23.05.2021 ob 20:48
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je še tretjič na turnirju Ljubljana Challenge, na zadnjem preizkusu pred odhodom v Rimini, kjer se bo 28. maja začela Liga narodov, premagala Bolgarijo. Varovanci Alberta Giulianija so bili boljši z 2:1 (-24, 19, 20).

Slovenija A: Pajenk, Pernuš, Kozamernik, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Urnaut, Čebulj, Možič.

Bolgarija A: Kolev, Atanasov, Stankov, Seganov, Grozdanov, Petrov, Asparuhov, Ljutskanov, Ivanov V., Sokolov, Kartev, Ivanov M., Parapunov, Ivanov S.

Na drugi tekmi dneva je slovenski selektor Alberto Giuliani v igro poslal Dejana Vinčića, Tončka Šterna, Žigo Šterna, Roka Možiča, Alena Pajenka, Saša Štalekarja in Jana Klobučarja. Po izenačenem začetku so Slovenci na začetni udarec Štalekarja ter s prodorno igro Tončka Šterna in Pajenka povedli z 10:7. Sledile so napake na začetnem udarcu, ki so Bolgarom omogočile, da so ujeli priključek. Žiga Štern je z napadi še ohranjal našo vrsto v ospredju, Stefan Čavdarov je zatem prispeval as za prvo vodstvo z 19:18. Žiga Štern je bil prodoren v napadih in je tudi poskrbel za zaključno žogo pri 24:23, Seganov je z blokom ustavil Možiča. Giuliani je vzel odmor, a je tekmecem uspel napad za zmago s 26:24.

Začetek drugega niza je minil v znamenju Slovenije, ki si je prek Tončka Šterna in Možiča priigrala vodstvo s 5:2, ko so se Bolgari približali le na točko pa je Pajenk z močnim napadom in asom spet povečal naskok na tri točke (12:9). Pritisk Slovenije se je nadaljeval, Vinčić je uspešno delil žoge Štalekarju, Možiču in bratoma Štern, naša vrsta je v končnico vstopila pri 20:16. Zaključek niza je bil le še formalnost, Giulianijeva vrsta je slavila s 25:19.

Po za odtenek prepričljivejšem uvodu v tretji niz bolgarske vrste, je Štalekar z blokom prinesel prvi preobrat za vodstvo naših s 6:5. Sledile so še napake varovancev Silvana Prandija v napadu, razlika se je povečala za pet točk, na 11:6. Tsvetan Sokolov je Bolgarijo približal na 10:13, slovenska klop je posegla po odmoru. Še naprej je delovala naveza Ropret-Tonček Štern, bolgarsko obrambo je prebijal tudi Žiga Štern. Svoje je dodal še Pajenk in vodstvo Slovenije do konca niza ni bilo ogroženo. Zaključno žogo je z napadom z drugem linije prispeval Tonček Štern, takoj zatem pa je Ropret blokiral za 25:20.

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: »Imeli smo ritem treh tekem v treh dneh, enako bo tudi v Ligi narodov, zato nam je ta turnir zelo koristil. Videl sem pozitivne stvari, a je prostora za napredek še veliko. Pred nami je še nekaj treningov, iz katerih bomo skušali iztržiti kar največ.«

Rok Možič, reprezentant Slovenije: »Na teh pripravljalnih tekmah smo videli precej plusov in tudi precej minusov. So stvari, ki smo jih delali dobro in stvari, ki jih moramo še popraviti. Ritem je bil hud in lahko rečem, da smo vsi kar malo utrujeni. Smo se pa iz tekem veliko naučili in gremo z dobrimi občutki v Italijo.«

Jan Klobučar, reprezentant Slovenije: »Naporno je bilo odigrati šest tekem v treh dneh. Imeli smo dobro priložnost za uigravanje in za pripravo na Ligo narodov. Dobili smo približne odgovore na to, v kakšni formi smo in imeli priložnost popraviti posamezne elemente.« To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)