17.11.2021 ob 14:26
Deli članek
Pomembna dneva za slovenske klube

Nove KBM Branik

Ljubljana (MOREL)- Danes in jutri bodo štirje slovenski klubi nastopili v evropski konkurenci. Odbojkarice Calcit Volleyja in Nove KBM Branik bomo spremljali v pokalu CEV, v pokalu CEV bodo igrali tudi odbojkarji Calcit Volleyja, medtem ko se bodo v pokalu CEV Challenge predstavile odbojkarice OD Krim Ljubljana.

Odbojkarji Calcit Volleyja so evropski parket preizkusili že pred tednom dni, ko so v Las Palmasu igrali s španskimi prvaki, moštvom Guaguas Las Palmas. Po porazu s 3:0 slovenske pokalne zmagovalce v 1/16 finala vodi zmaga s 3:0 ali 3:1 ter osvojen zlati niz. Trener Kamničanov Matija Pleško je pred današnjo tekmo, ki se bo v kamniški športni dvorani začela ob 20. uri, dejal: »Guaguas Las Palmas nas na prvi tekmi ni presenetil z ničimer. Priprava na tekmo je bila dobra, igralci so vedeli, od kod nam preti največja nevarnost. Njihovega kubanskega korektorja Yosvanya Hernandeza Cardonella smo relativno dobro zaustavili, več težav pa nam je povzročal Brazilec Magnani Hage, kar je bil eden od razlogov, da se je tekma odvila v korist španske ekipe. Mislim pa, da bo najbolj pomembno, kako bomo razpoloženi na sprejemu, kajti brez vsaj solidnega sprejema, bomo težko igrali proti njim. V igri za menjavo moramo biti konstantni, vemo pa, da v letošnji sezoni ne blestimo ravno na sprejemu, čeprav mu na treningih posvečamo veliko pozornosti. Upam, da bo sprejem dobro deloval, kajti prav tu se lahko vse začne ali pa vse podre.«

V Kamniku bomo pred tem spremljali tudi tekmo pokala CEV med slovenskimi prvakinjami, odbojkaricami Calcit Volleyja in švicarsko ekipo Viteos Neuchatel. Varovanke Gregorja Rozmana so v letošnji sezoni igrale že v kvalifikacijah za elitno ligo prvakinj, a so morale v drugem krogu tekmovanja priznati premoč ukrajinskemu Prometeju iz Dnepra. Proti švicarski vrsti imajo Kamničanke več možnosti, a bodo morale igrati na najvišji možni ravni. »Viteos je zrela ekipa, ki igra zelo dobro odbojko. Praktično vse igralke prve postave so študirale na univerzah v ZDA, zato se njihova igra zelo nagiba k ameriški šoli odbojke, z veliko energijo v sami igri. Prikazati bomo morali resnično dobro igro, če bomo želeli na dveh tekmah iztržiti pozitiven rezultat,« je pred prvo tekmo, ki bo danes, ob 17. uri, dejal Rozman.

Zelo težko gostovanje v uvodu v evropsko sezono čaka tudi slovenske podprvakinje, odbojkarice Nove KBM Branik, ki se bodo v 1/16 finala pokala CEV. danes ob 19. uri, pomerile z ekipo CV Gran Canaria. Ena najuspešnejših španskih ekip ima v svojih vrstah štiri tujke, dve Brazilki, Francozinjo in Kubanko in velja za precej bolj izkušeno zasedbo od mlade štajerske ekipe. Mariborski strateg Bruno Najdič je zato pri napovedih previden: »Na domačem parketu so nasprotnice pokazale, da znajo prikazati zelo dobro in borbeno igro. Želim, da se pokažemo v najboljši luči in da igramo na taki ravni, kot nam je na trenutke uspelo na zadnji tekmi srednjeevropske lige proti ekipi Vasas iz Budimpešte.«

Na evropski parket bodo jutri stopile še odbojkarice OD Krim Ljubljana, ki bodo gostovale pri izraelskem Hapoelu Kfar Saba in s tekmicami odigrale prvi obračun 1/16-finala pokala CEV Challenge. Varovanke Jožeta Časarja, ki v slovenskem prvenstvu trenutno zasedajo peto mesto v razvrstitvi, nazadnje pa so morale v okviru 8. kroga prve odbojkarske lige z 0:3 priznati premoč Calcit Volleyju, v tem dvoboju ne veljajo za favoritinje. Si bo pa ljubljanska vrsta pred povratnim srečanjem, ki bo prihodnji teden v Športni dvorani Brod, skušala priigrati čim boljše izhodišče.  To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)