03.09.2022 ob 22:34
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Slovenski odbojkarji so se z zmago nad Nemčijo v osmini finala svetovnega prvenstva uvrstili med osem najboljših reprezentanc sveta! Pred izjemnimi navijači v dvorani Stožice so bili od tekmecev boljši s 3:1 (18, 19, -21, 22). Za uvrstitev v polfinale se bodo borili 7. septembra v Ljubljani.

Slovenija: Štern T. 16, Pajenk 5, Kozamernik 5, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern Ž., Ropret, Urnaut 12, Čebulj 19, Možič 2. Selektor: Gheorghe Cretu.

Nemčija: Fromm, Schott 3, Reichert 2, Sossenheimer, Zenger, Kampa 1, Karlitzek 14, Zimmermann 1, Krage 5, Weber 17, Krick 13, Brand, Maase 2, Gunthor. Selektor: Michal Winiarski.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu je tekmo osmine finala svetovnega prvenstva proti Nemčiji začel s standardno prvo zasedbo, ki jo sestavljajo podajalec Dejan Vinčić, korektor Tonček Štern, sprejemalca Klemen Čebulj in Tine Urnaut, srednja blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik ter prosti igralec Jani Kovačič.

Prvo točko je Nemcem z blokom priboril Linus Weber, gostujoči odbojkarji so si hitro priigrali nekaj prednosti, Slovence pa sta v igri držala Štern in Pajenk. Ko je Urnaut z napadom ponovno znižal zaostanek na dve točki (4:6), sta sledila manjša slovenska serija in izenačenje na 7:7. Z blokom Šterna so Slovenci prvič povedli, blok Čebulja je prinesel vodstvo z 11:9, as Šterna pa prednost treh točk (13:10). Nemški selektor Michal Winiarski je zahteval prekinitev, sledil pa je še en dober servis Šterna. Dve točki je dodal še Čebulj, Slovenci so ušli na 16:11 ter le še stopnjevali tempo igre. Tudi Vinčić je dosegel točko z blokom, po katerem so Nemci izkoristili še drugo prekinitev, ki pa prav tako ni prinesla preobrata. Slovenci so dobro servirali in tako oteževali napade Nemcem, Čebulj je po dolgi izmenjavi napadel za 22:14. Naši odbojkarji niso izkoristili treh zaključnih žog, zato jih je selektor Gheorghe Cretu poklical na posvet. Jan Zimmermann je nato serviral izven igrišča za končnih 25:18.

Drugi niz je Urnaut začel s točko neposredno s servisom. Slovenci so izvrstno igrali v igri za menjavo, v napadu pa so bili po dobrih obrambah Kovačiča zaporedoma uspešni Urnaut, Štern in Pajenk. Sledili sta dve točki Nemcev, nato je Urnaut dobro napadel iz druge linije za 7:5. Naši odbojkarji so v nadaljevanju nekoliko popustili pri servisu, zato so Nemci uspeli držati priključek, a je Štern z asom za 14:11 spet popeljal Slovenijo v vodstvo za tri točke. Winiarski je zahteval prekinitev, a je naš korektor nadaljeval uspešno v napadu, Čebulj pa je dodal dve zaporedni točki izza servisne črte (17:12). Sledila je krajša serija nemških točk, ki jo je Urnaut prekinil z napadom za 21:17, 22. točko pa sta z blokom priborila Štern in Pajenk. Čebulj je z asom poskrbel za prvo zaključno žogo, ki jo je po še eni izjemni obrambi obrambi Kovačiča v točko pretvoril Štern (25:19).

