14.06.2021 ob 18:57
Deli članek
Za uvod v nov niz proti olimpijskim prvakom

Rimini (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca jutri v Riminiju začenja nov niz tekem v elitni Ligi narodov. Prvi tekmeci naše izbrane vrste bodo olimpijski prvaki Brazilci, sledila bosta obračuna z Avstralijo in Iranom.

Slovenski odbojkarji so v Ligi narodov doslej odigrali devet tekem, na katerih so nanizali kar sedem zmag, tudi proti velesilam Italiji, Poljski, Franciji in Rusiji ter si priigrali visoko četrto mesto na lestvici VNL ter osmo mesto na svetovni lestvici FIVB.

V naši vrsti se že veselijo naslednjega sklopa tekem, ki se v Riminiju začenja jutri, z obračunom proti Braziliji. »Zelo smo motivirani in zavedamo se, da bo vsaka zmaga v nadaljevanju zelo pomembna. Brazilci so v Italijo prišli v najmočnejši zasedbi, vselej veljajo za favorite in tudi tokrat ni nič drugače. Niso zaman na prvem mestu lestvice Lige narodov, a prepričani smo, da lahko, tako kot na primer Francoze, premagamo tudi njih. Mislim, da smo se že zelo dobro uigrali in da je šlo do zdaj vse tako, kot smo si želeli. A o preteklih tekmah praktično ne razmišljamo več, razmišljamo samo o tem, kaj vse moramo še postoriti, da bomo proti Braziliji in na tekmah, ki nas še čakajo do konca, igrali enako dobro,« je uvodoma dejal slovenski sprejemalec Klemen Čebulj.

 Prvo mesto v Ligi narodov trenutno zasedajo Brazilci z osmimi zmagami in 24 točkami, sledijo jim Poljaki in Francozi, na četrtem mestu, ki še vodi v zaključni del VNL, pa je Slovenija s sedmimi zmagami in 19 točkami. Enak izkupiček imajo Srbi na petem mestu, šesti je Iran s petimi zmagam in 17 točkami. V našem taboru pritiska uvrstitve v polfinale še ne čutijo, se pa zavedajo, da je lahko vsak poraz že usoden. »Po takih odmevnih zmagah so apetiti zrastli, a se moramo zavedati, da vse te tekmece v Ligi narodov lahko premagujemo le, če igramo na najvišji ravni in na vsaki tekmi damo zares vse od sebe. Zavedamo se, da je težje igrati proti na papirju lažjim nasprotnikom in smo se iz poraza proti Nemčiji marsikaj naučili. Upamo, da bomo do konca rednega dela lige zdržali brez podobnih kiksov. Sami smo že od začetka verjeli, da se lahko kosamo z vsemi reprezentancami. In če do tekem proti Kanadi, Franciji in Rusiji slučajno kdo še ni računal na to, da se lahko vmešamo v boj za najvišja mesta, pa zdaj absolutno vsi vedo, da se Slovenci borimo za tako želeni »final four«. A pred nami je ogromno dela, najprej proti Brazilcem. Zavedamo se, da na tekmi nismo favoriti, zato bomo lahko igrali neobremenjeno. Želimo si nove zmage,« je povedal podajalec izbrane vrste Gregor Ropret.

Slovenci, ki tudi kot posamezniki sodijo v sam vrh Lige narodov, bodo danes v Riminiju opravili še zadnji trening, jutri, ob 19. 30 uri, pa se bodo srečali z Brazilijo. Čebulj in Ropret poudarjata, da bo v obračunu z olimpijskimi prvaki ekipni duh znova ključnega pomena: »Če je bila prej uvrstitev v polfinale le naša želja, je to zdaj postal naš cilj. Vsi smo že utrujeni, dolgo smo že v mehurčku. A dokler smo tako uspešni in prvi vrhu lestvice, je motivacija velika. Naredili bomo vse, da v vrhu tudi ostanemo. Lepo je, da smo ob taki konkurenci tudi posamezno zelo uspešni glede na statistične podatke, a je to za nas drugotnega pomena. Tukaj smo z enim samim ciljem, zmagati čim več tekem kot ekipa. Ekipa zmaguje, ekipa je na igrišču, nikoli tekem ne odločamo posamezniki. Držati se moramo ekipnega duha in temu slediti skozi celoten turnir.« To je sporočila Ana Oblak iz OZS, (konec)