20.09.2021 ob 00:14
Deli članek
Slovenija že tretjič zaporedoma ostala brez evropske krone

Katovice (MOREL)- Finalna tekma evropskega prvenstva: SLOVENIJA – ITALIJA 2:3 (22, -20, 20, -20, -11), Dvorana Spodek, gledalcev 7000, sodnika: Maroszek (Poljska), Rodriguez (Španija).

Slovenija: T. Štern 14, Pajenk 16, Kozamernik 8, Šket 1, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 3, Urnaut 10, Čebulj 14, Možič.

Italija: Giannelli 3, Balaso, Galassi 6, Sbertoli, Romano 11, Anzani 9, Michieletto 17, Lavia 21, Piccinelli, Ricci 2, Pinali 12, Cortesia, Recine, Bottolo.

Odbojkarjem Slovenije  ni uspel skok na sam evropski vrh in so se morali znova zadovoljiti z naslovom evropski podprvaki. V finalu evropskega prvenstva so jim pot do naslova prvaka preprečili Italijani,  ki so v Katovicah pobarali zlato medaljo. Slovenski odbojkarji so sicer vodili za 2:1 v nizih, vendar pa so italijanski odbojkarji uspeli  izid spremeniti in tako da se je tekma končala z njihovo zmago s 3:2. Peti odločilni niz se je končal s 15:11.. Italija je ves turnir odigrala vrhunsko, saj si skozi ves potek turnirja ni privoščila niti poraza. Z uvrstitvijo v tretji finale na zadnjih štirih evropskih prvenstvih so slovenski odbojkarji uspešni kot nobena druga država. A zlata medalja, na katero so tokrat kar odkrito ciljali, ostaja neuresničljiv sen. Leta 2015 je bila usodna Francija, predlani Srbija, letos Italija. 

Slovenija se veseli novega neverjetnega uspeha in že tretje srebrne medalje odbojkarjev na EP-jih v zadnjih šestih letih

Slovenski selektor Alberto Giuliani je veliki finale evropskega prvenstva, katerega zaključek gostijo poljske Katovice, začel s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Slovenski odbojkarji, ki so se z Italijani pomerili že v skupinskem delu tekmovanja in klonili z 0:3 (25, 20, 23), so obračun začeli odločno, prek Šterna in Pajenka prišli do vodstva s 6:4. Čebulj je z asom Slovenijo popeljal do treh točk naskoka, Pajenk je vknjižil as za 10:6 in odmor na zahtevo Ferdinanda De Giorgija. Kozamernik z dobrimi začetnimi udarci ter Pajenk in Čebulj z blokoma so takoj poskrbeli, da je naša vrsta pobegnila na 15:10. Tekmeci so tudi veliko grešili izza servisne črte, zatem Daniele Lavia še v napadu, zato se je njihov selektor pri zaostanku s 14:19 odločil za še eno prekinitev. Urnaut je Slovenijo z visoko prednostjo popeljal v končnico, a se Italijani niso predali. Na servis Simoneja Giannellija so se približali na 18:22, Giuliani je reagiral z odmorom, a je nato odlično serviral še Alessandro Michieletto za 22:23 in novo prekinitev na zahtevo naše klopi. Italijanski sprejemalec je zatem servis poslal v mrežo, pri Sloveniji je v igro vstopil Alen Šket in dosegel as za zmago s 25:22.  

Boljši uvod v drugi niz je uspel Italijanom, ki so povedli s 4:1, zatem je spet dobro serviral Čebulj, Pajenk z blokom in Urnaut z napadom sta poravnala na 6:6, a so morali naši nasprotnike spet loviti. Točke je še naprej nizal Urnaut, ki je tudi napadel za 10:10, Čebulj pa je Slovenijo povedel v vodstvo z 11:10. Naši so še vodili s 13:12, nato pa je Giulio Pinali sprejemalcem povzročil precej težav, napadalci niso prebili odlične italijanske obrambe. Ropreta je zamenjal Vinčić, pri zaostanku s 13:16 je sledil še Giulianijev odmor. Slovenski blok ni mogel zaustaviti Pinalija, ki je dosegel točko za 18:14. Slovenci so se borili in se povsem približali (18:19), a sta bila zanje spet usodna začetni udarec Giannellija in italijanski blok (18:21). Ropret, ki se je vrnil v igro, je dvakrat še dobro našel Kozamernika za 20:21, zatem pa v napadih spet ni bilo zaključkov, Italijani so zlahka nanizali točke za zmago s 25:20 in 1:1.