V tretjem nizu so Nemci močno pritisnili s servisom in povedli s 6:3. Slovencem ni uspelo dobro sprejeti močnih žog in ob vodstvu nemških odbojkarjev za pet točk je Cretu zahteval premor. Naši so nato zaigrali bolj zbrano in znižali zaostanek na dve točki. Kozamernik in Štern sta z blokom poskrbela, da se je prednost gostov stopila, Urnaut je z napadom prinesel izenačenje na 11:11. Čebulj je bil na mreži močnejši od nemškega napadalca za 12:12, napadel pa je tudi za ponovno izenačenje na 13. točki. Napaka Nemcev je prinesla slovensko vodstvo s 14:13, a so varovanci Winiarskega prišli do preobrata in pri 16:18 je Cretu posegel še po drugi prekinitvi. Kozamernik je takoj zatem prebil nemški blok, Čebulj pa je blokiral za vodstvo z 19:18. Ko so Nemci povedli z 21:19, je v igro namesto Vinčića vstopil Gregor Ropret, a to ni ustavilo naleta gostov (20:23). Sledila je točka Čebulja in premor na zahtevo Nemcev, ki pa so izkoristili prvo zaključno žogo za 21:25.

Četrti niz je na mestu podajalca začel Gregor Ropret, pri vodstvu Nemcev za dve (3:5) pa je namesto Čebulja priložnost dobil Rok Možič. Pajenk je z blokom znižal na 5:6, z napadom je izenačil Štern. Blok Kozamernika je prinesel prvo vodstvo našim s 7:6, osmo točko je z napadom dodal Možič. Ropret je dobro igral v obrambi, Štern pa je neubranljivo napadal. Nemški selektor je pri rezultatu 10:7 posegel po prekinitvi. Kozamernik je z napadom po sredini mreže ponovno poskrbel za prednost treh točk, Štern je povišal na štiri. Nemška klop je vzela še drugi odmor, Pajenk pa je s 15. točko poskrbel za mirno nadaljevanje. Možič je z blokom Slovenijo popeljal do 16. točke, Kozamernik pa je v pomembnem trenutku zaustavil nemški napad za 21:15. Sledili sta točki Nemcev in Cretu je odreagiral z odmorom. Sledili so uspešen napad Šterna, dve nemški točki in napad Urnauta iz druge linije za 22:19. Pajenk je bil zaslužen za 23. točko, a se Nemci niso predali in so se povsem približali (23:22). Nato so si dovolili napako, Slovenija je imela prvo zaključno žogo in jo tudi izkoristila za zmago s 25:22 in uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva.

Slovenski odbojkarji bodo četrtfinalni obračun proti zmagovalcu srečanja med Nizozemsko in Ukrajino igrali v sredo, 7. septembra, ob 21. uri.

Rok Možič, reprezentant Slovenije: »Težko karkoli rečem. Danes je res noro, imam kar kurjo polt. Čestitke celi ekipi za prikazano. Vedeli smo, da nam ne bo lahko in da bodo Nemci igrali veliko bolje kot na prvi tekmi. Že zaradi tega, ker so vedeli, kaj jih čaka, kako izgledajo polne Stožice. Servirali so vrhunsko, tako da nam je bilo vseskozi težko. Vesel sem, da sem dobil priložnost in da je Slovenija med najboljših osem ekip.«

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: »Tekmo smo začeli dobro, potem pa smo v tretjem nizu nasprotnikom podarili veliko priložnosti in jim dali možnost, da se razigrajo. To se je tudi zgodilo, začeli so igrati odlično odbojko. Nemci so zelo telesno močna ekipa, igrajo izredno disciplinirano. Tako smo potem morali v četrtem nizu stopiti na plin in na koncu smo izvlekli, kar smo si želeli, zmagali in se uvrstili v četrtfinale. Gledalci so bili zopet fenomenalni, vzdušje je bilo fantastično. V težkih trenutkih te ravno taka podpora lahko dvigne.«

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: »Vedeli smo, da je Nemčija dobra ekipa. S štabom smo gledali njihove tekme iz lige narodov. Na trenutke igrajo vrhunsko. Vedeli smo, da lahko zelo dvignejo svojo raven igre. Znajo močno servirati, dobro blokirajo. To se je zgodilo v začetku tretjega niza, ko smo oddali preveč lahkih točk. Vedno smo jih sicer ujeli, v tretjem nizu celo vodili z 19:18, a v zaključku nismo uspeli zaključiti napadov. Nemci so to izkoristili in slavili. Te padce v igri bomo morali popraviti v nadaljevanju, temu bomo posvetili največ pozornosti.«

To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)