29.07.2021 ob 23:24
Deli članek

 

Ljubljana (MOREL)- Slovenske ekipe so se na Pogačarjevem trgu v okviru odprtega prvenstva v paraodbojki na mivki veselile treh medalj. Slovenske paraodbojkarice sede so osvojile zlato in srebro, medtem ko so njihovi kolegi v močni mednarodni konkurenci osvojili tretje mesto.

Estonija in Slovenija 3 sta se uvodoma pomerili za 5. mesto, uspešnejši so bili gostje. Sledila je tekma za 3. mesto, na kateri sta se pomerili Slovenija 1 in Slovenija 2. V prvem nizu je bila s 21:17 uspešnejša naša prva ekipa, a je v naslednjem setu druga ekipa uprizorila preobrat in slavila s 21:15. V odločilnem nizu je prva ekipa odločno začela in ni dovolila presenečenja ter se z rezultatom 15:6 veselila bronaste kolajne. Sebastjan Osrecki je bil dosežka zelo vesel: »Sicer smo pred turnirjem upali na finale, a zdaj moram priznati, da smo zadovoljni tudi s tretjim mestom. Turnir je dobra dopolnitev k dvoranski odbojki, saj je organiziran v obdobju, ko z reprezentanco ne tekmujemo. Prepričan sem, da ima paraodbojka na mivki svetlo prihodnost.« Ob Osreckem so se odličja veselili še Tomi Jakša, Sašo Korun in Matic Keržan. Za Slovenijo 2 so nastopili Marko Zupančič, Marko Pokleka, Matjaž Majdič in Vaso Popadić.

Zmage z 2:0 (21:16, 21:17) se je po napetem finalnem obračunu veselila Latvija, drugo mesto je osvojila Srbija.

V ženskem delu tekmovanja sta se dve slovenski in ena hrvaška ekipa pomerili za mesto v finalu. Najprej je Slovenija 1 z 21:9 in 21:13 premagala Slovenijo 2, vendar je naša druga ekipa že na naslednji tekmi z 21:19 in 21:11 premagala Hrvaško. Slovenija 1 je proti hrvaški ekipi ponovno slavila z 21:9 in 21:13 ter tako poskrbela za slovenski finale, v katerem sta naši ekipi poskrbeli za zelo izenačeno predstavo. V končnici prvega niza so Tija Vrhovnik, Lena Gabršček in Klara Vrabič nanizale nekaj odločilnih točk in slavila z 21:17. Mira Jakin, Suzana Ocepek, Senta Jeler in Jana Ferjan so se borile po svojih najboljših močeh, a so kljub temu morale priznati poraz z 21:14. Tija Vrhovnik je bila zelo vesela mednarodnega turnirja na domačih tleh: »Gre za prvo tovrstno tekmovanje, zame tudi prvo v paraodbojki na mviki. Občutki so neverjetni, že šport sam po sebi je zelo dober, ko pa še zmagaš, pa je vse še toliko lepše. Vesela sem, da so gledalci vse to videli in uživali v naših igrah. Upam, da bo v prihodnje organiziranih čim več takih tekmovanj.«

Z njo se je strinjala tudi Jakinova: »Zelo sem zadovoljna, ta šport ima veliko potenciala. Osebno mi je zelo všeč, ker se odvija na prostem in je v primerjavi z dvoransko odbojko sede dobrodošla sprememba. Všeč mi je, da si je veliko ljudi ogledalo tekme in spoznalo ta šport, kar je zelo dobra promocija in mislim, da bomo odbojko sede na mivki spremljali tudi na paralimpijskih igrah.«

Za začetek tekmovanja v paraodbojki na mivki stoje so Slovenci z 21:11, 24:26 in 15:11 premagali Hrvate in osvojili 5. mesto. Na tekmi za tretje mesto sta Madžarska in Slovaška prikazali zanimivo predstavo. Madžari so se trudili, a so se Slovaki izkazali za previsoko oviro in se veselili brona. »Res nam je bilo všeč igrati v Ljubljani. Turnir je bil odličen, z nekaterimi res močnimi ekipami. Če sem iskren, smo pričakovali, da se bomo borili za prvo mesto, ampak smo včeraj dvakrat izgubili, to pa nas je stalo finala. Trenirali bomo še več in se pripravili še bolje za naslednja tekmovanja,« je po tekmi povedal slovaški reprezentant Martin Dubovsky.

V finalnem obračunu sta Italija in Poljska postregli s pravim odbojkarskim spektaklom. Dolge izmenjave žog in atraktivna reševanja so navdušili občinstvo na Pogačarjevem trgu, v končnici prvega niza pa so bili uspešnejši Poljaki, ki so slavili z 21:17. V  drugem nizu so poljski paraodbojkarji zaigrali še močneje in se z 21:9 veselili zlate medalje.

Odigrana je bila tudi tekma v paraodbojki stoje med dvema slovenskima ženskima ekipama. Na zanimivem obračunu je slavila ekipa Slovenija mladi z 21:6, 20:22 in 15:13. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)