07.12.2021 ob 09:07
Deli članek
V domačem taboru si želijo vsaj niz

Kamnik (MOREL)- Slovenske državne prvakinje so uspešno prebrodile še zadnjo oviro na poti do uvrstitev na zaključni turnir pokala Slovenije, ki bo 20. in 21. decembra. Toda v taboru Calcit Volleyja trenutno razmišljajo le o sredini prvi tekmi drugega kroga pokala CEV, ko bodo gostile slovito turško ekipo, Eczacibasi Dynamit Istanbul. Tekma se bo začela ob 20. uri, povratna pa na sporedu v četrtek, 16. decembra, v Carigradu.

Nekdanje dvakratne svetovne prvakinje, ki so enkrat osvojile tudi ligo prvakinj, dvakrat pa pokal CEV, ob tem pa se lahko pohvalijo z rekordnimi 28-timi naslovi turških državnih prvakinj, so v Kamnik prišle že včeraj zvečer. Med igralkami ni bilo ameriške korektorice Jordan Thompson, ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu z reprezentanco ZDA osvojila zlato kolajno, s katero so se v klubu pred dnevi razšli. 

Toda, ekipa, ki ima v svojih vrstah eno najboljših igralk na svetu, Srbkinjo Tijano Bošković in eno najboljših organizatoric na svetu, njeno rojakinjo Majo Ognjenović ter odlično ameriško organizatorico igre McCenzie Adams, belgijsko reprezentančno blokerko Lauro Heyrman in še štiri turške reprezentantke, njene odsotnosti nit ne bo pogrešala. Tako močne ekipe v kamniški športni dvorani še ni bilo. 

»Dobro, igrali smo tudi že proti močnejšim ekipam, vendar v ljubljanski dvorani Tivoli ter v minuli sezoni na turnirju lige prvakinj v Trevisu in Nantesu, v Kamniku pa tako kakovostne ekipe še nismo videli. Res je, da v ekipi ni več Jordan Thompson, ampak to prav nič ne spremeni zadeve. Dovolj je, da se omeni samo Tijano Bošković in se že ve, za kakšno ekipo gre,« se kakovosti turške ekipe zaveda Gregor Rozman, trener odbojkaric Calcit Volleyja.

Toda vse to ne pomeni, da Kamničanke nimajo svojih načrtov. 

»Zagotovo se tudi pri Eczacibasiju da igrati, čeprav gre za odlično ekipo, z morda v tem trenutku najboljšo igralko na svetu, že omenjeno Tijano Bošković, eno najboljših organizatoric na svetu, Majo Ognjenović in drugimi. Mislim, da so v tem trenutku, čeprav ne igrajo v ligi prvakinj, med petimi najboljšimi ekipami v Evropi. To pa ne pomeni, da se bomo že vnaprej predali. Ves čas bomo morali iskati svoje priložnosti, vemo pa, da bomo morali biti izredno učinkoviti na servisu. Če jih s servisom ne bomo oddaljili od mreže, pa še takrat je potem Boškovićeva zadaj, ki rešuje takšne situacije, se nam ne obeta nič dobrega. Servis je zato prvi pogoj, če bomo želeli priti vsaj do enega niza. Drugo, kar bi nam to omogočilo, je pa dober sprejem, kar bo izredno težko. Toda če nam bo uspelo držati sprejem na podobni ali celo višji ravni od njih, potem napadalno vendarle nismo toliko slabi, da ne bi mogli zaključevati napadov. Skratka, na servisu in sprejemu bomo morali biti na vrhunski ravni, vse drugo pa … Pustimo se presenetiti. Moja mantra je, da smo jim sposobni vzeti vsaj en niz, tista ekipa, ki ji to uspe, pa se lahko nadeja tudi dveh in zakaj ne tudi treh. Morda zveni to nerealno, vendar za to treniramo, za to tekmo živimo in prepričan sem, da bodo dekleta v sredo dale svoj maksimum,« je smele načrte svojih varovank razkril Rozman. 

Ker je Eczacibasi izraziti favorit, bo kamniška ekipa lahko igrala sproščeno, brez kakršnih koli obremenitev. Vendar ta sproščenost ne bo smela pomeniti, da je tako ali tako že vnaprej vse izgubljeno, ampak ravno obratno.

»Želim si, da bi šli preko sebe in da bi odigrali tekmo na takšni ravni, da bi presegli svoje trenutne sposobnosti. Bo pa prednost zagotovo v tem, da bo prva tekma v Kamniku, saj je naša dvorana vendarle nekoliko specifična in da nas vendarle ne poznajo tako dobro. Vse to tiste stvari, poleg tega, da bomo morali iti preko sebe, za katere upamo, da bodo jeziček na tehtnici za kakšen niz, dva ali morda celo kaj več. Ampak to so zdaj res že nad optimistična pričakovanja in zgoditi bi se moral pravi mali čudež, da bi se vse to uresničilo.«

Odbojkarice Eczacibasija vodi Ferhat Akbas, ki je lani vodil poljski Chemik Police. Ker že deset sezon niso osvojile naslova turških državnih prvakinj, je to njihov prvi letošnji cilj. Trenutno so po dvanajstih odigranih krogih na drugem mestu turškega prvenstva. Pred njim je, s tekmo več, aktualni državni prvak, Vakifbank, ki ima ob dveh porazih, kolikor jih ima tudi Eczacibasi, dve točki več. Dva poraza in isto število točk, kot Eczacibasi ima tudi tretjeuvrščeni Fenerbahče. V zadnjem so nasprotnice Calcit Volleyja v drugem krogu pokala CEV v gosteh s 3:1 premagale ekipo Ankara Karayollari, za katero je bil to tretji poraz v prvenstvu. 

V sredo se torej v Kamniku obeta vrhunska odbojkarska predstava. Odbojka za sladokusce. Tekmo bosta sodila Italijan Daniele Rapisarda in Nemka Oana Cristina Fortu. To je sporočil Miha Štamcar. (konec)