27.06.2021 ob 15:05
Deli članek

 

Rimini (MOREL)- Slovenski odbojkarji so na tekmi za tretje mesto morali priznati premoč Francozom. Francija po porazu v rednem delu tekmovanja tokrat Slovencem ni dopustila preobrata in je slavila s 3:0 (20, 18, 19).

Slovenija: Štern T. 12, Pajenk 5, Kozamernik 1, Šket, Gasparini, Vinčić, Štern Ž., Kovačič, Štalekar, Ropret 2, Klobučar, Urnaut 10, Čebulj 9, Možič 1. Selektor: Alberto Giuliani.

Francija: Chinenyeze 5, Grebennikov, Patry, Toniutti, Tillie, Ngapeth 18, Brizard 8, Boyer 15, Le Goff 6, Bultor, Clevenot 8, Louati, Diez, Gueye. Selektor: Laurent Tillie.

Slovenski odbojkarji so obračun proti Franciji za bronasto odličje že ob svojem prvem nastopu v elitni Ligi narodov začeli v postavi Gregor Ropret, Tonček Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Jani Kovačič.

Nekoliko bolje so, predvsem na račun igre v bloku, srečanje odprli francoski odbojkarji in prišli do vodstva s 7:3, a so Urnaut in Pajenk z napadoma ter Čebulj z asom razliko stopili le na točko, na 6:7. A Francozi so znova na račun dobre igre v bloku in obrambi spet ušli, Alberto Giuliani je pri 7:11 reagiral s prekinitvijo, po zaslugi servisov Čebulja ter napadov Urnauta in Šterna je bil izid na 13. točki poravnan. Boyer in Clevenot sta z začetnimi udarci Francijo spet oddaljila na štiri točke (19:15). Pajenk in Čebulj sta naše še približala na 17:19, a so tekmeci v končnici niza ostali zbrani. Ngapeth je z asom poskrbel za zaključno žogo pri 24:19 ter tudi uspešno prebil slovenski blok za zmago s 25:20.

V drugem nizu je pri vodstvu Francije s 3:2 namesto Čebulja v igro vstopil Rok Možič, z napadom Pajenka je Slovenija povedla s 6:5, po francoskem vodstvu z 8:6 pa sta Pajenk in Štern poskrbela za izenačenje na 9:9. A naši odbojkarji so znova nekoliko popustili pri sprejemu in v napadalnih akcijah ter tekmecem omogočili vodstvo z 12:9. V igro se je vrnil Čebulj. Ko je Urnaut prispeval pomembno točko za 13:15, je sodnik po video analizi točko za 16:12 prisodil Franciji. Varovanci Laurenta Tillieja so še naprej dobro servirali in si z dobrimi obrambami zagotavljali protinapade, prednost je naraščala (21:15). Štern je še dvakrat uspešno napadel, a to ni bilo dovolj, da bi se naša vrsta približala tekmecem. Boyer je prebil našo obrambo za 24:18, Ngapeth pa z asom zaključil niz pri 25:18.

Čebulj, Pajenk in Štern so z dobro igro na mreži izkoristili napade in protinapade, igra Slovenije je stekla, sledilo je vodstvo s 6:2. Po napadu Čebulja in bloku Ropreta je prednost, ki so jo Francozi vmes stopili le še na točko, spet narasla (10:7). Urnaut je slovensko vrsto ohranjal v ospredju, a so nasprotniki ves čas držali priključek. Na drugi tehnični odmor so naši odšli z dvema točkama naskoka, a so le-tega Francozi prek Ngapetha izničili za 18:18, ko je Boyer takoj zatem z blokom ustavil Čebulja, pa je moral Giuliani poseči po prekinitvi. Sledil je še en blok, Ngapeth je dodal as, po še eni francoski točki za 23:19 je naša klop še zadnjič poizkusila z odmorom. Clevenot je poskrbel za zaključno žogo pri 24:19, katero so Francozi z uspešnim blokom tudi izkoristili in se veselili brona.

Za slovenske odbojkarje je nastop v elitni Ligi narodov, v kateri so od 28. maja do danes odigrali kar 17 obračunov proti vsem najboljšim ekipam sveta, tako zaključen. Slovenci so že v svoji uvodni sezoni v rednem delu VNL nanizali 12 zmag in bili le trikrat poraženi, na zaključnem turnirju najboljše četverice

pa so morali v polfinalu priznati premoč aktualnim svetovnim prvakom Poljakom. V obračunu za končno tretje mesto proti Franciji si naša vrsta ni uspela priigrati bronastega odličja in tako v svetovnem merilu ostaja pri treh. Prvega so Slovenci osvojili leta 2016, ko so slavili v tretji kakovostni skupini takratne svetovne lige, sledila pa sta zlato leta 2017, ko so bili najboljši v drugem kakovostnem razredu ter zlato leta 2019, ko so slavili v pokalu FIVB Challenger.

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: »Če ocenim celoten turnir je bilo vse skupaj zelo pozitivno. Do zaključnega turnirja smo odigrali fantastičen turnir. Predvsem zato, ker smo prvič odigrali toliko kvalitetnih tekem zapored. Običajno smo po par prijateljskih tekmah šli na veliko tekmovanje, kjer smo morali igrati proti ekipam, ki so navajene igrati na visokem nivoju. Na tem turnirju smo se tako veliko naučili in tudi napredovali. Na zaključnem turnirju pa nam je zmanjkalo malo energije. Pri tistih stvareh, ki so nam prej stekle z lahkoto, smo sedaj imeli težave. Obe ekipi sta nas z močnimi servisi spravljali težave, mi pa tokrat nismo našli rešitve. Želel bi si, da bi bil tudi naš servis še na višjem nivoju, saj bi tako tudi mi otežili delo nasprotniku, žal pa nam je to uspevalo le na trenutke.«

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: »Težko je izbirati besede po dveh porazih v polfinalu in na tekmi za tretje mesto. Lahko smo veseli, da smo se uvrstili na zaključni turnir, ker vemo, kakšne reprezentance so tukaj. Tudi odigrati 15 tekem v enem mesecu ni lahko, sploh pri nas, ki smo jih odigrali skoraj v nespremenjeni postavi. Mogoče je svoje na koncu terjala tudi utrujenost. Lahko pa smo veseli za prvi nastop v VNL, saj smo dokazali, da sodimo v elito.«

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Francija je zelo dobro sprejemala, zato smo zelo težko osvajali točke na naš servis. Mogoče smo bili danes malo preveč utrujeno, nismo pokazali toliko energije kot na prejšnjih tekmah po tem dolgem in uspešnem turnirju Lige narodov. Mogoče smo bili že zadovoljni z uvrstitvijo na zaključni turnir in izgubili koncentracijo na tej tekmi. Če pogledamo celoten turnir smo večino časa igrali zelo dobro in za nami je uspešno tekmovanje.«

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)