednarodno sodelovanje ter gradnja mostov med narodi in kulturami temelj za stabilnost sveta.

V nadaljevanju nagovora je ministrica Fajon izrazila željo, da bi slovenska diplomacija še naprej utrjevala svoje spoštovanje in učinkovitost: "Za vsakogar od nas želim, da bi, ko se pokaže priložnost, večkrat stopili iz svoje sence in dokazali svoje diplomatske in človeške sposobnosti – kot posamezniki, predvsem pa kot povezana celota, ki bo utirala pot razsvetljeni mednarodni politiki in svetlejšemu svetu. To je najboljša dediščina, ki jo diplomacija kot veščina, poklic in način življenja lahko zapusti prihodnjim generacijam."

Ob letošnjem dnevu slovenske diplomacije smo se spomnili na veleposlanico Jožefo Puhar, ki je delovala kot predsednica republiškega komiteja za delo v prvi slovenski vladi in ministrica za delo, družino in socialne zadeve; prva veleposlanica Republike Slovenije v tedanji Republiki Makedoniji in v Republiki Albaniji; nacionalna koordinatorka Pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo ter koordinatorka delovanja Slovenije v Pobudi za sodelovanje v jugovzhodni Evropi ter veleposlanica Republike Slovenije v Grčiji, Armeniji, Gruziji in na Cipru. "Veleposlanica Puhar je z načelnostjo in predanostjo spodbujala mednarodna partnerstva in se zavzemala za interese Slovenije v tujini. In za to ji ministrstvo izraža posebno čast," je povedala ministrica Fajon. Diplomatski zbor in uslužbence ministrstva je nagovorila tudi Barbara Kranjc, hčerka veleposlanice. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)