21.05.2021 ob 23:06
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi pripravljalnega turnirja pred odhodom v Rimini, kjer se bo 28. maja začela elitna Liga narodov, z 2:1 v nizih premagala izbrano vrsto Bolgarije. Na večerni tekmi se bodo naši odbojkarski srečali s Srbijo.

Slovenija A: Štern T., Pajenk, Pernuš, Kozamernik, Šket, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut, Čebulj, Možič. 

Bolgarija A: Kolev, Atanasov, Stankov, Seganov, Grozdanov, Petrov, Asparuhov, Ljutskanov, Ivanov, Skolov, Kartev, Ivanov, Parapunov, Ivanov.

Tekmo za A zasedbo Slovenije so začeli Gregor Ropret na mestu podajalca, Tonček Štern v vlogi korektorja, Alen Pajenk in Sašo Štalekar kot srednja blokerja, Klemen Čebulj in Žiga Štern na sprejemalskih mestih ter Jani Kovačič kot prosti igralec.

V Areni Stožice smo spremljali izenačen začetek turnirja, ekipi sta izmenično dosegali točke in bili poravnani na 4:4. Na začetni udarec Sokolova so gostje prišli do treh zaporednih točk ter slovenskega selektorja Alberta Giulianija prisilili v odmor. Po njem so Bolgari grešili, točki Tončka Šterna in Štalekarja v napadu pa sta Sloveniji zagotovili izenačenje na 10:10. Čebulj je Slovenijo povedel v vodstvo s 13:12. Sledil je nov preobrat, Seganov je izkoristil nezbranost naših za točko za 17:15. Bolgari so ostajali v ospredju in v končnico vstopili z minimalno prednostjo (20:19) ter po napaki naših v napadu vodili z 22:20. Po novem izenačenju, tokrat na 22:22, sta sledili še dve zaporedni napaki Slovencev, Giuliani je vzel odmor. Pajenk je izničil prvo zaključno žogo, Sokolov pa je zatem zaključil napad za zmago s 25:23.

V drugem nizu so bili na začetku bolj prodorni Slovenci, ki so prišli do vodstva s 4:2 in 5:3, nato so z blokom zaustavili Sokolova, Kovačič pa je poskrbel za dva protinapada, ko sta obrambo tekmecev za 12:7 prebila Čebulj in Kozamernik, ki je pred tem zamenjal Štalekarja. Prednost naše vrste je še narasla. Klobučar se je na mestu prostega igralca dobro znašel v obrambi, Čebulj, Tonček Štern in Kozamernik pa ob mreži. Pri 22:13 je bilo že jasno, da je niz odločen. Naši odbojkarji so ga po napaki Asparuhova dobili prepričljivo, s 25:14.

Naši odbojkarji so bili za odtenek prepričljivejši tudi v tretjem nizu, ko je Giuliani vztrajal z enako zasedbo kot v drugem. Najprej so vodili s 4:2 in 6:4, po izenačenju na 9. točki pa so si po zaslugi Čebulja v napadu in asu Pajenka spet priigrali dve točki naskoka (12:10). Priložnost za igro sta dobila še Šket namesto Tončka Šterna in prvič v reprezentančnem dresu podajalec Gregor Pernuš. Po asu Čebulja je Slovenija vodila z 18:14. V nadaljevanju naši fantje niso izkoristili napadov, tekmeci so se približali na 20:18, Šket je prispeval pomembno točko za 21:18. Čavdarov je z napako na začetnem udarcu gostiteljem podaril 23. točko, tekmo pa je z asom za 25:21 zaključil Pernuš.

“Mislim, da smo na pravi poti. Da sicer še nismo tam, kjer bi lahko bili, a smo na dobri poti k temu. Če bomo tako nadaljevali, bomo le še dvignili formo. Tako kot nihamo na treningih, smo nihali tudi danes. Iz tekme v tekmo bo vse boljše in mislim, da bomo lahko še precej popravili našo igro,” je bil po tekmi precej zadovoljen slovenski prosti igralec Jani Kovačič.

Debitant v naši izbran vrsti Gregor Pernuš je dodal: “Zame je bila ta tekma nepozaben trenutek, še posebej as, ki mi je uspel za zadnjo točko. Mislim, da sem igral dokaj dobro, tudi vzdušje v ekipi je odlično. Bolgari so bili zame osebno najtežji nasprotnik, proti kateremu sem kdaj igral, tako da je bil to velik zalogaj, a sem izziv sprejel in skušal igrati kar najboljše. Kot ekipa smo danes zelo dobro igrali na sredini igrišča, preko blokerjev, tudi, zelo se je izkazal tudi Čebulj z napadi.”To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)