07.11.2022 ob 13:20
Deli članek
Kamničanke lahko očitno samo sanjajo

Gregor Rozman

Beograd (MOREL)- Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij lige prvakinj minulo sredo pred svojimi gledalci izgubile s Crveno zvezdo z 1:3 (-21, -19, 13, -24). Povratna tekma bo na sporedu v torek, ob 20. uri, v športnem centru Vožovac v Beogradu. V primeru zmage Kamničank s 3:0 ali 3:1 bo o napredovanju v skupinski del lige prvakinj odločal zlati niz do 15. točke.

V letošnji sezoni so bile varovanke Gregorja Rozmana v prvem krogu kvalifikacij lige prvakinj prav tako v izgubljenem položaju, ko so po slabi igri in porazu v Zagrebu z 0:3, v svoji dvorani premagale Mladost s 3:0, nato pa so bile boljše še v t. i. zlatem nizu. Toda Crvena zvezda ni Mladost, je izkušenejša in tudi kakovostnejša ekipa, ki pa je, kot se je pokazalo v zadnjem krogu srbskega prvenstva, tudi premagljiva. V derbiju jo je v svoji dvorani s 3:1 (14, 21, -20, 19) premagala Stara Pazova. To je bil njen prvi poraz v letošnji sezoni, pred tem je v Kamniku izgubila svoj prvi niz.

»Dejstvo je, da smo bili na prvi tekmi slabša ekipa, saj smo jo izgubili. Vendar so v tej tekmi videli, da lahko igramo z Beograjčankami. Upam, da se bomo v teh nekaj dneh od sobotnega derbija z Novo KBM Branikom lahko spočili, da bomo v povratno tekmo vstopili maksimalno pripravljeni. V vsakem primeru bomo dali vse od sebe in skušali presenetiti domačinke. Verjamem, da smo tega sposobni,« je pred današnjim odhodom v Beograd dejal Gregor Rozman, trener kamniških odbojkaric, ki so za razliko od Beograjčanka dobile derbi domačega prvenstva. V soboto so s 3:1 premagale Novo KBM Branik.

»To tekmo smo želeli končati v treh nizih, da bi prihranili nekaj energije za torek, toda Mariborčanke so še enkrat več pokazale, kako neugodne so, če jim pustiš, da se razigrajo. Vsekakor je prva tekma s Crveno zvezdo pustila določene posledice, pa niti ni šlo toliko za fizično energijo, kot za vse te mikro poškodbe, s katerimi se ukvarjamo predvsem pa za emocionalno energijo, ki smo jo pustili v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij lige prvakinj. To se je moralo nekje poznati, zato si dekleta zaslužijo čestitke za zmago,« je svoje varovanke pohvalil Rozman.

S svojim pomočnikom Simonom Krakarjem sta dodobra analizirala prvo tekmo v Kamniku. Že pogled na statistične podatke kaže, da Kamničanke pravzaprav nikjer, razen v servisu, niso zaostajale za Beograjčankami. Na servisu so več naredila srbske državne prvakinje, ki so za tri ase naredile le pet lastnih napak, Kamničanke za pet asov kar 14 lastnih napak. Drug, še bolj pomemben podatek, je, da so kamniške odbojkarice v končnici prvega in četrtega niza naredile nekaj zaporednih lastnih napak v polju in to je tisto, kar bodo morale popraviti v Beogradu.

»Če ne bi bilo teh lastnih napak v končnicah nizov, bi bil lahko izid za nas bolj ugoden. Prav zato bomo morali skozi vso tekmo držati osredotočenost na t. i. lahke žoge, tudi podaje našim napadalkam bodo morale biti pravočasne in točne, da bi tekma lahko šla v našo korist. Sicer pa se nam tudi pred povratno tekmo z Mladostjo ni pripisovalo veliko možnosti za napredovanje. Normalno je, da nam bo zato, ker bo povratna tekma v Beogradu toliko težje, toda po drugi strani v kamniški dvorani treniramo le enkrat tedensko, tako da v njej niti nimamo, kakšne velike prednosti pred nasprotnicami. Ključno bo to, ali se bomo uspeli emocionalno in psihofizično spočiti, vse drugo se bo pokazalo na igrišču,« verjame v še en preobrat svoje ekipe trener odbojkaric Calcit Rozman.

V kamniškem taboru v tem trenutku nihče ne razmišlja o načrtu B, to je, da bi se v ligo prvakinj uvrstili v dvoboju s poraženo ekipo drugega para drugega kroga kvalifikacij. V njem je po prvi tekmi v boljšem položaju Vasas iz Budimpešte, ki je v gosteh premagal Tenerife s 3:0.

To je sporočil Miha Štamcar. (konec)