18.10.2021 ob 09:58
Deli članek

Kamer (MOREL)- Branko Mihorko bo še naprej vodil evropsko zvezo za para odbojko, Para Volley Europe. V turškem Kemerju, ki te dni gosti evropsko prvenstvo, so mu predstavniki 26 držav članic zaupali nov štiriletni mandat.

V Kemerju se je včeraj začelo evropsko prvenstvo v odbojki sede, na katerem prvič po letu 2001 nastopata tako ženska kot moška reprezentanca Slovenije. V okviru prvenstva je v Turčiji potekala tudi volilna skupščina Evropske zveze za para odbojko, na kateri so predstavniki nacionalnih zvez še en predsedniški mandat namenili Slovencu Branku Mihorku, ki bo ParaVolley Europe tako vodil še nadaljnja štiri leta.

Pod Mihorkovim vodstvom se je odbojka sede v Evropi močno razvila, v prvi vrsti reprezentančna tekmovanja, saj smo lahko ob evropskih prvenstvih spremljali še conska prvenstva, v letošnjem letu pa prvič tudi zlato in srebrno ligo narodov ter prvo odprto prvenstvo v odbojki na mivki sede in stoje. Na vse našteto, predvsem pa na ekipo predanih sodelavcev, večinoma prostovoljcev, je Mihorko zelo ponosen: »S trdim delom nam je v preteklih štirih letih zares uspel razviti naš šport, predvsem s tehničnega vidika. Dvignili smo raven organizacije vseh reprezentančnih tekmovanj in prav vsem reprezentancam omogočili, da tekmujejo na najvišji ravni. Vsa naša tekmovanja je moč spremljati v neposrednih spletnih prenosih, razvijamo nov sistem registracij in licenciranj, kar je zelo pomembno, še posebej pa sem vesel, da smo že pridobili organizatorje za evropska prvenstva 2023, 2025 in celo 2027, kar je bil v preteklosti velik problem.«

Mihorko ima tudi za naslednje štiriletno obdobje veliko načrtov, posebno pozornost pa bo namenil razvoju klubske odbojke sede in razvoju odbojke sede na nacionalni ravni: »Z razvojem tekmovanj na nacionalni ravni želimo nadaljevati tudi v prihodnje, zelo pomemben pa bo tudi razvoj klubskih tekmovanj. Želimo si ustanoviti in izpeljati tako evropsko klubsko ligo kot tudi pokalno tekmovanje. Veliko energije bomo usmerili v tekmovanja v para odbojki na mivki, prav tako pa moramo najti način, da bo odbojka sede še bolj priljubljena na področju športa za vse. Eden od naših pomembnejših ciljev je pridobiti nove države članice, za zdaj jih imamo 26.«

Mihorko je ob Simonu Božiču tudi gonilna sila odbojke sede v Sloveniji, ki se pri nas v zadnjih letih prav tako močno razvija. Slovenija tako na evropskem prvenstvu prvič po letu 2001 tekmuje z obema reprezentancama, žensko in moško. K nam na priprave prihajajo najmočnejše evropske reprezentance, Slovenija pa se je letos izkazala tudi z organizacijo prvega evropskega tekmovanja v para odbojki na mivki sede in stoje, ki ga je julija gostila Ljubljana.  To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)