04.06.2021 ob 21:11
Deli članek

Maribor (MOREL)- Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca v srebrni evropski ligi ostaja neporažena. Na drugem turnirju, ki se je danes začel v Mariboru, so naša dekleta s 3:1 (-22, 11, 19, 20) premagala Izraelke in se veselila četrte zaporedne zmage.

Slovenija: Lorber Fijok 9, Janežič, Eržen, Bračko 8, Zdovc Sporer 1, Zatković 13, Pogačar 4, Velikonja Grbac 18, Boisa 1, Markovič 16, Đukić, Mazej, Winkler. Selektor: Gregor Rozman.

Izrael: Dudockin 1, Rome, Abutbul, Peleg 1, Shir On, Kimel 6, Lander, Malik 27, Hakas 7, Zilberman, Cohen 1, Siriha, Ganah 8, Benjamin 1. Selektor: Gal Galili.

Prvo tekmo drugega turnirja srebrne evropske lige je Slovenija začela v postavi Eva Pogačar, Nika Markovič, Brina Bračko, Mirta Velikonja Grbac, Eva Zatković in Žana Zdovc Sporer, kot prosta igralka je zaigrala Anja Mazej. Na začetni udarec Velikonje Grbac so Slovenke povedle s 4:2, po izenačenju na 5:5 pa se je v napadu dobro znašla Bračkova za 7:5. Tali Hakas je uspel as za 9:9, Polina Malik pa je bila zaslužna za vodstvo Izraela z 12:11. V nadaljevanju sta ekipi izmenično nizali točke, pri Sloveniji predvsem Zatkovićeva in Markovičeva, Velikonja Grbac je poskrbela za 18. točko, a so tekmice še naprej sledile ritmu ter po napaki Zatkovićeve na sprejemu spet povedle, tokrat z 19:18. Tudi zaradi napak naših so gostje ostale v vodstvu, Rozman je v igro poslal Loreno Lorber Fijok. Bračkova je še napadla za 21:21, nato so pobudo prevzele Izraelke in se po napaki Lorber Fijokove v napadu veselile zmage s 25:22.

Markovičeva je skrbela, da so naše odbojkarice držale priključek z gostjami, ki so se tudi na začetku drugega niza izkazale v igri za menjavo. Pogačarjeva je z blokom prinesla preobrat pri 5:4, po dobri igri Zatkovićeve in Velikonje Grbac ob mreži pa so se naša dekleta otresla krča ter ušla na 10:4. Slovenke so še naprej igrale na visoki ravni, prednost je le še naraščala, Zatkovićeva je z napadom za 14:5 Galilija prisilila v odmor. Tudi po njem so izraelske napadalke grešile ali pa zadevale blok Bračkove in Zatkovićeve. Markovičeva je najprej prebila obrambo tekmic za 21:10 in dodala še as. Zaključno žogo pri 24:11 je prispevala Velikonja Grbac, niz je s protinapadom končala Naja Boisa, ki je pred tem vstopila v igro.

Na začetni udarec Markovičeve je Slovenija takoj ušla na 4:0, serija pa se je nadaljevala, ko je na servisno črto prišla Lorber Fijokova. Pogačarjeva in Velikonja Grbac sta vknjižili dva zaporedna bloka za 7:1 in prvo prekinitev na zahtevo izraelskega štaba. V napadu se je trikrat izkazala še Markovičeva (12:4), ko pa so tekmice izkoristile protinapade po slabših sprejemih Zatkovićeve in se približale na 14:9, pa sta Velikonja Grbac z napadoma ter Lorber Fijokova z asom naši vrsti zagotovili mirnejše nadaljevanje. Markovičeva je uspešno napadla za 21:14, sledil je as Zatkovićeve za 22:14 in ko je že kazalo, da bodo naša dekleta osvojila tretji niz, je na začetni udarec Inbal Peleg sledila serija točk Izraelk, ki so se kljub prekinitvam naše klopi približale na 22:19. Markovičeva je uspešno napadla za 23. točko, dober začetni udarec Bračkove pa je Lorber Fijokovi omogočil napad za zmago s 25:19.

V četrtem nizu so naša dekleta pobudo spet prevzela že na začetku in povedla s 4:1 ter prek Zatkovićeve in Markovičeve še povečala razliko (10:6). Po vodstvu z 12:8 so gostje našim sprejemalkam spet povzročale težave, posledično so se prek Hakasove in Malikove približale na 12:10, a je nato dober sprejem Mazejeve izkoristila Velikonja Grbac. Pomembno točko za 16:12 je z napadom dosegla Bračkova, po asu Zatkovićeve za 18:13 pa je Galili poizkušal potek niza preobrniti z odmorom. Razpoložena Markovičeva je našo vrsto v končnico popeljala z napadoma za 20:14 in 21:15. Slovenke so tokrat ostale zbrane in tudi zaključek niza odigrale brez napak. Za zaključno žogo pri 24:19 je poskrbela Bračkova, po točki Malikove pa je bila spet uspešna Markovičeva.

Jutri, ob 20. uri, se bodo Slovenke v mariborski Lukni pomerile z Luksemburžankami, v nedeljo pa bo na sporedu še obračun z Avstrijkami.

Gregor Rozman, selektor Slovenije: »Prvi set smo začeli neprepričljivo, do 14. točke smo naredili že osem lastnih napak in na tak način se tekme in niza ne da zmagati. Vesel sem, da smo se v drugem nizu nekoliko popravili, čeprav moram reči, da to ni tista igra, ki jo pričakujemo in želimo. Led na domačem igrišču je prebit in verjamem, da bomo na naslednjih tekmah stopnjevali formo. Zavedamo se, kaj nas čaka jutri in pojutrišnjem in seveda potem v petek in soboto naslednji teden.«

Mirta Velikonja Grbac, reprezentantka Slovenije: »Glede na to, da smo skupaj tako malo časa, smo igrale zelo dobro, ne glede na tisti prvi niz. Pohvalno je to, da smo se znale vrniti nazaj v igro. V mislih smo nekoliko že pri zaključnem turnirju, ko nas v polfinalu najverjetneje čaka Bosna in Hercegovina, tako da moramo še preostali tekmi izkoristiti kot pripravo na zaključni turnir.«

Nika Markovič, reprezentantka Slovenije: »Današnja tekma se ni odvila po pričakovanjih. V prvem nizu smo začele nekoliko v krču, tako kot že na vseh dosedanjih tekmah. Lepo je bilo igrati na domačem igrišču, pred dokaj polnimi tribunami. Vem, da smo sposobne pokazati še precej več kot danes, jutri je nov dan in obljubim, da bomo pokazale več.« To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)