Naši odbojkarji so tretji niz začeli z vodstvom s 4:2, nato pa niso izkoristili protinapadov in tudi napadov, tekmeci so prešli v vodstvo, a le na kratko. Urnaut je po novi odlični obrambi Kovačiča napadel za slovenskih 7:6, Čebulj za 10:8, Štern pa je dosegel pomembno točko za 13:10. Pajenk je zelo dobro serviral, italijansko obrambo sta prebijala Čebulj in Kozamernik, razlika v korist naše reprezentance je narastla na pet točk, na 17:12. De Giorgi je zahteval odmor, ki je Slovence nekoliko vrgel iz ritma, Italijani so dosegli niz točk za 17:19 in 19:20, tokrat je s prekinitvijo posredoval Giuliani. Sledil je as Giannellija za 20:20, le-temu pa napad Pajenka, as Šterna in še blok Pajenka za 23:20. Štern je dodal as za zaključno žogo, Michieletto pa je napad poslal izven igrišča za zmago naših s 25:20.

V četrtem nizu je izjemno serviral Štern, ob mreži sta se z blokom in napadi izkazala Pajenk in Čebulj za 5:2. Ropret je dosegel as za 8:6, a smo bili nato priča izenačenju na 8:8. Ekipi sta izmenično dosegali točke vse do 13:13, nato pa je Italija po napaki naših in dveh asih Lavie prešla v ospredje (16:13). Giuliani je nalet skušal prekiniti s polminutnim odmorom, a je italijanski sprejemalec vknjižil nov as, Čebulja je na kratko zamenjal Jan Klobučar. Varovanci Ferdinanda De Giorgija so zaključevali napade, pobegnili že na 20:16, nato so jih naši začeli loviti in s servisi Čebulja tekmece prisilil v napake za 20:21. A Italijani so razliko spet povečali na 23:20, odmoru sta sledila as Romana in napad Lavie za 25:20. 

As Šterna ter napada Čebulja in Pajenka so pomenili dober uvod Slovenije v odločilni peti niz, a je Romanov s servisoma in napadom takoj izenačil, Michieletto pa blokiral za vodstvo Italije s 6:5. Kozamernik je z napadom poravnal na 7:7, Michieletto pa je poskrbel, da je njegovo moštvo pri 9:7 prvič prišlo do dveh točk naskoka ter po odmoru na zahtevo Giulianija dodal še dva asa za 11:7. Nova prekinitev naše klopi je le zmedla mladega sprejemalca, a so tekmeci ostali zbrani ter ohranili razliko (13:9). Ricci je poskrbel za zaključno žogo, naslov evropskih prvakov pa je šel po zmagi s 15:11 v roke Italiji.      

Slovenski odbojkarji, ki so evropsko prvenstvo začeli s porazom proti Češki, nanizali zmage proti Črni Gori, Belorusiji in Bolgariji ter izgubili z Italijo, so v izločilnih bojih po vrsti premagali Hrvaško, Češko in aktualno svetovno prvakinjo Poljsko, Italija pa je bila žal na koncu previsoka ovira. Naši fantje so tako v zadnjih šestih letih domov prinesli še tretje srebrno odličje, ni pa jim uspelo osvojiti tako želenega naslova evropskih prvakov.

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: »Če bi mi kdo rekel, da bom v šestih letih odigral tri finala, bi takoj podpisal, tudi če to pomeni tri srebrne medalje. Ne glede na to, moramo priznati, da so se Italijani res borili, prav tako kot mi. To dokazuje že dejstvo, da smo odigrali pet nizov. Obe ekipi sta pustili vse na igrišču, a na koncu so bili Italijani tisti, ki so bili bolj zbrani.«

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: »Zelo zanimiva tekma, polna vzponov in padcev. Veliko je bilo nihanja v igri, mislim, da smo vseeno držali visok nivo servis in sprejema, ampak Italijanom se je posrečilo nekaj pomembnih točk. Zaključili so nekaj pomembnih napadov, ki so spremenili tekmo. Dobro so igrali in jim lahko le čestitamo. Tudi naša reprezentanca je igrala dobro, s fanti smo pustili dušo in srce na igrišču. Žal, to danes ni bilo dovolj. Verjamem, da se bomo zopet uvrstili v finale in prišli po zlato, katerega si zaslužimo.«

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije: »Spet smo zaigrali v velikem finalu, a nismo uspeli izkoristiti priložnosti za zmago. Res smo drugi v Evropi, kar ni slab dosežek, a smo si vsi želeli zlato. Na žalost se bomo morali potruditi na naslednjem evropskem prvenstvu in poskusiti izboljšati rezultat.«

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Najprej bi želel čestital Italijanom, ki so igrali zelo dobro. Tudi moji varovanci so igrali zelo dobro, vendar smo včeraj proti Poljakom porabili veliko energije, a ne želim iskati izgovorov. Vesel sem, saj smo po dobri predstavi ponovno osvojili srebro. Verjamem, da so lahko vsi slovenski navijači ponosni na ekipo.«

Slovenska reprezentanca se bo v domovino vrnila jutri zjutraj, s posebnim letalom, ki bo iz Katovic vzletelo ob 8. uri zjutraj, pristanek na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani pa je predviden za 9.10 uro. .(konec)