20.03.2024 ob 14:32
Deli članek
Že zdaj uspešno sodelovanje med Slovenijo in Poljsko

Predsedniška para/foto Tamino Petelinšek/STA

Brdo pri Kranju (MOREL) - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar danes na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Republike Poljske. Andrzeja Dudo. Obisk predstavlja nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama in obenem priložnost za poglobitev dvostranskega sodelovanja ter izmenjavo stališč o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah. Tako Slovenija kot Poljska uspešno sodelujeta v EU in zvezi Nato ter v okviru multilateralnih organizacij kot tudi različnih pobud v regiji.

Predsednica Pirc Musar se je Poljski in njenim državljanom ter Karitasu Poljske uvodoma zahvalila za  nudeno pomoč ob lanskoletnih poplavah. V takratnih zahtevnih razmerah je namreč k nam prihitelo okoli 50 inženirjev in pripadnikov poljske vojske, ki so postavili dva mostova v Mežici in Gornjem Gradu, Slovenija pa je prejela tudi denarno pomoč, zbrane prispevke ljudi.
Današnje slovensko-poljsko srečanje poteka v simbolnem času, in sicer ob vstopu Poljske (12. marca pred 25 leti) in Slovenije (29. marca pred 20 leti) v zvezo Nato. V tej zvezi je predsednica izpostavila, da je v luči vojne v Ukrajini tovrstno zavezništvo pomembnejše kot kadarkoli prej, kar potrjujeta tudi nedavna vstopa Švedske in Finske v Nato. Današnji obisk se odvija tudi v času priprav na Poljsko predsedovanje Svetu EU, ki ga bo prevzela v prvi polovici leta 2025, prav v času, ko bomo obeležili 80 let od konca svetovne vojne in osvoboditve Auschwitza. Spomin na te dogodke bo znova priložnost za opomin generacijam, rojenim po vojni, o pomenu boja za temeljne vrednote Evropske unije, za opomin o pomenu spoštovanja človekovih pravic, manjšin in sodelovanja med državami za ohranitev miru in blaginje na kontinentu.
Kot je poudarila predsednica Pirc Musar, si Slovenija kot članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov s partnericami prizadeva za povrnitev miru tako v Ukrajini kot v Gazi. V tej povezavi je izrazila željo po tesnem sodelovanju in sprotni izmenjavi mnenj glede Ukrajine, Gaze in drugih mednarodnih izzivov.
S poljskim predsednikom sta govorila tudi o pomenu širitve EU na države Zahodnega Balkana, Moldavijo, Ukrajino in Gruzijo.
Poljskega kolega je seznanila z nedavnim obiskom in pogovori v Bosni in Hercegovini, ki je v zadnjem letu naredila velik napredek.  Vstop držav Zahodnega Balkana v EU je nujen za ohranjanje stabilnosti, napredka in zmanjšanje vpliva tretjih držav, kot je npr. Rusija. Predsednici se zdi ključno, da širitev ostane visoko na agendi EU tudi v času poljskega predsedovanja Svetu EU.
Kot je izpostavila, se Slovenija zavzema za spoštovanje vladavine prava EU, temeljnih človekovih pravic, in ohranjanje konkurenčnosti in globalne vloge EU v svetu.
V času divjanja vojne v Ukrajini in Gazi oziroma zaskrbljujočega števila 55 konfliktov po svetu je nujno krepiti varnost in obrambo EU kot tudi zavzemanje za enotno in močnejšo EU in Nato. Kot je povedala predsednica, Slovenija neomajno podpira Ukrajino, tako politično, humanitarno kot vojaško, podobno kot Poljska, tudi z urjenjem v okviru misije EUMAM. Podobno si Slovenija prizadeva za umiritev razmer na Bližnjem Vzhodu, že večkrat je vpletene pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in spoštovanju mednarodnega prava ter človekovih pravic in humanitarnega prava.
Kot je izpostavila predsednica, je ukaz za napad na Rafo zaskrbljujoč in pozvala k zagotovitvi dostopa do humanitarne pomoči. Velik poudarek obiska poljskega predsednika je namenjen tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja. Poljska je namreč pomembna partnerica Slovenije in se uvršča na 9. mesto po vrednosti blagovne menjave, ki znaša že skoraj 3 milijarde evrov, poljskega predsednika pa prav zato spremlja tudi močna gospodarska delegacija.
Vse večji je tudi obisk poljskih turistov v Sloveniji, lani jih je bilo skoraj 170.000. Državi želita okrepiti sodelovanje tudi na področju digitalizacije, umetne inteligence in kibernetske varnosti. V času  uradnega obiska bo jutri, 21. marca, v Nordijskem centru Planica potekal slovensko-poljski gospodarski forum, od katerega si državi obetata okrepitev sodelovanja na področju digitalizacije.
Predsednica republike je ob koncu pogovorov s poljskim kolegom izrazila zadovoljstvo, da je del obiska tudi športno in kulturno obarvan. Tekom jutrišnjega dne si bosta namreč oba predsednika držav ogledala kvalifikacije FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, popoldne pa bo v Kranju potekala otvoritev spomenika romantičnemu poljskemu pesniku Adamu Mickiewiczu.To so sporočili iz kabineta predsednice države.(konec)