17.10.2021 ob 22:32
Deli članek

 

Ljubljana (MOREL)- V Turčiji je danes potekal prvi dan evropskega prvenstva v odbojki sede, ki je slovenski reprezentanci prinesel eno zmago in en poraz. Naša dekleta so v Kemerju s 3:0 (13, 11, 19) odpravila Hrvatice, s hrvaško vrsto pa so se pomerili tudi naši fantje in izgubili z 0:3 (-13, -9, -18).

Slovenske odbojkarice, ki so imele po uspešnih pripravah na evropsko prvenstvo tik pred odhodom veliko smole in so zaradi zdravstvenih in administrativnih težav ostale kar brez štirih igralk, so evropsko prvenstvo kljub vsemu začele z zmago. V prvem nizu so nasprotnice s Hrvaške sicer vodile do 8. točke, nato pa so se naše igralke zbrale, poskrbele za preobrat, nizale točko za točko ter zanesljivo dobile niz. Z raznoliko igro so nadaljevale tudi v drugem nizu, za potezo tekme pa je poskrbela mlada Tija Vrhovnik, ki je najprej z atraktivnim odbojem z glavo poskrbela za lepo obrambo, nato pa zanesljivo zaključila še napad in povišala vodstvo Slovenk na 2:0 v nizih. Tudi tretji set je potekal v ritmu, ki so ga narekovala naša dekleta, obračun pa se je zaključil z zanesljivih 3:0 za Slovenijo.

»Zelo sem ponosna na našo ekipo, saj zares nismo bile niti približno pripravljene na situacijo, v kateri smo se znašle. A dokazale smo, da se znamo spoprijeti z vsemi izzivi in smo res dale vse od sebe. Posledično je igra stekla, tekmo smo odigrali zelo dobro, verjetno na trenutnem maksimumu. Glede na to, da smo v tej zasedbi igrale prvič, pa mislim, da lahko še napredujemo. Nemke, ki nas čakajo jutri, so zagotovo bolj zrele nasprotnice, z daljšim stažem. Poznamo jih tudi precej slabše kot Hrvatice. Pričakujem dobro in napeto tekmo, a če se bomo borile tako kot danes, lahko zmagamo,« je bila uvodne zmage vesela kapetanka Lena Gabršček.

Prva tekma za moško reprezentanco v odbojki sede po dvajsetih letih je poleg veselja ob vrnitvi na velika tekmovanja prinesla tudi nekaj grenkega priokusa v našem taboru. Hrvati so bili v prvih dveh setih občutno premočni, Slovenci na drugi strani mreže pa nikakor niso mogli razviti svoje igre. V tretjem nizu je varovancem Simona Božiča le uspelo dvigniti raven igre, nekaj časa so tudi vodili, nekaj napak in več izkušenj na strani tekmecev pa je tehtnico prevesilo v korist Hrvaške, ki je slavila z 0:3 (-13, -9, -18).

»Nisem si predstavljal, da bom še kdaj koli zaigral za reprezentanco in da se je to zgodilo po vseh teh letih, je fenomenalno. Glede današnje igre lahko rečem, da je bila, kakršna je pač bila. V prvih dveh nizih smo plačali davek neizkušenosti nastopov na velikih tekmovanjih, v nadaljevanju pa se je pokazalo, da je ekipa zmožna že na tem prvenstvu doseči veliko več. Že na naslednjih tekmah pričakujemo boljšo igro in več uspeha,« pa je po prvem nastopu Slovenije na evropskih prvenstvih po letu 2001 dejal naš kapetan Matjaž Majdič.

Naše fante jutri, ob 15. uri, čaka dvoboj s Čehi, proti katerim želijo vknjižiti prvo zmago. Naše odbojkarice se bodo ob 8.45 uri pomerile z vedno neugodnimi Nemkami, ob 18. uri pa se bodo srečale še s Turkinjami. To je sporočila Ana Oblak iz OZS.(konec)