03.06.2021 ob 20:33
Deli članek

Rimini (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v elitni Ligi narodov zmagala še tretjič zapored. Potem, ko so v prvem krogu tekem padli Italijani in Poljaki, so se Slovenci v uvodu v drugo serijo veselili še zmage s 3:0 (18, 15, 18) nad Nizozemsko. Jutri, ob 10. uri, bo na sporedu obračun z Argentino.

Slovenija: Štern T., Pajenk, Kozamernik, Šket, Gasparini, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut, Čebulj, Možič. Selektor: Alberto Giuliani.

Nizozemska: Keemink, van der Ent, Dronkers, Jorna, Plak, van Zeist, Tuinstra, Ottevanger, Abdel-Aziz, van Solkema, Andringa, de Weijer, van Schie, Wiltenburg, van Tilburg. Selektor: Roberto Piazza.

Slovenski strateg Alberto Giuliani se je odločil, da tekmo proti motiviranim Nizozemcem, ki so prve tri obračune v Ligi narodov izgubili, a so se zelo dobro upirali tako favoriziranim Rusom kot Japoncem in Irancem, začne v zasedbi Gregor Ropret, Tonček Štern, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Tine Urnaut, Rok Možič in Jani Kovačič. Po uvodni točki Slovencev so tekmeci povedli s 3:1, slovenska klop je reagirala z odmorom. Blok Možiča, napad Kozamernika in as Šterna so našo vrsto spet popeljali v vodstvo, do tehničnega odmora je prednost narasla na tri točke. A Nizozemci so se takoj približali, nato pa je na Urnautov začetni udarec in z zaključkoma Šterna in Možiča razlika spet narasla (14:10). Roberto Piazza je poizkusil s prekinitvijo, po novi točki Možiča za 16:11 je sledil še en odmor. Ropret je za 20:15 dobro našel Pajenka, nato pa prispeval še as. Naši odbojkarji so končnico niza odigrali zbrano. Potem ko je Jorna žogo poslal izven igrišča, so imeli pri 24:17 že prvo zaključno žogo, Možič je poskrbel za zmago s 25:18.

Prvi niz točk naše vrste je sledil takoj v uvodu v drugi niz, na začetni udarec Pajenka, ko so Slovenci povedli s 3:0. Ko si je sicer najprodornejši nizozemski napadalec Abdel-Aziz, tudi zaradi pritiska Kozamernikovih začetnih udarcev, privoščil kar štiri zaporedne napake, je naša izbrana vrsta na odmor na zahtevo Piazze pri 3:9 odšla z visoko razliko. Urnautu je uspel as za 12:6, Šternu varanje za 13:7. Slovenska blok in obramba, slednja na čelu z Ropretom, Šternom in Kovačičem, sta še naprej delovala na visoki ravni, Giuliani pa je priložnost ponudil Maticu Videčniku, ki je zamenjal Kozamernika. Pajenk in Urnaut sta z blokom oz. napadom našo vrsto popeljala v končnico (21:13). V igro je vstopil še podajalec Gregor Pernuš, za katerega je bila današnja tekma prva v slovenskem dresu in z blokom prinesel zaključno žogo pri 24:15, protinapad je zaključil Možič.

V tretjem nizu je na igrišče spet stopila začetna sedmerica, po izenačenju na 2:2 pa sta Štern in Urnaut z napadoma prinesla vodstvo s 5:2. Kozamernik je z blokom in napadom še povečal razliko (8:4), as Ropreta je pomenil izid 11:5 v korist Slovenije. Izjemna igra v obrambi in borbenost naših odbojkarjev sta Možiču omogočila protinapad za 12:5. Naši so nadaljevali v enakem ritmu, z močnim napadom je ekipi pri 16:10 na drugi tehnični odmor poslal Štern. Slovenija je v končnico prišla z napadom Urnauta in asom Ropreta  (22:15), ki ga je nato zamenjal Pernuš ter dobro podal Videčniku, ki je sredi niza zamenjal Pajenka. Po napaki Nizozemcev je imela naša vrsta prvo zaključno žogo, zmago s 25:18 je zagotovil Možič.

Časa za počitek slovenski odbojkarji ne bodo imeli, saj jih že jutri, ob 10. uri, čaka srečanje z Argentino, ki je danes s 3:2 premagala Nemčijo.

Rok Možič, reprezentant Slovenije: »Zahvaliti se moram selektorju za ponujeno priložnost. Mislim, da sem jo dobro izkoristil. Danes je cela ekipa igrala na vrhunskem nivoju, o čemer govori tudi rezultat. V vseh prvinah igre smo bili zelo osredotočeni in to se je videlo tudi na igrišču. Nizozemci gotovo lahko igrajo boljše, a smo jih z našo igro zaustavili. Z zmago sem seveda zelo zadovoljen.«

Tine Urnaut, reprezentant Slovenije: »Danes je bilo zelo pomembno, da smo tekmo začeli s pravo koncentracijo in motivacijo ter zabeležili zmago. Še boljše, da nam je to uspelo v treh nizih, saj jutri igramo že ob desetih zjutraj, ko nam bo še težje, zato je ta zmaga še toliko bolj pomembna.«

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Nimamo časa za počitek, saj imamo jutri tekmo že ob desetih. Zadovoljen sem s to zmago, saj smo po treh dneh premora igrali z visoko ravnjo zbranosti. Vesel sem tudi za mlade igralce, Roka Možiča, Gregorja Pernuša in Matica Videčnika, da so zelo dobro izkoristili priložnost za igro, ki so jo dobili.«

Gregor Pernuš, reprezentant Slovenije: »Zagotovo smo z začetnimi udarci odlično pritiskali, saj smo tekmece na sprejemu oddaljili od mreže, posledično niso mogli v napadu uporabljati srednjih blokerjev in so igrali počasneje. Tako smo mi lažje sestavljali blok in imeli boljšo obrambo. Vesel sem, da sem debitiral za Slovenijo na tako velikem tekmovanju in izkoristil ponujeno priložnost. Upam, da bom v prihodnje dobil še več priložnosti.«

To so sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)