27.06.2021 ob 09:37
Deli članek

Rimini (MOREL)- Slovenski odbojkarji so morali včeraj v polfinalu elitne Lige narodov v Riminiju priznati premoč Poljski. Aktualni svetovni prvaki so bili uspešnejši s 3:0 (22, 21, 23) in bodo v velikem finalu igrali proti Braziliji. Slovence danes, ob 11.30, proti Franciji čaka obračun za bronasto odličje.

Slovenija: Štern T. 12, Pajenk 9, Kozamernik 3, Šket, Gasparini, Vinčić 2, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut 13, Čebulj 10, Možič. Selektor: Alberto Giuliani.

Poljska: Nowakowski 7, Kaczmarek, Kurek 17, Leon 13, Wojtaszek, Drzyzga 6, Lomacz, Kubiak 6, Sliwka 1, Kochanowski 2, Semeniuk, Zatorski, Bieniek 5, Fornal. Selektor: Vital Heynen.

Slovenski selektor Alberto Giuliani je polfinalni obračun s Poljsko pričakovano začel z udarno slovensko postavo, Gregorjem Ropretom, Tončkom Šternom, Janom Kozamernikom, Alenom Pajenkom, Tinetom Urnautom, Klemnom Čebuljem in Janijem Kovačičem.

Potem, ko so v prvem polfinalu elitne Lige narodov Brazilci s 3:0 premagali Francijo, smo na začetku drugega polfinala spremljali izenačen boj reprezentanc Slovenije in Poljske. Varovanci Vitala Heynena so prvi pobegnili za dve točki, na 6:4, a je Kozamernik z napadom in blokom izid takoj poravnal na 6:6, Čebulj na 8:8. V poljski vrsti sta točke nizala Kubiak in Kurek, vračal je Pajenk, Štern pa je prispeval dva zaporedna asa za vodstvo Slovenije s 14:13 in prekinitev na zahtevo Heynena. Čebulj je s še eno točko ekipi poslal na drugi tehnični odmor (16:14). Dve pomembni točki je zatem vknjižil še Urnaut in našo vrsto ohranil v ospredju, a so Poljaki z dvema blokoma prišli do vodstva z 20:19. Giuliani je Šterna zamenjal z Gasparinijem ter reagiral tudi z odmorom, a so se napake naših v napadu in na začetnem udarcu vrstile (20:23). Urnaut je prekinil niz poljskih točk, Čebulj znižal na 22:24, niz je pri 25:22 zaključil Leon.

Slovenski odbojkarji so na začetni udarec Urnauta z dobro postavitvijo v bloku Leona prisilili v napake, naš kapetan pa je zaključil tudi protinapad za 5:2. Štern, ki se je vrnil v zasedbo, je z napadom in asom Slovenijo na tehnični odmor popeljal s štirimi točkami naskoka. Kurek je bil zaslužen, da so se Poljaki približali na 8:9, Drzyzgi je uspel as za 9:9. Ekipi sta sredi seta izmenično dosegali točke, po asu Pajenka je pri 14:13 spet vodila naša vrsta, a je z enako mero vrnil Leon, Poljska je povedla s 16:14. Tekmeci so še naprej močno servirali in onemogočali sicer prodorne slovenske napade preko sredine, po asu Drzyzge je bil Giuliani pri 16:20 primoran poseči po odmoru. Štern in Urnaut sta naše pripeljala do 19:21, a to ni bilo dovolj, nezaustavljivi Kurek je poskrbel za zaključno žogo pri 24:20, Poljaki so slavili s 25:21.  

Za prve tri slovenske točke in 3:1 je poskrbel Urnaut, Čebulj je dodal še blok, kljub temu pa so se Poljaki znova vrnili v igro, dobro blokirali in prek Kureka prišli do preobrata (8:9). Giuiani je Ropreta zamenjal z Dejanom Vinčićem. Pajenk in Čebulj sta bila zaslužna, da je bil rezultat na 11. točki izenačen, Vinčić je blokiral za 13:13. Poljaki so na začetni udarec Drzyzge spet pobegnili na 16:14. Po asu Bieneka je slovenska klop posegla po prekinitvi, a so poljski odbojkarji v končnico vseeno vstopili s tremi točkami naskoka (20:17). Vinčić je dobro našel Pajenka, Čebulj je po drugem odmoru na zahtevo Giulianija znižal na 19:21, Štern na 20:21. Poljaki so ohranili zbranost, imeli pri 24:21 zaključno žogo. A potem so se Slovenci približali na 23:24, Gasparini pa je začetni udarec poslal v mrežo.

Poljski odbojkarji se bodo tako v jutrišnjem finalu ob 15. uri pomerili z Brazilijo, Slovenija bo v Riminiju igrala za bron. Tekmeci naše izbrane vrste bodo Francozi, obračun se bo začel ob 11.30 uri.  

IZJAVI PO TEKMI:

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: »Tekma je bila težka. Poljaki so držali visok nivo servisa in sprejema, nekako nam niso pustili, da bi se razigrali. S stalnim pritiskom na začetnem udarcu so nas oddaljili od mreže, tako, da nismo uspeli razviti konkurenčne igre. Bili smo vseskozi zraven, a nam je manjkal en kanček sreče, energije, ki je običajno na zelo visokem nivoju. Mislim, da smo jo sicer dobro držali, a je bilo težko, saj so Poljaki naredili malo napak.«

Jani Kovačič, reprezentant Slovenije: »Mislim, da danes nismo bili tisti pravi. Predvsem energijsko se je poznalo, da smo se preveč sekirali zaradi nepotrebnih stvari. Energije nismo dali v tiste točke kot smo to počeli na prejšnjih tekmah. Če ne igramo na zelo visokem nivoju, da igramo kot ekipa, težko premagamo kogarkoli. Danes smo vodili na začetku vseh nizov, potem pa smo se zaradi kakšne napake sekirali celo tekmo. Poljaki so zasluženo zmagali. Mogoče smo mislili, da bo lahko, ker smo jih v zadnjih štirih izločilnih dvobojih premagali. Tokrat so bili boljši, mi pa moramo to tekmo čim prej pozabiti in se osredotočiti na Francoze.«

To je sporočila Ana Oblak iz KZS. (konec)