21.06.2021 ob 21:37
Deli članek

 

Rimini (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na trinajsti tekmi elitne Lige narodov vknjižila še deseto zmago. Naša izbrana vrsta je bila s 3:2 (-28, 19, -21, 26, 13) boljša od Združenih držav Amerike. Naslednja tekma Slovence čaka že jutri, ko se bodo ob 16. uri pomerili z Japonsko.  

Slovenija: Štern T. 18, Pajenk 13, Kozamernik 7, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Štern Ž., Videčnik, Ropret 3, Urnaut 16, Čebulj 27, Možič. Selektor: Alberto Giuliani.

ZDA: Anderson 9, Sander 21, Jendryk, Ensing 5, Stahl 5, Shoji K., Defalco 17, Christenson 1, Holt 12, Jaeschke, Muagututia 1, Smith 6, Watten, Shoji E. Selektor: John Speraw.

Selektor Alberto Giuliani je prvo tekmo zadnjega sklopa rednega dela Lige narodov proti ZDA začel z Gregorjem Ropretom, Tončkom Šternom, Alenom Pajenkom, Janom Kozamernikom, Klemnom Čebuljem, Tinetom Urnautom in Janijem Kovačičem.

Na začetni udarec Urnauta so Slovenci po blokih Šterna in Pajenka hitro povedli s 3:0, a je takoj zatem sledilo izenačenje na 5:5, Štern pa je naše na tehnični odmor odpeljal pri 8:6. Po zaključku Urnauta je dobro serviral še Ropret za prvo prekinitev na zahtevo Johna Sperawa pri 7:11. Moštvi sta nadaljevali v enakem ritmu, dobro sta napadla Pajenk in Čebulj, Ropretu je uspel solo blok za 16:12. Američani so nato z začetnimi udarci pritisnili na naše sprejemalce, po asu Holta so imeli Slovenci le še točko naskoka (17:16). Zatem je varal Štern, sledila sta še napaka Andersona in napad Pajenka za 20:17. Neuspešna zaključka naših sta tekmece spet pripeljala na 21:20, Američani poravnali na 22:22. Kozamernik je v bloku ujel Defalca, a naši spet niso izkoristili napada za 24. točko, ki je tako pripadla tekmecem. Izničil jo je Čebulj, naša vrsta je povedla s 25:24 in imela še tri zaključne žoge, nato pa je Smith varal za 29:28, Sander pa zaključil napad za 30:28.

Začetek drugega niza je bil izenačen, ekipi sta izmenično nizali točke, po vodstvu Američanov s 5:4 je bila naveza Ropret-Urnaut zaslužna za preobrat, Čebulj je varal za 8:5. Čebulj in Pajenk sta razliko povečala na štiri (11:7), a je Sander z dobrimi servisi svoji ekipi omogočil, da se je približala na 13:15. Razmerje moči se ni spremenilo. Čebulj je prebijal ameriški blok, a so tekmeci prek Sanderja in Holta vračali z enako mero. Pri 19:17 je Giuliani zahteval prekinitev, po še eni uspešni obrambi Kovačiča pa je Čebulj z novim napadom Sperawa prisilil v odmor. Pajenk je prispeval blok za 23:18 ter po dobrem servisu Kozamernika še zaključno žogo. Sloveniji je po napadu Urnauta pripadla zmaga s 25:19.

Za prvi točki in 2:0 v korist Slovenije je poskrbel Pajenk, v ospredju sta našo vrsto do prvega tehničnega odmora ohranjala Štern in Urnaut z napadi, a so nato z 10:9 povedli Američani. Ti so z blokom še dvakrat zaustavili naše in si pri 15:12 zagotovili tri točke naskoka. Pri zaostanku s 14:17 je Giuliani Šterna zamenjal z Alenom Šketom. Z veliko sreče so si ameriški odbojkarji priigrali vodstvo z 20:16, as Pajenka pa je Slovence približal na 18:20. A zatem naši niso izkoristili napadov, kar sta kaznovala Sander in Defalco (23:18). Zgrešen servis Čebulja je pomenil zmago Američanov s 25:21.

V četrtem nizu je Giuliani na igrišče vrnil Šterna, ki je dosegel točko za 3:3. Z odlično igro v obrambi si je ameriška vrsta prek Holta in Ensinga pri 7:4 zagotovila tri točke razlike. Slednjo je ohranjala tudi v nadaljevanju. Po bloku Čebulja in dveh napakah nasprotnikov je sledilo izenačenje na 11. točki. Blok Sanderja Šternu in as Defalca sta ZDA oddaljila na 14:11, a je Štern vrnil z napadom in asom, takoj zatem še Čebulj z napadom in Urnaut z blokom za 15:16. Naši odbojkarji so tekmece ves čas lovili, po točki Čebulja za 19:19 je Speraw reagiral z odmorom. Pri 20:22 je Giuliani svoje varovance poklical na klop, takoj zatem je bil primoran igro prekiniti še enkrat. Po dveh napakah Američanov in bloku Čebulja je bil izid poravnan na 23:23. Sander je poskrbel za drugo zaključno žogo ZDA, izničil jo je Urnaut, Kozamerniku pa je uspel as za 26:25, Pajenku napad za 27:26, Ropretu pa as za zmago z 28:26.

Prva točka petega niza je pripadla Američanom, Čebulj je naše z napadoma in blokom pripeljal v ospredje, na 5:3. Štern je napadel za 7:5 in 8:6, a je Stahl vknjižil as za 8:8, Sander pa je s protinapadom poskrbel za vodstvo ZDA in odmor na zahtevo Giulianija. Čebulj je poravnal na 11:11 in na 12:12, po točki Andersona se je slovenska klop odločila za drugo prekinitev. Štern je napadel za 13:13, Anderson zgrešil za prvo zaključno žogo Slovenije, ki jo je izkoristil Klemen Čebulj.

Jutri, ob 16. uri, se bodo slovenski odbojkarji pomerili z Japonsko, v sredo pa bo na sporedu še zadnji obračun rednega dela tekmovanja proti Bolgariji.

IZJAVE PO TEKMI:

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: »Izjemna zmaga! Vsa čast fantom, mislim, da take tekme vsi čakamo celo življenje. Res smo lepo pokazali, da znamo igrati, tudi proti taki velesili kot je ZDA, ki bo igrala na olimpijskih igrah in dosega ogromne uspehe. Mi smo se jim zoperstavili in pokazali karakter in mislim, da to največ šteje. Ta zmaga nam bo ogromno pomagala za uvrstitev med najboljše štiri. Res sem zelo ponosen na soigralce.«

Jani  Kovačič, reprezentant Slovenije: »Borili smo se do konca, verjeli smo v vsakem trenutku, da lahko zmagamo. To se je tudi videlo, ko smo bili v izgubljenem položaju smo stopili skupaj in jih ujeli. V četrtem nizu smo z eno nogo že izgubili tekmo,  smo se vrnili in zasluženo zmagali. ZDA imajo zelo kvalitetno reprezentanco, vedno so v vrhu, tudi danes pa so igrali s prvo postavo. Vidi se, da tudi mi sodimo tja.«

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Vedeli smo, da bo težka tekma. ZDA so, mogoče celo prvič na tem turnirju, igrale z najboljšimi igralci, kar tudi priča o zahtevnosti te tekme. Prikazali smo res dober pristop in ta zmaga po petih nizih je zelo pomembna za našo uvrstitev.«

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)