27.05.2021 ob 22:41
Deli članek
Slovenske odbojkarice boljše od Avstrijk

Darja Eržen

Luksemburg (MOREL)- Slovenske odbojkarice so dobile uvodni obračun srebrne evropske lige proti Avstriji. Od tekmic so bile uspešnejše s 3:0 (17, 17, 20) in se veselile prve zmage. Že jutri se bodo naša dekleta pomerila z gostiteljicami turnirja, Luksemburžankami.

Slovenija: Lorber Fijok 11, Janežič, Eržen 11, Bračko 9, Zdovc Sporer, Zatković 11, Pogačar 1, Velikonja Grbac 6, Boisa 2, Markovič 1, Đukić, Mazej, Winkler. Selektor: Gregor Rozman.

Avstrija: Duvnjak 7, Huber, Bajde 3, Mehic 6, Trathnigg, Chrtianska 3, Deisl 1, Hager, Maros 6, Galić 7, Oberhauser, Nöhrer, Hinteregger 3, Spiegel. Selektor: Jan Jose De Brandt.

Gregor Rozman je prvi obračun v srebrni evropski ligi začel s podajalko Evo Pogačar, korektorico Darjo Eržen, sprejemalkama Loreno Lorber Fijok in Evo Zatković, srednjima blokerkama Mirto Velikonja Grbac in Brino Bračko ter prosto igralko Lejo Janežič. Začetek uvodnega niza je predvsem na račun napak naših pripadel Avstrijkam, ki so povedle s 5:2 ter v nadaljevale v enakem ritmu. Rozman je pri zaostanku s 5:9 posegel po prekinitvi, po kateri so se Slovenke po točki z napadom in dveh asih Velikonje Grbac približale na 9:11. Z enako mero je vrnila Anamarija Galić za nov avstrijski niz (14:9). Na začetni udarec Zatkovićeve pa so se naša dekleta vrnila v igro. Z borbeno igro v obrambi Janežičeve ter z napadi Bračkove in Lorber Fijokove so najprej poravnale rezultat na 15:15, zatem pa prešle v vodstvo z 18:15. Avstrijska klop je poizkušala z odmori in menjavami, a sta Bračkova in Erženova še naprej igrali odlično ob mreži, Slovenija je povedla celo z 21:15. Po asih Bračkove za 24:16 je bila zmaga že v rokah naših deklet. Niz so dobila po napaki Avstrijk za 25:17.

V drugem nizu so bolje začela naša dekleta in si prek Zatkovićeve priigrala tri točke naskoka za 6:3, po bloku Erženove pa je bil avstrijski selektor Jan Jose De Brandt primoran igralke poklicati na posvet. Erženova je z novim blokom in napadom poskrbela za vodstvo z 9:4. Ob mreži sta nato za slovenske točke skrbeli še Lorber Fijokova in Velikonja Grbac, prednost je naraščala (13:6). Avstrijke so imele še naprej velike težave pri sprejemu začetnih udarcev in posledično z organizacijo napadov. Bračkova in Erženova sta s točkami za vodstvo Slovenije z 20:9 zagotovili mirno nadaljevanje, v igro pa so vstopile Naja Boisa, Žana Zdovc Sporer in Nika Markovič. Padec zbranosti v naši vrsti je botroval napakam, tekmice so nanizale štiri zaporedne točke, po odmoru na zahtevo Rozmana pa so Bračkova, Markovićeva in Boisa, ki je tudi dosegla točko za zmago s 25:17, stvari postavile na svoje mesto.

Tretji niz je Rozman začel z enako zasedbo kot prva dva, spremljali pa smo izenačen uvod (3:3). Po točki Zatkovićeve z napadom in novem neugodnem začetnem udarcu Velikonje Grbac ter točkah Erženove je Slovenija ušla na 7:3. De Brandt je niz skušal prekiniti z odmorom, a so naša dekleta nadaljevala v enakem ritmu. Bračkova in Erženova sta po dobrih podajah Pogačarjeve prebijali obrambo tekmic, ki so imele še naprej težave s sprejemom, razlika je narasla na šest točk, na 12:6. Razmerje moči se tudi v nadaljevanju ni spremenilo. Na začetni udarec Erženove so naša dekleta prišla do novega niza točk za vodstvo z 18:8. Avstrijke so se kljub odmoru na zahtevo naše klopi približale na 11:19, Rozman je priložnost ponudil še Sari Đukić in Boisi. Erženova je z novo točko našo vrsto popeljala v končnico (21:14), Lorber Fijokova pa je poskrbela za zaključno žogo pri 24:16. Avstrijke so tri slovenske žoge za zmago še izničile, po odmoru na zahtevo Rozmana in asu Duvnjakove za 20:24 pa je zmago z varanjem Sloveniji prinesla Bračkova.

Naslednji obračun v srebrni evropski ligi bodo Slovenke odigrale že jutri, ko se bodo ob 17.30 uri pomerile z gostiteljicami Luksemburžankami. 

Darja Eržen, reprezentantka Slovenije: »V prvem nizu smo potrebovale nekaj časa, da smo se uigrale, ker je bila to prva tekma in ker smo imele kratke priprave v tej sestavi ekipe. Potem nam je igra stekla, bile smo osredotočene, zmanjšale smo število lastnih napak in prišle do želenega rezultata.«

Brina Bračko,reprezentantka Slovenije: »Tekmo smo začele malce nesamozavestno oziroma nekoliko negotovo, ampak smo se že v prvem nizu hitro pobrale in potem odigrale zelo dobro do konca. Zaradi neuigranosti prihaja še do nekaterih napak, saj v tej postavi nismo igrale nobene pripravljalne tekme, mislim pa, da smo na koncu vseeno prikazale zelo dobro igro.«

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)