29.09.2021 ob 20:34
Deli članek
Kamniške odbojkarice branijo naslov

 

Ljubljana (MOREL)- S tekmami prvega kroga se v soboto začenja prva odbojkarska liga za ženske, v kateri bo v letošnji sezoni nastopalo osem ekip, še osem jih bomo spremljali v 1B. DOL. Naslov slovenskih prvakinj bodo branile odbojkarice Calcit Volleyja. V okviru  prve odbojkarske lige za ženske bomo najprej spremljali tri prvenstvene kroge, v okviru katerih se bodo vse ekipe med seboj srečale po trikrat, skupno pa bo vsaka izmed njih odigrala 21 tekem. Sledila bo končnica, v kateri bosta nastopili še dve najuspešnejši ekipi iz 1B. DOL in ki bo odločala o naslovu slovenskih prvakinj.

Ta je za zdaj v rokah odbojkaric Calcit Volleyja, ki jih v letošnji sezoni vodi Gregor Rozman. Kamničanke bodo prvenstvo začele z obračunom proti OD Krimu, že v tretjem krogu jih čaka derbi z Novo KBM Branik. V kamniški vrsti, ki je skoraj v celoti ostala enaka lanski, ne skrivajo visokih ambicij. »Vloga favorita je nekakšno breme, a od nje ne želimo bežati. Želje po osvajanju lovorik ne skrivamo. Naša želja je tudi ves čas napredovati, se kot ekipa povezati in uigrati. Želim si, da se celotna sezona odigra brez prekinitev, poškodb in bolezni, tako v naši ekipi kot v drugih moštvih. Letošnja sestava ekipe je narejena po knjigah, je šolska. Jedro je ostalo enako, z izkušenimi in kvalitetnimi igralkami, ki smo jim priključili par mladih, zelo perspektivnih igralk. V tem trenutku vse skupaj deluje obetavno in po načrtih, bo pa potrebnega veliko dela in energije, da bomo prišli tja, kamor si vsi skupaj želimo. Morate pa vedeti, da se ne pripravljamo le na državno prvenstvo, temveč tudi na srednjeevropsko prvenstvo in na kvalifikacije za ligo prvakinj in zaenkrat smo na dobri poti, da pokažemo to, kar od nas javnost pričakuje.«

Kot vselej imajo visoke cilje tudi v vrstah slovenskih podprvakinj, ki jih znova vodi Bruno Najdič. Odbojkarice Nove KBM Branik bodo sezono začele v skoraj enaki zasedbi kot so zaključile lansko. »Veselimo se že novih tekem. Upamo, da se nam skozi leto ekipa ne bo preveč spremenila, v lanski sezoni smo jo namreč kar trikrat kompletno zamenjali. Letos pa dejansko nadaljujemo tako, kot smo lani zaključili, le da z novo podajalko, s katero smo se na pripravljalnih tekmah sicer še nekoliko lovili, a smo zdaj že na kar visoki ravni in upamo, da se bo to le še stopnjevalo. Pozitivno je tudi to, da imamo trenerja, ki je znan po dobrih rezultatih, ustalil se je tudi nov štab z novim pomočnikom in statistikom, tako da smo kompletni. Tudi mlajše igralke so spoznale, da se na treningih dela veliko in trdo in lahko bo to tudi ključna stvar, ki bo tehtnico prevesila v našo stran,« je zadovoljna kapetana Brina Bračko.

SIP Šempeter je slovensko prvenstvo dvakrat zapored zaključil na tretjem mestu, po koncu letošnje sezone pa je v ekipi, ki jo še naprej vodi Beno Božič, prišlo do velikih sprememb. Strokovni vodja kluba, Sebastijan Cilenšek, je pojasnil, v katero smer si v Šempetru zdaj želijo: "Pred nami je zahtevna sezona, ostali smo namreč brez jedra ekipe. Odločili smo se za manjšo spremembo. Po petih letih, v katerih smo krojili vrh slovenske odbojke, želja, da ostanemo na enaki ravni, seveda ostaja. A s to mlado zasedbo bo to težje kot v preteklih sezonah. Imamo sicer perspektivno ekipo in rezultati proti konkurenčnim ekipam na pripravljalnih tekmah so bili zelo obetavni. Kako bodo te mlade punce prenesle pritisk pravih tekem, bomo videli že na sobotni tekmi proti Luki Koper. Vsekakor pa vsaj v naši dvorani nikomur ne bo lahko, saj smo znani kot gostitelji, ki se ne predajamo in imamo tudi veliko podporo občinstva. Prepričan sem, da bomo z dobrim štabom in dobim delom izpolnili cilj ter se uvrstili med najboljših šest ekip."

