19.09.2021 ob 21:04
Deli članek
Anže Peharc šesti na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju Moskva 2021

Moskva (MOREL)-  Slovenski športni plezalec Anže Peharc si je na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju priplezal šesto mesto. Tržičan se je v Moskvi kljub močno oguljeni koži na blazinicah in povitih prstih boril do konca in tako dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Med deseterico najboljših balvanistov sta se uvrstila tudi Zan Lovenjak Sudar in Lučka Rakovec.

Že v kvalifikacijah je bil od Slovencev najuspešnejši Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je odlično pripravljenost pokazal tudi v balvanskem polfinalu, kjer je z dvema vrhovoma in tremi conami dosegel peti rezultat in se tako prvič v svoji karieri uvrstil v finale svetovnega prvenstva. Kljub zaradi oguljene kože povitih prstov, ki so mu onemogočali boljši oprijem, se je vztrajno boril na finalnih balvanih, vendar sta dve osvojeni coni zadoščali le za šesto mesto. "V finalu sem pričakoval boljše plezanje, a me je ustavila moja koža, tako da s končnim rezultatom ne morem biti zadovoljen, a dal sem svoj maksimum. Po eni strani sem zelo zadovoljen, da sem šel malo čez sebe, po drugi strani pa zelo razočaran, ker mislim, da sem bil pripravljen za veliko več, kot sem na žalost pokazal v finalu. Moje plezanje v kvalifikacijah je bilo zelo dobro, začel sem s svežo kožo, v polfinalu še nisem imel težav, vesel pa sem, da sem vse runde plezal sproščeno, kar je bil moj cilj za to prvenstvo," je vtise strnil 24-letni Tržičan, ki je leta 2017 že osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju, leta 2019 pa enkrat stopil tudi na tretjo stopničko svetovnega pokala v tej disciplini.

Svetovni prvak v balvanskem plezanju je postal Japonec Kokoro Fujii, srebro si je priplezal Japonec Tomoa Narasaki, bron pa Francoz Manuel Cornu. V polfinalu sta od Slovencev nastopila tudi Zan Lovenjak Sudar (AK Ravne), ki je z vrhom in štirimi conami na devetem mestu dosegel svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih, Gregor Vezonik (AK Ravne), ki je bil tretji na SP v balvanih v Innsbrucku 2018, pa je s tremi conami prvenstvo končal na 16. mestu. 

V ženski konkurenci sta se na balvanskem prvenstvu najbolje odrezali Lučka Rakovec (PK FA) na desetem in Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) na 15. mestu, kar je za obe najboljša uvrstitev na SP v tej disciplini. "Moje plezanje v polfinalu je bilo kar solidno, na žalost nisem uspela preplezati prvega balvana, v drugem sem naredila malo preveč poskusov, sem pa vesela, da sem uspela zadnjega preplezati v prvem poskusu. Z uvrstitvijo sem zadovoljna, a ker sem videla, kako blizu je bilo finale, je malo grenkega priokusa, a tudi z desetim mestom sem zadovoljna. Vseeno pa komaj čakam tudi težavnost," je dejala 20-letna Rakovčeva.

Olimpijka in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj) je bila v Moskvi 23. v hitrosti in 29. v balvanih, Katja Debevec (PK Scena) je svetovno prvenstvo v balvanih sklenila na 25. mestu, Matic Kotar (PK Kamnik) na 33. mestu in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) nepričakovano na 57. mestu.

Svetovno prvenstvo v težavnostnem plezanju se začenja jutri, ko kvalifikacije čakajo deset članov slovenske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Domna Švaba: Mio Krampl, Lučko Rakovec, Vito Lukan, Lano Skušek, Tjašo Slemenšek, Anžeta Peharca, Luko Potočarja, Domna Škofica, Martina Berganta in Milana Preskarja. To je sporočila Manca Ogrin, predstavnica PZS za odnose z javnostmi. (konec)