15.11.2022 ob 22:46
Deli članek
V Groningen po osmino finala

Kamnik (MOREL)- Odbojkarji Calcit Volleyja so na prvi tekmi prvega kroga pokala CEV doma premagali nizozemsko ekipo Lycurgus Groningen s 3:0 (15, 19, 17), kar pa jim še ne zagotavlja napredovanja v osmino finala. Na povratni tekmi na Nizozemskem, ki bo v sredo ob 20. uri, bodo morali osvojiti najmanj dva niza, vendar Matija Pleško, trener Kamničanov, pravi, da bodo njegovi varovanci skušali še drugič premagati peto uvrščeno ekipo nizozemskega državnega prvenstva.

Minuli konec tedna so tako odbojkarji iz Kamnika kot Groningena v svojih domačih prvenstvih zabeležili novi zmagi, za ekipo Arjana Taaija je bila to peta v sezoni ob treh porazih, za Pleškove varovance šesta ob enem porazu. Kamničani so bili bolšji tudi v prvi medsebojni tekmi prvega kroga pokala CEV. In to na zelo prepričljiv način. Ali bi to lahko bila bojazen, da bodo šli odbojkarji Calcit Volleyja preveč sproščeno v povratno tekmo?

»Nikakor ne, kajti izid prve tekme ni realno stanje kakovosti nizozemske ekipe. Zagotovo nas na povratni tekmi čaka popolnoma drugačna tekma, sicer ista ekipa, a s popolnoma drugačnim obrazom. Prepričan sem, da se fantje tega zavedajo in da bo moral biti pristop k tekmi in vse drugo na visoko ravni, da se bomo domov vrnili s tistim, po kar odhajamo na Nizozemsko,« opozarja trener kamniške ekipe.

V prvi tekmi pred tednom dni je bila nizozemska ekipa slabša v vseh elementih gre. Njeno najmočnejše orožje naj bi bil začetni udarec, vendar so za štiri neposredno dosežene točke naredili kar 19 lastnih napak, ob tem so bili v napadu le 37-odstotni, naredili pa so le dva bloka. Na drugi strani so kamniški odbojkarji kar 12 točk dosegli z blokom, v napadu so bili s 60-odstotno učinkovitostjo na zavidanja visoki ravni, sodeč po prvi tekmi, pa imajo tudi sami nekaj rezerv na servisu, saj so imeli le dva asa ob enajstih lastnih napakah.

»Pričakujem, da bodo Nizozemci tudi na povratni tekmi pritisnili s servisom, pričakujemo tudi lahko, da jim bo šel kakšen servis več na igrišče, zato bomo morali biti zbrani na sprejemu. Vemo, od kje nam pretijo največje nevarnosti z njihove strani in na povratni tekmi bomo morali narediti čim večji približek temu, kar smo naredili v Kamniku. V vsakem primeru gremo v Groningen z namenom, da tudi to tekmo dobimo.«

Na Nizozemsko slovenski podprvaki odhajajo z desetimi zaporednimi zmagami, kar je zanje samo še dodatni motiv. Verjetno pa nihče v kamniški ekipi ne bi imel nič proti, če bi se v drugi krog uvrstili že s samo dvema osvojenima nizoma. V primeru uspeha bi v drugem krogu igrali z boljšo ekipo iz dvoboja Dinamo Bukarešta – SVG Lüneburg. Prvega v Nemčiji so s 3:2 dobili romunski odbojkarji. To je sporočila Mateja Živoder iz Calcita. (konec)