15.09.2021 ob 22:01
Deli članek

Ostrava (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo igrala v polfinalu evropskega prvenstva in se še tretjič borila za odličja. Naši odbojkarji so v četrtfinalu EuroVolleyja v Ostravar Areni z 0:3 (-21, -19,  -25) odpravili gostitelje Čehe. Polfinale proti Poljski bo v soboto v Katovicah.  

Češka: Monik, Hadrava 12, Pfeffer, Zajiček 5, Finger 3, Patočka, Liček 1, Galabov 13, Bartoš, Vašina 10, Janouch, Bartunek, Sedlaček, Polak 4. Selektor: Jiri Novak.

Slovenija: Štern T. 19, Pajenk 6, Kozamernik 5, Šket, Vinčić 2, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut 13, Čebulj 9, Možič 5. Selektor: Alberto Giuliani.

Slovenski selektor Alberto Giuliani je četrtfinalni obračun evropskega prvenstva proti Češki priložnost za igro tudi tokrat ponudil podajalcu Dejanu Vinčiću, korektorju Tončku Šternu, srednjima blokerjema Alenu Pajenku in Janu Kozamerniku, sprejemalcema Tinetu Urnautu in Klemnu Čebulju ter prostemu igralcu Janiju Kovačiču.

Na začetku srečanja so imeli več pobude naši odbojkarji, ki so prek Šterna prišli do dveh točk naskoka za 5:3, po dobrih obrambah Kovačiča je protinapada za 8:5 izkoristil Urnaut, z blokom Kozamernika pa je naša vrsta razliko povečala na štiri točke, na 9:5. Jiri Novak je reagiral s prekinitvijo, a se je slovenska serija na začetni udarec Vinčića nadaljevala. Naši fantje prednosti zatem niso ohranili, slabo so napadali, gostitelji so se hitro približali na 9:11, pri 10:11 je Giuliani vzel odmor, pomembno točko je prispeval Štern ter vknjižil še as za 14:11. A domačini niso popuščali in so v nadaljevanju razliko spet stopili le na točko (16:17). Obe reprezentanci sta zatem dobro igrali v igri za menjavo, Čebulj je napadel za 20:18, po še eni izjemni obrambi Kovačiča pa je češki blok za 21:18 prebil še Štern. Novak je posegel po drugi prekinitvi, po asu razpoloženega Jana Hadrave so domači izid znižali na 20:21, a je Slovenija prek Urnauta in Šterna ušla še na 23:20. Urnaut je poskrbel za zaključno žogo, niz je pri 25:21 z asom zaključil Pajenk.  

Z borbeno igro v obrambi so si slovenski odbojkarji priigrali vodstvo s 3:1, Vinčić je varal za 6:3, Pajenk pa pritiskal z začetnim udarcem za protinapad Čebulja za 9:5. V napadu je bil še naprej prodoren Štern, napad za 13:8 je dodal še Pajenk. Slovenci niso popuščali, zelo dobro so igrali na sprejemu, Vinčić pa je uspel zaposliti vse svoje napadalce. Kozamernik je ukanil češki blok za 17:11, Štern je blokiral za 18:11. Češki odbojkarji, ki so tudi veliko grešili, so našim omogočili mirno nadaljevanje, točke sta še naprej zbirala Čebulj in Štern, Martin Liček je začetni udarec za prvo zaključno žogo Slovenije pri 24:18 poslal v mrežo, napako za slovenskih 25:19 si je s servisne črte zatem privoščil še Luboš Bartunek.

V uvodu v tretji niz so za dve točki prvi povedli gostitelji, predvsem po zaslugi začetnih udarcev Jakuba Janoucha in protinapadov Jana Galabova, pri zaostanku s 3:6 se je Giuliani odločil za odmor. Po asu Galabova za 8:4 je namesto Čebulja v igro vstopil Možič, ki je varal za 7:10 ter vknjižil še dva asa za 9:10, Štern je poravnal na 10:10, Pajenk pa blokiral za prvo vodstvo Slovenije pri 11:10. Naši so še vodili s 14:13, nato so Čehi prek Vašine prišli do preobrata in 15:14, po napaki Galabova je z 18:17 povedla naša vrsta, po izjemni točki, ki jo je z varanjem zaključil Možič, pa sta sledila točka za 19:17 in prekinitev na zahtevo Novaka. V razburljivo končnico so z vodstvom z 20:18 vstopili Slovenci, a storili dve zaporedni napaki za 20:20, Liček je dosegel as za odmor na zahtevo Giulianija, pri 20:22 v korist domačih se je v igro vrnil Čebulj, na začetni udarec je odšel Ropret. Urnaut je z napadoma poravnal na 22:22 in 23:23 ter z druge linije realiziral še težak protinapad za zaključno žogo pri 24:23. Drugo je našim z napako podaril Galabov, za tretjo pri 26:25 je poskrbel Štern, Pajenk pa je blokiral za zmago s 27:25.

Evropsko prvenstvo se bo nadaljevalo v soboto, 18. septembra, v Katovicah na Poljskem, ki bodo gostile zaključne obračune. Na polfinalnih tekmah se bosta pomerili Poljska in Slovenija ter Srbija in Italija. Slovenski odbojkarji se bodo v boj za odličja podali že tretjič. Leta 2015 so v Bolgariji osvojili srebro, srebrno medaljo so leta 2019 prinesli tudi s finala v Franciji, sicer pa domačega prvenstva v Ljubljani, medtem ko so leta 2017 na Poljskem v četrtfinalu klonili proti Rusiji.  

Dejan Vinčić, reprezentant Slovenije: »Boljšega darila ne bi mogel dobiti. Presrečen sem, da smo zmagali in se uvrstili v polfinale. Zdaj lahko nazdravimo za moj rojstni dan, potem pa gremo naprej. Začeli bomo razmišljati o Poljakih in se poskusili čim bolj pripraviti na njih. Danes mogoče nismo bili najboljši v igri za menjavo, smo pa to nadoknadili v igri blok-obramba, kjer smo bili fenomenalni in izkoristili te žoge. Imamo pa še rezerve in lahko zaigramo bolje.«

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije: »Danes smo tekmo začeli s pravo energijo, pravo zbranostjo in nismo podlegli publiki, ki smo jo že vsi nestrpno pričakovali zaradi vzdušja v dvorani. Mislim, da smo vrhunsko odigrali v igri blok-obramba. Mogoče bomo morali še nekaj dodati na sprejemu, a če bomo nadaljevali s tako energijo, je res lepo spremljati Slovenijo.«

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Odigrali smo dobro tekmo, še zlasti smo blesteli v obrambi in pri začetnem udarcu. To sem želel od fantov, to sem si želel za zadnji del tega prvenstva. Vsi so govorili o Sloveniji in zdaj smo znova potrdili, da smo tam, kamor spadamo – med najboljšimi štirimi ekipami. Tudi v teh dveh dneh, ki nas ločita od polfinala, od fantov želim maksimalno osredotočenost in predanost, da bomo za najpomembnejši del tekmovanja res v najboljši formi.«

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (Konec)