17.11.2022 ob 09:45
Deli članek
Grenak poraz v zlatem nizu

Ryan Coenen

Groningen (MOREL) – Lycurgus Groningen – Calcit Volley 3:0 (19, 23, 20) – zlati niz: 15:13, Športni center Groningen, gledalcev 600, sodnika: Makowski (Poljska), Fortu (Nemčija).

Lycurgus Groningen: Schut, Held 4, Spiegelaar (L), McCauley 16, Hofhuis 3, Van Dijk, Coenen 19, Bartels, Van Gent, De Jong, Kern 15, De Vries 10. Trener: Arjan Taaij.

Calcit Volley: Planinšič, Mujanović 9, Vinkovič, Lazar, Klobučar 8, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 3, Sosa Sierra 4, Mitrašinović 11, Aponza 6, Pavlović 4. Trener; Matija Pleško.

Varovanci Matije Pleška so v soboto v Kanalu zabeležili deseto zaporedno zmago v letošnji sezoni, pred tednom dni pa so v svoji dvorani presenetljivo lahko opravili tudi z nizozemsko ekipo, ki je trenutno peta v domačem prvenstvu. Vendar je trener Kamničanov že takoj po tekmi opozarjal, da odbojkarji iz Groningena niso prikazali svoje prave moči in da bo na Nizozemskem tekma popolnoma drugačna.

Da bo Lycurgus doma popolnoma drugačna ekipa, so se kamniški odbojkarji lahko prepričali že v uvodnem nizu, ki so ga sicer bolje začeli od domačinov, saj so po uspešnem napadu Luisa Sose Siere še vodili z 10:8. S tremi zaporednimi točkami so Nizozemci povedli (11:10), do prednosti štirih točk (18:14) pa so prišli na servis Kylea McCauleyja. Kamničani so se domači ekipi še približali na dve točki zaostanka (16:18), to pa je bilo tudi bolj ali manj vse, kajti do konca niza so osvojili le še tri točke.

Nizozemci, ki so bili v prvem nizu izredno učinkoviti v napadu, navkljub velikemu številu lastnih napak, so bili v tem elementu igre boljši tudi v drugem nizu. Ryanu Coenenu se je v napadu pridružil še Jacob Kern, medtem ko Kamničani v svojih vrstah niso imeli izrazito učinkovitega napadalca. Tudi drugi niz in tretji niz sta imela podoben potek kot prvi. V drugem nizu so tako gostje še vodili z 8:7, z delnim izidom 9:5 so Nizozemci prišli do treh točk prednosti (16:13), pred vstopom v končnico pa že s petimi (21:16). Čeprav so se jim na koncu Kamničani približali le na točko zaostanka, do preobrata ni prišlo. Vse to vstopa v končnico tretjega niza sta bili ekipi še skupaj, z boljšimi servisi in igro v napadu pa so domačini s 16:15 pobegnili na 21:17 in tudi ta niz, tako kot uvodnega, zanesljivo dobili.

O napredovanju v drugi krog je odločal tie-break, ki so ga bolje začeli domači odbojkarji, ki so vodili že z 10:6. Na 12. točki so Kamničani izid izenačili, v napeti končnici pa so Nizozemci izkoristili že kar prvo zaključno žogo. Zmaga nizozemske ekipe je bila zaslužena, saj so bili boljši v vseh elementih igre, V napadu so tekmo končal s kar 75-odstotno učinkovitostjo, Kamničani pa le pri 35-odstotni. Ob tem so imeli domačini 10 blokov in bili kar 83-odstotno uspešni na sprejemu, gostje pa so dosegli pol manj blokov, njihov sprejem pa je bil 54-odstoten.

To je sporočil Miha Štamcar. (konec)