01.10.2021 ob 11:28
Deli članek
Začenjajo se tudi tuja prvenstva s slovenskimi reprezentanti

Klemen Čebulj

Ljubljana (MOREL)- V soboto se s tekmami 1. kroga začenja slovensko odbojkarsko prvenstvo, počivali pa ne bodo tudi nekateri slovenski reprezentanti in reprezentantke, ki jih bomo v letošnji sezoni lahko spremljali v klubih po vsej Evropi.

Na Poljskem sezono v soboto začenjata Klemen Čebulj in Jan Kozamernik, ki bosta branila barve tamkajšnjega prvoligaša Asseco Resovia Rzeszow in prvi prvenstveni obračun odigrala proti AZS Olsztynu. Sredi prihodnjega tedna se bodo tekmovanja začela v Franciji, kjer se bo na gostovanju pri Toulousu v dresu Cambraija prvič predstavil Gregor Ropret.

Alena Pajenka bomo v moštvu Olympiakosa Pireja lahko spremljali že v sredo, ko bodo na sporedu kvalifikacije za ligo prvakov, prve tekme grškega prvenstva s Sašom Štalekarjem pri Panathinaikosu in Žigo Šternom pri Foinikas Syrosu pa bodo 16. oktobra.

V sredo prvi obračun nemškega prvenstva čaka Friedrichshafen, za katerega bo tudi v letošnji sezoni igral Dejan Vinčić, prvi tekmec bo Lueneburg. Friedrichshafen bo nastopal še v ligi prvakov, v kateri bo z Zenitom iz St. Petersburga igral Tine Urnaut. Slovenskega kapetana uvodna prvenstvena tekma čaka že to soboto proti Neftjaniku.                                                                  

Italijanska Serie A, v kateri bosta naše barve zastopala Tonček Štern in Rok Možič, se bo začela v nedeljo, 10. oktobra. Štern bo z Gas Sales Bluenergy Piacenzo gostil Consar Ravenno, Možičeva Verona Volley bo gostovala pri Itas Trentinu.

V tujini bo letos igralo tudi precej slovenskih reprezentantk, kar tri v Franciji, kjer se bo prvenstvo začelo 8. oktobra. RC Cannes Eve Zatković bo v 1. krogu gostil ekipo France Avenir 2024, v nadaljevanju sezone pa nastopal še v evropskem pokalu CEV Challenge, Vandoeuvre Nancy Nike Markovič in Mojce Pene pa v okviru 1. kroga prvenstva odhaja v goste k St-Raphaelu.

Saša Planinšec je pred letošnjo sezono okrepila vrste turškega prvoligaša Galatasaraya HDI Sigorta, prva prvenstvena tekma jo čaka 9. oktobra proti PTT-ju. V drugi turški ligi bo za Ilbank igrala še Lana Ščuka. Na parket bo že jutri prvič stopila Žana Zdovc Sporer, ki bo v belgijskem prvenstvu zastopala barve Tchalou Volleyja in se v uvodnem krogu srečala z ekipo VDK Gent.

Nemško prvenstvo s Saro Đukić v dresu Muensterja, ki bo prvi obračun igral s Straubingom, bomo lahko spremljali od 6. oktobra naprej, kmalu pa bomo v vrstah romunskih prvakinj CSM Targoviste priča nastopom Darje Eržen, ki jo bomo videli tudi na tekmah evropskega pokala CEV.

Za evropsko lovoriko se bo z madžarskim moštvom BRSE potegovala Sara Najdič, za katero se bo madžarsko prvenstvo s tekmo proti ekipi MTK Budapest začelo 15. oktobra. V evropskem pokalu CEV Challenge bo igrala še ena slovenska reprezentantka, Monika Potokar in sicer v vrstah ciprskega prvaka AEL Limassola. To je sporočila Ana Oblak iz  OZS. (konec)