12.12.2021 ob 23:38
Deli članek

Dublin (MOREL) - Klara Lukan (Kladivar) je osvojila srebrno medaljo med mlajšimi članicami na evropskem prvenstvu v krosu v Dublinu na Irskem. Za zmagovalko, Italijanko Nadio Battocletti, je zaostala štiri sekunde. Bron je s prav tako štirimi sekundami zaostanka osvojila Portugalka Mariana Machado.

“Na tekmo sem šla zato, da osvojim medaljo. To mi je uspelo in sem izjemno zadovoljna. Do konca sem iztisnila moči iz sebe in na sami ciljni črti ugnala tudi Portugalko. Od starta do cilja sem tekla odločno in pogumno. V vodilni skupini sem bila ves čas in sem imela tekmice pod kontrolo. Osredotočena sem bila ves čas teka. Nekaj odsekov je bilo izjemno vlažnih in taktično se je bilo treba lotiti tega dela, da ne bi izgubljala veliko energije v blatu. Bili pa so super vremenski pogoji, okrog 13 stopinj Celzija, proga pa večinoma ravninska,” je povedala Lukanova, ki se je v zadnjem krogu postavila na čelo vodilne četverice in se otresla vseh konkurentk razen Italijanke, ki je bila v ciljnem finišu ponovno nepremagljiva. Iz ozadja se je Lukanovi v zaključku povsem približala portugalska predstavnica, a je 100 metrov pred ciljem stisnila zobe in odbila njen napad.

Naslednji vikend bo nastopila še na krosu v Milanu za zaključek sezone, čez mesec dni jo že čakajo prva tekmovanja v dvorani. “Zelo sem napredovala v tej sezoni, osvojila sem dve medalji na EP, postavljala državne rekorde, stvari tečejo v pravo smer in sem motivirana za naprej. Tudi danes sem dokazala, da sodim med najboljše v Evropi. V naslednji sezoni se želim uvrstiti na vsa večja članska tekmovanja, tudi svetovno prvenstvo v Eugenu,” je napovedala Lukanova.

Enaindvajsetletna Šentjernejčanka je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Lizboni osvojila srebrno medaljo med mladinkami, lani pa je bilo prvenstvo zaradi epidemije odpovedano.

Njena glavna konkurentka Italijanka Battoclettijeva je slovensko atletinjo prehitela v Lizboni in letos tudi na evropskem prvenstvu do 23 let v teku na 5000 metrov, kjer je Lukanova prav tako osvojila srebro. Battoclettijeva je bila tudi sedma na olimpijskih igrah v Tokiu.

Članica celjskega Kladivarja je letos postala najboljša slovenska atletinja med mlajšimi članicami. Konec oktobra je na ljubljanskem maratonu na 10 km popravila svoj slovenski rekord v cestnih tekih. To je bil zadnji od kopice rekordov, ki jih je postavila v tej sezoni.

Med mladinci, ki so se borili na 6000 metrov dolgi in zaradi blata precej zahtevni progi, je bil Vid Botolin (Kladivar) 47., minuto in 27 sekund za Dancem Axelom Vangom Christensenom, ki je osvojil zlato.

“Proga je bila res zahtevna, a glede na vse, kar se je v zadnjem mesecu dogajalo, ko sem pred pregledno tekmo zbolel, sem zadovoljen. Če pogledam celotno sezono, sem zelo napredoval in se že lahko primerjam z najboljšimi vrstniki v Evropi,” je po nastopu dejal Botolin, ki je bil letos šesti na evropskem mladinskem prvenstvu v teku na 3000 metrov.

Med mladinkami, ki so tekle na 4000 metrov, je bila najboljša Britanka Megan Keith. Nastopilo je tudi pet Slovenk. Liza Šajn (Mass) je bila 53. (+0:52), Loti Rotar (Šmarnogorska naveza) 74. (+1:10), Veronika Sadek (Mass) 93. (+2:00), Lea Haler (Kladivar) 95. (+2:14), Hana Grobovšek (Kranj) pa 98. (+2:39).

“Konkurenca je bila zelo močna, trasa pa zelo zahtevna, čeprav sem s študija v ZDA vajena teči na daljših razdaljah. Blato je otežilo stvari,” je dejala Šajnova, ki študira na univerzi v Portlandu. “Meni je bila proga všeč, predvsem klanci. Bilo je težko, a sem smo prišli ravno zato, da damo vse od sebe,” je povedala Rotarjeva, ki tekmuje tudi v gorskih tekih, letošnjo sezono pa je začela trenirati pri Tevžu Korentu, ki je tudi trener Lukanove, Šajnove in Sadkove, ki je po nastopu dejala: “Proga je bila težja, kot sem pričakovala. Noge sem imela težke že od prvega kroga in sem zelo trpela vse do cilja.”

“To je bilo moje prvo evropsko prvenstvo in sem malo razočarana, a sem prepričana, da bo naslednjič že bolje,” je dejala Halerjeva, debitantka na večjih tekmah pa je bila tudi Grobovškova: “Bilo je zelo težko, zato sem vesela, da sem prišla do konca, sicer pa super izkušnja.”

Skupno je bilo prijavljenih 613 tekačev iz 38 držav. Prvi zvezdnik prvenstva je bil Norvežan Jakob Ingebrigtsen, olimpijski prvak v teku na 1500 metrov, ki je prepričljivo slavil v članski kategoriji, čeprav je še mlajši član. Turek Aras Kaya je za njim zaostal 14 sekund. Med atletinjami je zmaga prav tako odšla na Norveško s Karolino Bjerkeli Grøvdal. To so sporočili iz AZS. (konec)