09.04.2024 ob 21:44
Deli članek
Veliko obljubila malo bo naredila

Pogovor ministrice Fajon s predstavniki Poziva za Palestino/foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Ljubljana (MOREL)- Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je srečala s predstavniki Poziva za Palestino, in sicer s prvopodpisanim Rudijem Rizmanom ter z Aureliem Jurijem, Spomenko Hribar, Danijelom Reboljem, Primožem Šterbencem in Majo Breznik. Sogovorniki so izmenjali poglede na vojno v Gazi in razmere na Bližnjem vzhodu ter v širši regiji.

Ministrica Fajon je predstavila aktivna prizadevanja Slovenije glede vzpostavitve takojšnjega in stalnega premirja v Gazi ter diplomatskih naporov, ki bi pripeljali do rešitve dveh držav. Poudarila je pomen zagotovitve zadostne in stalne humanitarne pomoči in spomnila, da je Slovenija nedavno v Jordanijo dostavila dve pošiljki, namenjeni prebivalcem Gaze. Sogovorniki so se dotaknili tudi vloge Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN), kjer smo se še posebej angažirali v procesu sprejemanja resolucije Varnostnega sveta OZN 2728.

Ministrica Fajon je sogovornike seznanila tudi s stališčem Slovenije glede priznanja Palestine, ki bo izvedeno v sodelovanju s skupino nekaterih držav EU, ko bo prispevek priznanja k političnemu procesu največji in okoliščine primerne. Predstavniki Poziva za Palestino so ponovili svoja stališča in ponovno pozvali vlado Republike Slovenije k odločnemu ukrepanju. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)