04.04.2022 ob 21:40
Deli članek
Reprezentanti znova uspešni, srebro Šternu in Zatkovičevi

Eva Zatkovič

Ljubljana (MOREL)- Slovenski odbojkarji, ki že vso sezono uspešno igrajo za številne klube po vsej Evropi, imajo za seboj še en uspešen vikend. Državna prvenstva so večinoma že v zaključni fazi, v Franciji in Grčiji pa smo spremljali tudi finale pokalnega tekmovanja ter srebrni odličji Žige Šterna in Eve Zatkovič.

V četrtfinalu končnice vse bolj razburljivega italijanskega prvenstva so si Perugia, Modena in Civitanova že zagotovile polfinale, Piacenza s Tončkom Šternom pa je po izjemni zmagi s 3:2 nad Trentinom izsilila še tretjo tekmo. Slovenski korektor je odigral celoten tretji, četrti in peti niz in dosegel kar 21 točk, od tega 17 z napadom, v katerem je bil 53- odstoten. K temu je dodal še tri bloke in as. Naš drugi predstavnik v Serie A, Rok Možič, ki se bo z Verono boril za končno 5. mesto, čaka na nadaljevanje končnice.

Galatasaray Saše Planinšec je za konec rednega dela turškega prvenstva v 26. krogu doma s 3:0 premagal Mert Grup Sigorto in zasedel končno 5. mesto v razvrstitvi. Pred najboljšimi ekipami sta tako le še končnica in boj za najvišja mesta. Naša blokerka je k zmagi tokrat prispevala štiri točke. Lana Ščuka, ki je v letošnji sezoni igrala v drugoligaški konkurenci, ima veliko zaslug, da se njen Ilbank po letu dni vrača nazaj v elitno ligo.

Asseco Resovia je na Poljskem prišla do nove zmage, tokrat s 3:0 nad Lubinom ter redni del prvenstva končala na petem mestu. Zelo dobro je igral Jan Kozamernik, ki je nanizal 10 točk, od tega sedem z napadom, v katerem je bil kar 88- odstoten. Dosegel je tudi dva asa in en blok. Klemen Čebulj je vknjižil 11 točk, osem z napadom, v katerem je bil 53- odstoten, dve z blokom in eno s servisom.

V končnici nemškega prvenstva se je še ene zmage veselil Dejan Vinčić, ki je s Friedrichshafnom s 3:0 odpravil Dueren. Slovenski podajalec je igral na visoki ravni, ob tem pa k zmagi prispeval tudi pet točk, po dve z varanjem in servisom, eno pa z blokom. Naša srednja blokerka Sara Đukić je z Muensterjem sezono že zaključila, pogodbe z nemškim prvoligašem ne bo podaljšala.

V Grčiji smo minuli vikend spremljali finale pokala, ki ga je na koncu osvojil PAOK. Slednji je bil v polfinalu, 31. marca, usoden za Olympiakos Alena Pajenka, v finalu pa za Foinikas Žige Šterna, ki je tokrat vknjižil osem točk, od tega šest z napadom, v katerem je bil 35- odstoten. Tudi v Franciji je bil minuli konec tedna v znamenju pokalnega tekmovanja, v katerem je Eva Zatkovič s Cannesom prav tako osvojila srebro, s 3:1 je bil uspešnejši Le Cannet. Cannes se zdaj podaja v končnico, medtem ko je za Vandoeuvre Nancy in tako tudi za Niko Markovič in Mojco Pene sezona že zaključena. Gregor Ropret s Cambraijem čaka na začetek lige za obstanek, v kateri bo igralo šest ekip.

Tchalou Volley Žane Zdovc Sporer bo v belgijskem prvenstvu igral za končno 5. mesto. Tekmec bo Antwerpen. V Romuniji, kjer za CSM Targoviste uspešno igra Darja Eržen, čakamo na nadaljevanje končnice.

To je sporočila Ana Oblak. (konec)