16.06.2021 ob 21:09
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Na Nizozemskem je potekal žreb finala kvalifikacij za olimpijske igre v odbojki na mivki, ki bodo v Haagu potekale od 23. do 26. junija. V boj za olimpijsko vozovnico se bo podalo 32 reprezentanc, tudi slovenska.

Janu Pokeršniku in Nejcu Zemljaku ter Danijelu Pokeršniku in Črtomirju Bošnjaku se je maja letos v Turčiji uspelo prebiti skozi drugi krog celinskega pokala in si priigrati nastop na finalu v Haagu. Za mesto, ki vodi na olimpijske igre, se bo v moški konkurenci borilo 16 reprezentanc, žreb je našim fantom, ki bodo na Nizozemskem nastopili kot sedmi nosilci, v prvem krogu tekmovanja namenil obračun z izbrano vrsto Avstrije.

Reprezentance se bodo med seboj pomerile po sistemu enojne eliminacije in če bodo naši odbojkarji v prvem krogu uspešni, jih v nadaljevanju čaka zmagovalec dvoboja med Srbijo in Švico. Prvi nosilci tekmovanja so sicer Nizozemci, kot drugi bodo nastopili Švicarji, kot tretji Nemci.  

Slovenke v zasedbi Nina Lovšin in Špela Morgan ter Tajda Lovšin in Tjaša Kotnik bodo v Haagu igrale kot 13. postavljena reprezentanca. Tudi naša dekleta, ki bodo sklepni del priprav opravila v Ljubljani, se bodo v prvem krogu srečala z izbrano vrsto Avstrije. Če bodo v obračunu uspešna, jih v drugem krogu čaka prav tako težko delo. Nasproti jim bodo namreč stale zmagovalke dvoboja med Francijo in Norveško.

»Optimistično bi bilo, da bi pričakovali slabega nasprotnika, saj vemo, da gre za šestnajst najboljših reprezentanc v Evropi. Tako pri moških kot pri ženskah nam je žreb namenil Avstrijo, ki je res dobra ekipa. Veliko let že vlagajo v odbojko na mivki in imajo kar nekaj močnih parov. Že po samih točkah na lestvici so pri ženskah in moških v samem evropskem  vrhu, zato upamo, da se bomo proti njim dobro borili in pokazali, da lahko premagamo tudi višje postavljene reprezentance. Tekmece spremljamo, vemo, da so na minulem turnirju svetovne serije v Ostravi dosegli zares dobre rezultate in premagovali vrhunske ekipe. Do odhoda bomo dobro delali, analizirali njihove tekme, poizkušali poiskati njihove slabosti in to potem skušali izkoristiti v naš prid,« je neposredno po žrebu dejal selektor reprezentance Tadej Boženk.

Kvalifikacije za olimpijske igre bomo v tem formatu spremljali tretjič, prvič jih bo gostila Nizozemska, ki sicer velja za eno najboljših organizatoric tekmovanj v odbojki na mivki. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)