30.09.2021 ob 22:46
Deli članek
Slovenski odbojkarji dobili nasprotnike na svetovnem prvenstvu

 

Moskva (MOREL)- Rusija bo gostiteljica naslednjega svetovnega odbojkarskega prvenstva, ki ga bomo spremljali med 26. avgustom in 11. septembrom in na katerem bo nastopila tudi Slovenija. Naša izbrana vrsta bo skupinski del igrala v Ufi, žreb pa ji je namenil obračune s Francijo, Nemčijo in Kamerunom.

Slovenski odbojkarji so si uvrstitev na svetovno prvenstvo zagotovili z osvojitvijo naslova evropskih podprvakov, v Rusijo pa bi jih tudi sicer vodila visoka uvrstitev na svetovni jakostni lestvici, na kateri zasedajo 8. mesto in zaostajajo le za Brazilijo, Poljsko, Rusijo, Francijo, Italijo, Argentino in ZDA. 

Reprezentance bodo svetovno prvenstvo začele 26. avgusta v šestih skupinah s po štirimi ekipami, v okviru katerih se bo vsaka pomerila z vsako, v drugi del tekmovanja bo napredovalo 16 reprezentanc, po dve najboljši iz vsake skupine in še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Slovenija, ki je bila v žrebu uvrščena v drugi kakovostni boben, bo uvodni del odbojkarskega mundiala igrala v Ufi, proti olimpijskim prvakom Francozom, Nemcem in Kameruncem.

Skupine za svetovno prvenstvo 2022

skupina A (Moskva): Rusija, Srbija, Tunizija, Portoriko.

skupina B (Kemerovo): Brazilija, Japonska, Kuba, Katar.

skupina C (Novosibirsk): Poljska, ZDA, Mehika, Bolgarija.

skupina D (Ufa): Francija, Slovenija, Nemčija, Kamerun.

skupina E (Jekaterinburg): Italija, Kanada, Turčija, Kitajska.

skupina F (Krasnojarsk): Argentina, Iran, Nizozemska, Egipt.

V drugem delu tekmovanja bomo spremljali obračune v štirih skupinah s po štirimi reprezentancami, iz vsake skupine bodo v tretji krog tekmovanja napredovale zmagovalke in dve najuspešnejši drugouvrščeni reprezentanci.

Zatem se bo svetovno prvenstvo nadaljevalo še v dveh skupinah s po tremi reprezentancami, ki bodo znova igrale vsaka z vsako, po najboljši dve pa se bosta uvrstili v polfinale. Ta del tekmovanja in zaključne boje bo gostila Moskva.

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je neposredno po žrebu dejal: »Kar nam je prinesel žreb, je v nekih normalnih okvirih. Prepričan sem, da uvrstitev naše reprezentance ni vprašljiva, saj je že ničkolikokrat dokazala, da na največjih tekmovanjih lahko doseže vrhunske uvrstitve. Skupina je korektna, z našimi starimi znanci in mislim, da je napočil čas, da na velikih tekmovanjih premagamo tudi Francoze. Medtem, ko bodo za Slovenijo znova spet igrali vsi naši najboljši fantje, se bodo Francozi zelo verjetno soočili vsaj z delno menjavo generacij, podobno velja tudi za Nemčijo. Afriške reprezentance so znane po izjemnih telesnih sposobnostih, so pa nekoliko slabše tehnično in taktično podkovane in čeprav ne sodijo med reprezentance, na katere bi veljajo računati, jih zato ne gre podcenjevati. Formo bo treba iz tekme v tekmo stopnjevati in se vedno znova dokazovati. Le to na lahko prinese dober rezultat. Tako kot verjetno vsi ostali pa si tudi sam želim, da tekmovanja ne bo krojil koronavirus in da bomo spremljali takšno prvenstvo kot v preteklosti.«

Slovenija bo na svetovnem prvenstvu igrala drugič. Prvič so naši odbojkarji med svetovno elito nastopili leta 2018 v Italiji in osvojili 12. mesto. Naslova svetovnih prvakov so se veselili Poljaki, drugi so bili Brazilci, tretji pa Američani.

Predsednik Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) Ary Graca, ki je prisostvoval žrebu v ruski prestolnici, pa je napovedal prvenstvo na najvišji ravni: »Danes smo videli, kaj lahko milijoni in milijoni ljubiteljev odbojke po vsem svetu pričakujejo čez eno leto. S tem prelepim športom bomo dosegli ljudi na vseh koncih sveta. Že zdaj čutimo vznemirjenje in predstavljajte si, kakšna bo šele napetost že čez manj kot leto dni. V imenu FIVB se zahvaljujem ruski zvezi in organizacijskemu odboru, da so se odločili za organizacijo enega največjih športnih dogodkov na svetu.« To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)