31.08.2021 ob 18:01
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Slovenski odbojkarji in odbojkarice na mivki do 18 let se bodo med 2. in 5. septembrom borili za čim boljše uvrstitve na evropskem prvenstvu v Ljubljani. Cilji so visoki, tiha želja pa je uvrstitev na stopničke. Letošnja sezona odbojke na mivki se počasi zaključuje, še pred koncem pa bo slovenska prestolnica gostila evropsko prvenstvo v odbojki na mivki do 18 let, na katerem bo zaigralo tudi šest domačih dvojic. Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, Metod Ropret, je vesel, da bomo v Ljubljani lahko spremljali nekatere izmed najbolj talentiranih evropskih odbojkarjev: »Slovenija sedaj že slovi po dobri organizaciji vrhunskih odbojkarskih dogodkov in prihajajoče prvenstvo ne bo izjema. Kot vedno bomo dali vse od sebe, da organiziramo tekmovanje na najvišji ravni in se že veselimo zanimivih dvobojev in dobre odbojke.«

Z njim se strinja tudi selektor reprezentance v odbojki na mivki, Tadej Boženk: »Res smo veseli, da bomo dobili priložnost nastopiti na domačem evropskem prvenstvu, kar nam zagotovo prinaša neko prednost, zato bi se rad zahvalil Odbojkarski zvezi Slovenije, da nam je to omogočila. Organizacija priprav zagotovo ni bila lahka, saj se zaradi poznega termina prvenstvo prekriva s pripravami na sezono v dvoranski odbojki. Na srečo smo se s trenerji in klubi uspeli dogovoriti v dobro slovenske odbojke na mivki.«

O pripravljenosti svojih varovancev je selektor povedal: »Mogoče se malo bojim tega, da smo imeli premalo časa za priprave in odigrali premalo tekem ter bi se nam, sploh v začetku, to lahko poznalo kot nekakšna trema. Gre namreč za res mlade igralce, pri katerih to še bolj pride do izraza. Vseeno pa upam, da bo že po prvi doseženi točki to drugače in jim bo padlo breme z ramen ter bosta prišla do izraza trud in želja, ki jo gojijo te dni. Na srednjeevropskem prvenstvu so naše ekipe pokazale dobro igro, a ne bi rekel, da je to nek pokazatelj, kam sodimo. Kljub visokim uvrstitvam ne bomo prevzeli vloge favoritov, je pa bila MEVZA dobra priložnost za uigravanje, dokazovanje znanja in informacija trenerjem, kje je še prostor za napredek.«

Največ uspehov na mivki izmed mladih slovenskih reprezentantov je zagotovo nanizal Rok Bračko, ki je letos skupaj z Rokom Možičem že stopil na najvišjo stopničko na evropskem prvenstvu do 20 let, z Alanom Košenino pa je osvojil srebrno medaljo na turnirju svetovne serije v Ljubljani. Tokrat bo 17-letni odbojkar zaigral v paru z Luko Marovtom, evropskim prvakom do 17 let v dvoranski odbojki.

Na mivko bosta v Športnem parku Ludus stopila še dva nosilca zlate kolajne z EuroVolleyja do 17 let. Miha Okorn in Nejc Najdič sta na nedavnem srednjeevropskem prvenstvu premagala vse nasprotnike in se bosta tudi tokrat nadejala dobrega rezultata. Tretjo dvojico pri fantih sestavljata Grega Okroglič in Primož Jeklin, aktualna državna prvaka v odbojki na mivki do 18 let.

Pri dekletih bodo slovenske barve branile vse nosilke medalj z državnega prvenstva. V Črnučah bomo tako lahko spremljali aktualni državni prvakinji do 18 let ter bronasti v kategoriji do 20 let Anjo Puckmeister in Tijo Šketa Rozman, državni podprvakinji v kategoriji U18 ter drugouvrščeni s prvenstva MEVZA Zojo Kalar in Rimo Posedel ter bronasti z državnega prvenstva do 18 let Živo Javornik in Ulo Gorjup.

»Ne bi želel izpostavljati posameznih odbojkarjev. Menim, da so vsi zelo enakovredni. Na treningih se borijo za vsako točko in vidim, kako si želijo zmag oziroma nastopa na tem evropskem prvenstvu. Po eni strani komaj čakam, da se v četrtek vse skupaj zares začne. Verjamem v kakovost naših odbojkarjev in bom kar malo razočaran, če ne osvojimo vsaj ene medalje. Želim si, da bi tudi občinstvo na tribunah podprlo naše mlade upe in jim z navijanjem pomagalo doseči nove uspehe,« je še zaključil Boženk.

Dogajanje v Črnučah se bo začelo v sredo s kvalifikacijami, kjer Slovenija nima svojih predstavnikov, v četrtek in petek pa bo na sporedu skupinski del tekmovanja. V soboto so na vrsti izločilni, za zaključek pa bomo v nedeljo spremljali boje za odličja.

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)