29.07.2022 ob 22:35
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- V Ljubljani smo po včerajšnjih kvalifikacijah danes spremljali skupinski del turnirja svetovne serije v odbojki na mivki, na katerem je v močni konkurenci nastopilo sedem slovenskih dvojic, v izločilne boje so se uvrstili Jan Pokeršnik in Rok Bračko, ki bosta igrala v četrtfinalu ter Nejc Zemljak in Črtomit Bošnjak ter Tjaša Kotnik in Maja Marolt, ki jih čaka repasaž.

V moški konkurenci sta bila med slovenskimi pari z dvema zmagama najuspešnejša Jan Pokeršnik in Rok Bračko, ki sta po hudem boju, z 21:19 in 22:20, odpravila nemško navezo Sagstetter/Sagstetter, neposredno uvrstitev v četrtfinale, med najboljših osem dvojic, pa sta si priigrala z zmago z 2:1 (19, -18, 7) nad Avstralcema Schubertom in Hodgesom. »Najlepše je igrati doma, priti do končnice, zmagati končnico in zatem še tekmo. Mislim, da sva v igri za menjavo ujela pravi ritem in res sva vesela uvrstitve v četrtfinale. Odločilno je bilo to, da sva ohranjala raven samozavesti in zaključila tiste žoge, ki sva jih morala. Veselim se najinih nastopov na Kongresnem trgu, kjer bo vzdušje odlično, gledalcev bo več, midva pa bova samo uživala,« je bil uvrstitve med najboljših osem dvojic na ljubljanskem turnirju vesel Rok Bračko.

S polovičnim uspehom sta skupinski del tekmovanja zaključila Nejc Zemljak in Črtomir Bošnjak, ki sta sprva, s 25:27 in 21:23, izgubila s Srboma Klasnićem in Kolarićem, nato pa prepričljivo, z 21:9 in 21:15, premagala Katarca Elmajiha in Ihaba. Zemljak in Bošnjak se, ob 22. uri, v repasažu podajata v boj za uvrstitev v četrtfinale. Naša tretja predstavnika, Matija Primec in Marin Novak, sta uvodno tekmo proti Argentincema Amievi in Aveiru izgubila z 9:21 in 17:21, v nadaljevanju pa sta morala s 15:21 in 11:21 priznati premoč še Avstralcema Takkenu in Guehrerju. V izločilne boje se ni uspelo uvrstiti tudi Danijelu Pokeršniku in Tadeju Boženku, ki sprva nista bila kos Fincema Nurminenu in Sirenu, ki sta slavila z 21:13 in 21:13, nato pa sta po treh nizih, s 17:21, 21:17 in 7:15, izgubila še z Madžaroma Hajosem in Strelijem.

V ženskem delu turnirja Špela Morgan in Sara Valenčič na prvi tekmi nista ujeli ritma, Paragvajki Erika in Michelle sta bili prepričljivejši z 21:11 in 21:10, zatem pa sta Slovenki z 0:2 (16, 19) izgubili še s finsko navezo Sinisalo/Sinisalo. Od nadaljnjega tekmovanja sta se po dveh porazih poslovili Nina Lovšin in Asja Šen, ki sta najprej, z 18:21 in 12:21, izgubili s Kitajkama Xio in Lin, zatem pa sta po treh nizih, z 19:21, 21:14 in 8:15, klonili še proti Švicarkama Zobrist in Lutz.

Tjaša Kotnik in Maja Marolt, ki na turnirju nastopa namesto obolele Tajdo Lovšin, sicer stalne partnerice Kotnikove, sta se preko skupinskega dela tekmovanja uspeli prebiti v izločilne boje, ki sta si jih zagotovili že z zmago na prvi tekmi, na kateri sta bili, z 21:10 in 21:8, boljši od Čilenk Mardones in Natalie, v boju za neposredno uvrstitev v četrtfinale pa sta bili od naših odbojkaric uspešnejši Kitajki Zhu in Lingdi, in sicer z zmago z 21:17 in 21:18. Slovenki bosta tako jutri igrali v repasažu: “V nadaljevanju upava na čim boljšo igro, nekaj stvari si želiva še izboljšati. Lahko se kosava z vsemi nasprotnicami, če nama le uspe nekaj več obramb, boljših servisov in zaključkov v napadih. Vsako tekmo bova morali igrati samozavestno. Vidi se, da se poznava le tri dni, zato je vsaka zmaga v tej konkurenci uspeh in upava na najboljše,” sta po prvem tekmovalnem dnevu povedali edini naši preostali predstavnici v ženskem delu tekmovanja.

Prizorišče obračunov turnirja svetovne serije se jutri (sobota) iz Črnuč v celoti selijo na Kongresni trg, kjer bomo najprej spremljali repasaž in četrtfinala, v nedeljo, od 15. ure naprej, pa še finalne tekme. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)