29.09.2021 ob 21:22
Deli članek
Komisija naj bi delila beloruske državljane v dve kategoriji

Bruselj (MOREL)-  Evropska komisija danes predlaga začasno prenehanje izvajanja nekaterih členov sporazuma EU o poenostavitvi izdajanja vizumov z Republiko Belorusijo. Ta odločitev sledi poskusom beloruskega režima, da destabilizira EU in njene države članice z omogočanjem nedovoljenih migracij v politične namene, ter odločitvi Belorusije z dne 28. junija 2021 o začasnem prenehanju izvajanja sporazuma med EU in Belorusijo o ponovnem sprejemu.

Predlog je usmerjen na posebne kategorije uradnikov, povezanih z režimom, in ne bo vplival na navadne državljane Belorusije, ki bodo v skladu s sporazumom o poenostavitvi izdajanja vizumov še naprej uživali enake ugodnosti kot sedaj.

Ko bo Svet EU sprejel začasno prenehanje izvajanja sporazuma o poenostavitvi izdajanja vizumov, se bo to uporabljalo za posebne določbe sporazuma. Posledično se zahteve po dodatnih dokumentarnih dokazilih o namenu potovanja ne bi opustile, takse za obravnavo vlog za izdajo vizuma pa ne bi bile znižane.

Ukrepi bodo vplivali le na člane beloruskih uradnih delegacij in člane beloruskih nacionalnih in regionalnih vlad ter parlamentov, beloruskega ustavnega sodišča in beloruskega vrhovnega sodišča pri opravljanju njihovih dolžnosti.

EU bo še naprej podpirala belorusko ljudstvo. Še naprej smo v stiku z vsemi zagovorniki človekovih pravic in neodvisnimi glasovi ter vsemi ljudmi, ki jih režim zatira. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)