06.01.2022 ob 20:04
Deli članek
Čeh z novim trenerjem optimistično zre v novo sezono

Kristjan Čeh

Ljubljana, (MOREL)-  Najuspešnejši slovenski atlet zadnjega obdobja Kristjan Čeh se te dni mudi v Sloveniji, a se kmalu vrača v Tallinn, kjer je pred novim letom preživel tri mesece in treniral pod vodstvom novega trenerja, nekdanjega odličnega metalca diska Gerda Kanterja. Iz Estonije se februarja odpravlja na priprave na kanarski otok Tenerife, kjer bo preživel tri tedne, prvo tekmovanje pestre sezone pa ga čaka marca, ko bo na Portugalskem potekal evropski pokal v metih. Glavna cilja sezone sta svetovno in evropsko prvenstvo na prostem.

“Pred nami je zanimiva sezona. Formo tempiramo za svetovno prvenstvo v ZDA, a je tu še evropsko prvenstvo, evropski pokal v metih pa mediteranske igre ter mitingi diamantne lige … Obeta se res pestra sezona,” je na dejal Čeh, ki z letošnjo sezono zapušča kategoriji mlajših članov, v kateri je osvojil praktično vse: “Dvakrat sem postal evropski prvak, postavil sem rekord evropskih prvenstev in evropski rekord do 23 let. Mislim, da sem dosegel vse, kar sem lahko, zdaj pa upam, da bo podobno tudi v članski kategoriji.”

Pred začetkom sezone se je z našim najboljših slovenskim atletom sestal tudi predsednik AZS Roman Dobnikar, ki je napovedal, da bo podobna srečanja opravil tudi z ostalimi najboljšimi slovenskimi atleti in atletinjami, saj želi vedeti, če imajo vse, kar potrebujejo. “Dobro se zavedam, da bo v naslednjih letih Čeh krojil svetovni vrh, zato želim, da ima dobre pogoje in da se zaveda, da ga Atletska zveza Slovenije pri njegovih odločitvah podpira in se na nas vedno lahko obrne, če potrebuje pomoč. Veseli me, da se naše preteklo delo obrestuje in dobivamo nove in nove mlade šampione,” je ob tem dejal Dobnikar.

Ptujski orjak, ki v višino meri krepko prek dveh metrov, je že zdaj dokazal, da je med najboljšimi na svetu. Na krstnem olimpijskem nastopu v Tokiu je osvojil vrhunsko peto mesto, skozi sezono je kazal zelo dolge in konstantne mete, 26. junija pa je na mitingu na Finskem celo presegel magično mejo 70 metrov (70,35 m). Vse to mu je uspelo kljub nekoliko turbolentnemu obdobju, ko je sredi sezone ostal brez trenerja.

Težavo je rešil po sezoni, ko se je odločil za sodelovanje z nekdanjim olimpijskim prvakom Kanterjem,kiima poleg dveh olimpijskih v domači vitrini tudi pet medalj s svetovnih prvenstev.

“Z izbiro sem zelo zadovoljen. Všeč mi je njegov pogled na tehniko, ki sva jo nekoliko spremenila, pa tudi s planom, ki sva si ga zastavila. Zdaj trenira samo mene, kar pomeni, da verjame vame in v moj potencial. Imava tudi dolgoročni cilj – svetovni rekord. Ali bo prišel čez dve, tri ali pet let, je težko napovedati. Šli bomo korak za korakom, vsekakor pa potrebujem tudi dolgoročni cilj, da vem, zakaj treniram,” je še dejal Čeh, ki je z življenjem v Tallinu za zdaj zadovoljen: “Tako dolgo v drugi državi še nisem bil, a ničesar ne pogrešam, saj so pogoji v dvorani boljši kot doma. Vsak dan imam dva treninga, tako da niti ni časa, da bi razmišljal, če karkoli pogrešam. Ves čas je treba trdo delati.”

Čeprav se situacija povezana s COVID-19 spet nekoliko zaostruje, se s tem preveč ne ubada, si pa vsekakor želi, da tekme ne bi odpadale. “Marčevske tekme v Leirii se zelo veselim. Lani je odpadla, tako da upam, da letos ne bo podobno. Če pa bo, pa tudi ne bom razočaran, saj bo poleti tekem še dovolj.”, je dodal Čeh. To je zapisal Peter Kastelic iz AZS. (konec)