01.09.2021 ob 13:08
Deli članek
Bo našim odbojkarjem uspel naskok na vrh

 

Ostrava (MOREL)- Danes se s tekmama med Estonijo in Latvijo ter Finsko in Severno Makedonijo začenja evropsko prvenstvo za moške. Slovenski odbojkarji, ki na EuroVolley prihajajo kot aktualni evropski podprvaki, bodo prvo tekmo igrali v petek, ob 20.15 uri, proti gostiteljici Češki.

V skupini B se z največ lovorikami lahko pohvali italijanska reprezentanca, ki je na evropskih prvenstvih doslej zmagala šestkrat, zadnjič leta 2005, na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru pa je osvojila srebro. Italijani v Ostravo prihajajo v nekoliko pomlajeni zasedbi in z novim selektorjem, Ferdinandom Di Giorgijem. Prvi zvezdnik izbrane vrste Ivan Zajcev okreva po operaciji kolena, Kubanec z italijanskim potnim listom Osmany Juantorena pa se je po olimpijskih igrah v Tokiu poslovil od reprezentančnega dresa. Največje breme bo tako na podajalcu Simoneju Gianelliju in na vse bolj prodornemu sprejemalcu Alessandru Michielettu.

Za favorite skupine veljajo tudi Slovenci, ki se v zadnjih letih lahko pohvalijo z izjemnimi dosežki – z dvema srebrnima medaljama na evropskih prvenstvih 2015 in 2019, z zmago v evropski ligi leta 2015, z zmagama v tretji in drugi skupini svetovne lige 2016 in 2017 ter z zlatom na tekmovanju FIVB Challenger Cup 2019. V letošnji sezoni se je naša izbrana vrsta izkazala s četrtim mestom v Ligi narodov in znova dokazala, da lahko vselej računa na visoka mesta. Naši odbojkarji so na EuroVolleyju prvič igrali leta 2001, od leta 2007 naprej pa so redni udeleženci evropskih prvenstev.

Eni od štirih gostiteljev prvenstva, Čehi, so zmagovalci prvega EuroVolleyja leta 1948, zatem so bili najboljši še leta 1955 in 1958, zadnjič pa so na stopničkah stali leta 1985, ko so osvojili srebro. Na zadnjem prvenstvu leta 2019 so bili trinajsti, na krilih izkušenega korektorja Jana Hadrave pa si pred domačim občinstvom želijo boljšega rezultata.

Tudi Bolgari si želijo popraviti vtis iz leta 2019, ko so z 11. mestom zabeležili najslabši rezultat v zadnjih letih, v osmini finala v Stožicah pa so bili za četo italijanskega stratega Silvana Prandija usodni prav slovenski odbojkarji. Bolgari so doslej nastopili na 29 od 31 evropskih prvenstev, osvojili pa so pet odličij, eno srebrno in štiri bronasta, zadnje leta 2009. Prvi zvezdnik reprezentance bo tudi tokrat odlični korektor Tsvetan Sokolov.

Belorusija je na evropskih prvenstvih debitirala leta 2013 in se od takrat ni kvalificirala le na EuroVolley 2017, a je moštvo pod vodstvom Viktarja Bekše na doslej odigranih enajstih tekmah zmagalo le enkrat. Se pa lahko Belorusi pohvalijo s srebroma v evropski ligi 2019 in 2018, glede na zadnja uspeha pa si želijo, da bi jim tokrat le uspela uvrstitev v izločilne boje. Glavna aduta moštva bosta prosti igralec Maksim Budžihkin in sprejemalec Vladislav Davjskiba.

Črnogorci so na evropskih prvenstvih debitirali leta 2019 in kljub temu, da so EuroVolley, ki so ga gostile Francija, Slovenija, Nizozemska in Belgija, zaključili na 18. mestu, z zmagama nad Češko in Estonijo pustili dober vtis. Zmagovalci evropske lige 2014 so si kot osnovni cilj postavili uvrstitev v osmino finala. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)