Zelo mlado ekipo so sestavili tudi pri Gen-i Volleyju. Novogoriška zasedba, ki ob odsotnosti edine tujke, iranske reprezentantke Soudabeh Bagherpour in ob poškodbi Polone Marušič še nekaj časa ne bo kompletna, bo prvenstvo odigrala pod taktirko Majde Čičić: »Lanska sezona je bil zares drugačna od vseh, kar sem jih kadarkoli izkusila. Želim si, da izkušnje s treningov, s padci forme in boleznimi lahko izkoristimo, a da na vse to vseeno čim prej pozabimo ter da novo sezono začnemo z mladostno zagnanostjo. Imamo zelo mlado ekipo, a žal tudi prve težave s poškodbami, tako da bomo prve tekme pravzaprav igrali z mladinsko ekipo. A to ne pomeni, da bomo zato toliko slabši. Prepričana sem, da nas, če bodo igralke delale to, kar smo se dogovorili in če bodo funkcionirale kot prava ekipa, čakajo zanimive tekme z vsemi ekipami. Na pripravljalnih srečanjih smo bili proti ostalim ekipam videti kot otroci, a smo kljub temu uspeli premagati tudi kakovostne tekmice z veliko izkušnjami. Zadovoljna sem z dosedanjim delom, a prostora za napredek imamo pri tako mladi ekipi še ogromno.«

V lanski sezoni je zelo dober uvod v prvenstvo uspel ekipi ATK Grosuplje, ki je v nadaljevanju sicer nekoliko popustila, nato pa tekmovanje vseeno zaključila na visokem petem mestu. V dolenjskem moštvu so si po besedah trenerja Matije Slobodnika podoben cilj zastavili tudi za letošnje prvenstvo. »Tako kot ostale ekipe imamo tudi mi precej mlado zasedbo in zato smo se odločili, da priprave začnemo zgodaj, že 1. avgusta. Jedro imamo močno, skozi treninge nam je uspelo tehnično gledano dobro pripraviti tudi mlajše igralke in zato smo s preteklim obdobjem tudi precej zadovoljni. Odigrali smo lepo število tekem in mislim, da smo pripravljeni, da nam tudi tokrat uspe pripraviti kakšno presenečenje in da vsaj ponovimo lanski uspeh. Z nekaj sreče nam morda uspe še kaj več. Nekoliko smo spremenili tudi pristop in način dela, med sezono bomo načrtovali več počitka, kot smo ga imeli v določenih obdobjih lani in mislim, da nam tudi to lahko pomaga odpraviti nihanja v formi, ki so se pojavljala v lanski sezoni."

V moštvu OD Krim so si pred lansko sezono kot cilj zadali obstanek v prvoligaški konkurenci, a so nato dosegli precej več. V edinem ljubljanskem 1A. ligašu si želijo še stopničko višje. »Po moji oceni so priprave do zdaj potekale zelo dobro, kar se je videlo tudi na pripravljalnih tekmah. Lepo stopnjujemo formo in zato je naš prvi cilj, da se uvrstimo v četrtfinale, želimo pa si seveda tudi polfinala. Želimo si, da bi Ljubljana po dolgem času zabeležila dober rezultat. Naša ekipa je še precej mlada, tudi novinke. Za zdaj smo se zelo dobro ujele, vzdušje v ekipi je dobro. Na tem bomo gradili in upam, da nas bo to pripeljalo do dobrih rezultatov,« je dejala kapetanka Mojca Deželak. 

V vrstah Luke Koper bomo v novi sezoni spremljali kar osem novink, ekipo bo vodil tudi nov trener, Miodrag Stojaković. V primorskem klubu so ob tem dobili še novo vodstvo in so pripravljeni na nove izzive in tudi nove začetke: »Priprave so bile dobro zastavljene, s treningi dvakrat dnevno. Dekleta so zelo delovna in to je zelo pomembno. Če bomo ohranili takšno raven treningov in dela, bomo napredovali kot ekipa in upamo, da bomo dosegali tudi dobre rezultate. Zaenkrat bodimo v pričakovanjih skromni, dobro delo pa naj nam da moč, da pridemo čim višje."

Zadnje mesto na lanski lestvici je pripadlo Ankaranu, ki pa je pred letošnjo sezono močno prevetril svoje vrste. Trener Sebastjan Mikša, ki je ekipo prevzel pred koncem lanske sezone, se skupaj s svojimi varovankami že zelo veseli začetka tekmovanja, poudarja pa predvsem dobro delo na pripravah in dobro vzdušje v ekipi: "Ekipo smo kar dobro prevetrili in jo z nekaj športne sreče tik pred začetkom priprav uspeli sestavili kot je treba. Naša največja moč je trenutno zelo dobro vzdušje in da so igralke ob vsem tem dogajanju okrog nas željne treningov in tekem. Šli bomo korak za korakom, brez velikih pričakovanj. Z željo po igri, z željo po zmagi in z željo, da se imamo dobro. Lani nam je uspelo obstati v ligi, letos je ekipa bistveno spremenjena. Prišla sta nov veter in nova energija. Želimo si tekem, želimo si prvenstva brez prekinitev in želimo si zmag pa tudi korak višje. Zagotovo bi se radi izognili boju za obstanek."

Prvenstvo se bo začelo to soboto, ob 17. uri, z obračunom med Novo KBM Branik in ATK Grosupljim, pol ure kasneje bo na sporedu tekma med Calcit Volleyjem in Krimom, ob 18. uri pa se bosta v Novi Gorici srečali dve primorski ekipi, Gen-i Volley in Ankaran. Uvodni krog bosta zaključila SIP Šempeter in Luka Koper, ki se bosta v Savinjski dolini med seboj pomerila ob 19.30 uri.

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)